Ziua Națională a României, o adevărată sărbătoare în Republica Turcia. Trei spectacole la Edirne, Ankara și Istanbul

Se anunță trei zile cu muzică și dans popular pe care turcii le vor uita cu greu: 27 noiembrie, 29 noiembrie și 1 Decembrie 2016, zile în care valoarea tradiției românești își va face remarcată prezența în trei dintre cele mai importante orașe din Turcia: Edirne, Ankara și Istanbul. ICR Istanbul, împreună cu misiunile diplomatice și consulare ale României în Republica Turcia, organizează aceste valoroase și autentice spectacole de muzică și dans pentru a sărbători Ziua Națională a României.

Colaborarea bună pe care ICR Istanbul a avut-o de-a lungul anilor cu autoritățile locale din Edirne (Primăria orașului, Universitatea Trakya), dar și Consulatul Onorific al României la Edirne continuă prin susținerea spectacolului oferit de Ansamblul Cununa Carpaților, eveniment care se va desfășura în sala mare de spectacole a Universității Trakya, duminică, 27 noiembrie 2016, începând cu ora 19.30.

După evenimentul de la Edirne, Ansamblul Cununa Carpaților se va îndrepta către Ankara, unde, alături de Ambasada României în Republica Turcia, ICR Istanbul continuă seria de evenimente dedicate Zilei Naționale a României. Astfel, marți, 29 noiembrie 2016, Ansamblul Cununa Carpaților va susține cel de-al doilea spectacol, care va avea loc la Hotelul Sheraton din Ankara, cu începere de la ora 20.00.

A treia provocare pentru tandemul ICR Istanbul - Ansamblul Cununa Carpaților va avea loc în data de 1 Decembrie 2016, la Istanbul, în sala mare de spectacole a Centrului Cemal Reșit Rey, cu începere de la ora 19.30.

Centrul Cultural Cemal Reşit Rey a devenit de anul trecut un partener important al ICR Istanbul, după ce, împreună, am organizat concertul extraordinar al Orchestrei Române de Tineret cu prilejul Zilei Naționale din 2015.

În programul spectacolelor sunt incluse frumoase și celebre suite de dansuri și cântece românești din toate zonele culturale naționale.

Ansamblul folcloric profesionist, Cununa Carpaților are în componență din tineri artişti, instrumentişti, dansatori, solişti vocali, care, sub conducerea competentă a unor specialişti, au pregătit şi prezentat pe parcursul anilor numeroase spectacole de o ţinută artistică deosebită. Calitatea spectacolelor, varietatea repertorială, cromatica costumelor, măiestria interpretativă au făcut ca acest Ansamblu să reprezinte cu succes folclorul românesc în formele cele mai autentice, pe scenele internaționale. Ansamblul este condus de coregraful Viorel Cioacă, iar orchestra este formată din interpreți ai instrumentelor folclorice tradiționale, sub bagheta profesionistă a dirijorului Dan Ionescu.

Partenerul național al evenimentului este Centrul Național de Artă „Tinerimea Română".