300 DE ANI DE RELAŢII ŞTIINŢIFICE ROMÂNO-GERMANE; CANTEMIR – UN EUROPEAN AL PRIMULUI CEAS

Simpozion

Loc: Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften, Akademiegebäude am Gendarmenmarkt
Leibniz-Saal, Markgrafenstraße 38, 10117 Berlin
Ora: 14.00

Domn al Moldovei, istoric, compozitor şi om de stat, Dimitrie Cantemir, (1673 – 1723) este considerat drept unul din marii învăţaţi ai timpului său. A fost autor al celei dintâi istorii a Imperiului Otoman, diplomat, senator şi consilier al Ţarului Petru I. Domnitorul român cunoştea unsprezece limbi şi a avut un rol covârşitor în istoria culturală europeană, în calitate de actor al unui transfer cultural de la est la vest. În anul 1714 a devenit membru al Societăţii Regale Prusace a Ştiinţelor din Berlin, fondată la 1700 de către Gottfried Willhelm Leibniz. Cu ocazia jubileului, în 2014, a 300 de ani de la primirea sa în rândurile academiei berlineze, specialişti în domeniu vor discuta despre personalitatea domnitorului în contextul activităţii sale ştiinţifice şi culturale. Evenimentul este organizat în colaborare cu Ambasada României în Germania şi cu Academia Berlin – Brandenburg.

Specialiştii participanţi la simpozion sunt, din partea Academiei Române, prof. dr. Dan Berindei și prof. dr. Alexandru Surdu, din partea Academiei de Ştiinţe Berlin-Brandenburg, prof. dr. Wenchao Li şi prof. dr. Ute Tintemann, precum şi, din partea Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, prof. dr. Victor Ghilas și Acad. Andrei Eșanu.
Discursul de deschidere va fi ținut de către Günter Stock, președintele Academiei de Ştiinţe Berlin-Brandenburg, Ionel-Valentin Vlad, președintele Academiei Române, S.E. Lazăr Comănescu, ambasadorul României la Berlin, Gheorghe Duca, președintele Academiei de Știinte a Republicii Moldova și Ionel Haiduc, fostul președinte al Academiei Române.

În acelaşi timp va fi oferit un program muzical cadru, în interpretarea ansamblului de muzică veche Imago Mundi, care va interpreta piese autentice, din vremea şi din compoziţiile lui Dimitrie Cantemir.