Ziua Națională a României, sărbătorită în rândul comunităților românești din Spania, Italia și Israel

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni și Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Țării, organizează, în perioada 27 noiembrie - 4 decembrie 2016, cu prilejul Zilei Naționale a României, o serie evenimente dedicate comunităților de români din Spania (Salamanca), Israel (Kiriat Haim și Tel Aviv) și Italia (San Dona` di Piave, Asolo și Verona).

Seria de manifestări prilejuite de Ziua Națională a României va începe duminică, 27 noiembrie 2016, în comunitatea românească din Salamanca, cu un concert de muzică populară găzduit de Auditoriul Calatrava - Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Salamanca, de la ora 17.00. Vor urca pe scenă interpreții Ilie Caraș, Elisabeta Turcu-Juverdeanu, Ștefania Rareș și Dinu Iancu Sălăjanu.Evenimentul este organizat în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și a Portugaliei și Parohia Ortodoxă Română din Salamanca.

În zilele de 1 și 2 decembrie 2016, Ziua Națională a României va fi sărbătorită în Israel prin spectacolul „România, Dragostea Mea", organizat în parteneriat cu Editura Ofakim Itonut. Ca urmare a numeroaselor solicitări din partea publicului din Israel, vor fi organizate două spectacole de muzică românească, în Kiriat Haim și la Tel Aviv, susținute de soliștii Corina Chiriac, Silviu Biriș. Elisabeta Turcu, Ștefania Rareș și Ilie Caraș. Momentele muzicale vor fi intercalate cu momente artistice interpretate de actrița Alexandra Velniciuc.

Evenimentele dedicate Zilei Naționale a României continuă, în perioada 2-4 decembrie 2016, în Italia, cu spectacole organizate de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni și Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Consulatul General de la Trieste, Asociația Socio-Culturală Română „Decebal - Traian" și Parohia Greco-Catolică Română „San Rocco" Venezia - Mestre. La Teatrul Astra din San Dona` di Piave, la Teatrul Istoric din Asolo și la Villa Burri din Verona vor avea loc trei spectacole de muzică populară și divertisment, susținute de Viorica Macovei, Vatentina Fătu, Vasile Muraru, alături de Nicolae Botgros, Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii" din Chișinău și grupul coral „Colindătorii" al Asociației Socio-Culturală Română „Decebal - Traian".

Întregul program organizat cu acest prilej își propune să promoveze valorile tradiționale românești peste hotare, să aducă laolaltă românii din diaspora, răspunzând necesității de menținere a identității naționale.

Accesul la evenimente este liber.

Partener media: TVR Internațional

***

Program

Spania:

Salamanca - 27 noiembrie, ora 17.00, Auditoriul Calatrava - Palatul Episcopiei Romano-Catolice (Str. Olivete nr. 2)

Israel:

Kiriat Haim - 1 decembrie, ora 20.30, Beit Nagler

Tel Aviv - 2 decembrie, ora 11.30, Sala Tzafta

Italia:

San Dona` di Piave - 2 decembrie, ora 16.15, Teatrul Astra

Asolo - 3 decembrie, ora 16.15, Teatrul Istoric

Verona - 4 decembrie, ora 16.15, Villa Burri