A treia participare românească la Festivalul Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico din Logroño

România a participat pentru al treilea an consecutiv la Festivalul Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico din Logroño, cu instalația Casa cu patru palmieri/ House with 4 palms realizată de arhitectul Tudor Vlăsceanu, un proiect al Institutului Cultural Român de la Madrid în colaborare cu Uniunea Arhitecților din România.

Cea de-a opta ediție a avut loc între 1 și 6 septembrie 2022 cu participanți, invitați, vizitatori și echipe care au dezvoltat intervenții în Logroño: 23 de acțiuni, ateliere, 100 de scaune și săli urbane, întâlniri, activități și expoziții care au transformat orașul, propunând noi idei de utilizare colectivă a spațiului public care întăresc ideea de comunitate.

Instalațiile lui Konstantin Grcic, Matali Crasset, Izaskun Chinchilla, Associates Architecture, Piovenefabi, Tudor Vlăscean, Germane Barnes, Rintala Eggertsson Architects, BudCud, Tableau, Yemail Arquitectura, Pawel Grobelny etc, au invitat la stabilirea unui dialog între oraș, patrimoniu și arhitectură.

Festivalul Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico din Logroño a fost reflectat masiv în presă, cu numeroase reportaje apărute la RTVE (Radioteleviziunea Spaniolă), în prestigioasele publicații ABC, Icon El País, Room, printre altele.

Lucrarea arhitectului român Tudor Vlăsceanu, Casa cu patru palmieri/ House with 4 palms, a fost situată în grădina Colegiului arhitecților din La Rioja, Casa Palacio del Marqués de Legarda din Logroño.

„Festivalul Concentrico propune o redescoperire și o reînțelegere a orașului prin intermediul instalațiilor de arhitectură și prin experiențele spațiale pe care acestea le propun.
Invitații participanți sunt rugați să caute o locație si să propună ideea lor pentru locul ales. Tot procesul creativ este destul de liber, însă este bine susținut de experiența acumulata in anii anteriori si o organizare bună. Anul acesta m-am bucurat să mă regăsesc printre arhitecții invitați de festival. Am fost bucuros să particip în acest proiect susținut de altfel de ICR Madrid, fiind astfel a 3-a participare româneasca la Concentrico.”,
a declarat Tudor Vlăsceanu, autorul instalației „Casa cu 4 palmieri”, care are o filozofie importantă de definire a felului în care înțelegem și ne raportăm la mediul înconjurător.

Forma construită generează o lume în sine și de fiecare dată instalează un nou sistem de referință, care ne permite să extragem, să dăm sens și să experimentăm fragmente din realitatea noastră.

„Casa cu 4 palmieri” amplasată în mijlocul grădinii Colegiului Arhitecților din La Rioja umple spațiul gol al grădinii cu un volum neobișnuit.De departe, obiectul întunecat masiv, în mare parte opac, aproape simetric, este autonom. Este un obiect ideal. Caracterul său este netulburat și misterios. Din interior se dezvăluie o nouă dimensiune. Spațiul este definit de patru planuri care se sprijină unul pe celălalt în interior. Structura asistă acest echilibru fragil. Spațiul Interior este comprimat. Acest act de rezistență permite nașterea unui Spațiu, și implicit o nouă citire a realității.

Spațiul se deschide doar către cei patru palmieri și spre cer. Aceste fragmente vizibile de context sunt extrase și recompuse, informând în esență experiența spațiului interior. În timp ce din interior obiectul se explică pe el însuși, de aici, apare un nou Exterior abstract, imaginat.

O excepție deliberată și singurul element care rupe acest dispozitiv auto-referențial este semicercul care se deschide spre Nord. Această fereastră urmează un vocabular formal diferit, rezonând parcă cu o altă, mai îndepărtată sau nu neapărat cunoscută înțelegere a lumii.

Ileana Tureanu, arhitectă, președinta Uniunii Arhitecților din România, spune despre această ediție a Festivalului Concentrico:Suntem recunoscători inimoasei și implicatei echipe a ICR Madrid care a împrietenit Uniunea Arhitecților din România cu Colegiul Arhitecților din Rioja. Unul dintre motive este că, pentru al treilea an, arhitecții români au avut șansa de a participa la Festivalul de Arhitectură și Design „Concentrico” de la Logrono, una dintre cele mai dinamice și inspiraționale sărbători ale unui oraș care știe să-și pregătească viitorul și se gândește la locuitorii săi. Logrono – capitala podgoriilor spaniole - dorește să facă din artă și arhitectură un nou motor de dezvoltare. Este vorba și despre o colosală desfășurare de forțe, susținută de toate forțele orașului - autorități, firme, locuitori, artiști, presa, voluntari implicați trup și suflet în reușita experimentului.

20 de creații efemere / instalații, timp de o săptămână, pun în valoare spații care, zi de zi, trec neobservate. Se creează o legătură magică între oraș, patrimoniul și locuitorii săi prin intermediul propunerilor arhitecților din toată lumea. Locurile alese sunt piețe, curți sau terase cu însemnătate în istoria orașului dar care, astăzi, au nevoie de revitalizare și să li se reaprindă spiritul. Arhitecții sunt chemați să medieze și să ajute la refacerea farmecului și rostului acestor spații în orașul modern.

Sper ca festivalul Concentrico (al tânărului arhitect Javier Peña Ibáñez) să fie o inițiativă contagioasă, pentru că orașele noastre au atâta nevoie de atenție, interes, entuziasm și arhitectură de marcă.

Tudor Vlăsceanu (n. 1981) a studiat arhitectura la Universitatea Cluj, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București și la Universitatea Tehnică Delft din Olanda.

Din 2007, a lucrat pentru OMA - Rem Koolhaas și din 2009, a început să-și conducă propriile proiecte, fie individual, fie prin colaborări. De-a lungul anilor, Tudor a trăit și a lucrat la Berlin, Oslo, Dubai, Rotterdam și mai târziu București, unde a co-fondat compania TEGMARK.

Primul proiect finalizat a fost Pavilionul României la cea de-a 12 a ediție a Bienalei de la Veneția, curatoriată de Kazuyo Sejima, un concurs câștigat cu colectivul UNULAUNU. Alte proiecte importante sunt Casa G– o, casă de pământ de lângă București, Noul Centru Urban pentru Triennale Milano și Ambasada Kuweitului la București, „A Big Table” – design, o expoziție pentru Romanian Design Week și extinderea unei școli la Davos, Elveția.

În prezent, Tudor lucrează la un proiect pentru sediul unei companii tech, care va fi finalizat în 2022.

În același timp, Tudor a făcut parte din diverse expoziții, publicații și ateliere internaționale. A fost implicat în domeniul academic, predând la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea din Kassel, Școala Peter Behrens Arte, Düsseldorf și Academia din Porto.

Festivalul Internațional de arhitectură și design Concéntrico are loc în Spania din 2015 și își propune să reflecteze asupra spațiilor urbane prin prezentarea unor proiecte accesibile pentru toți cetățenii. Festivalul, cu o largă participare europeană, propune abordarea unor perspective diferite asupra problemelor urbane.