this human world, cu documentare româneşti, la Viena

 this human world, cu documentare romanesti,  la Viena

Filmele Holy Cow (coproducţie România, Germania, Azerbaidjan; 2015) în regia lui Imam Hasanov, producător Andra Popescu şi Muntele magic (coproducţie România, Franţa, Polonia; 2015) în regia Ancăi Damian vor fi prezentate în cadrul ediţiei a IX-a a festivalului internaţional de film this human world ce va avea loc la Viena în perioada 1 – 11 decembrie.

Documentarul Holy Cow va fi proiectat în data de 8 decembrie de la ora 12.30, la cinema Top Kino (Rahlgasse 1, 1060 Viena) în prezenţa producătorului Andra Popescu. Proiecţia filmului Muntele magic are loc în data de 9 decembrie de la ora 18.00, la cinema Top Kino. În încheiere, publicul este invitat la o discuţie cu Gabriele Rasuly-Paleczek, expert în problematica refugiaţilor afgani în Pakistan şi Turcia.

Protagonistul filmului Holy Cow (r. Imam Hasanov, 2015), Tapdig îşi împlineşte visul de a aduce o vacă din Europa în satul său natal din Azerbaidjan, pentru a îmbunătăţi condiţia materială a familiei sale. Acţiunea sa nelinişteşte comunitatea tradiţională, bătrânii satului interpretând prezenţa unei vaci străine ca pe o ameninţare, afirmând că laptele acesteia ar fi conţine substanţe chimice. Până şi soţia protagonistului, Vafa, se opune acţiunilor sale şi refuză să îngrijească animalul. Tapdig este hotărât să confrunte sistemul conservativ, rigid şi să schimbe atitudinea comunităţii faţă de schimbare.

Docudrama animată Muntele magic (r. Anca Damian, 2015) prezintă povestea lui Adam Jacek Winker care călătoreşte prin aproape o jumătate de secol de istorie. Refugiat polonez la Paris, Adam a trăit cu ideea de a schimba lumea. Viaţa sa plină de aventură a luat o cotitură radicală în anii '80 când se închipuie cavaler al secolului 20 şi părăseşte Franţa pentru a lupta cu naivitate şi curaj împotriva sovieticilor din Afganistan. Producţia a deschis ediţia din anul 2015 a festivalului de film Anim'est de la Bucureşti (2-10 octombrie), a fost selectată în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary 2015 unde a primit Mențiunea Specială a Juriului şi la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian din 2015. Animaţia a fost distinsă cu Premiul Animaficx pentru cel mai bun film de animație la Festivalul Internațional de Film de la Gijon 2015.

Ediţia a XI-a a festivalului internaţional de film this human world prezintă o selecţie de filme de lungmetraj, scurtmetraj şi documentare, precum şi o serie de evenimente conexe, performace-uri, ateliere şi prelegeri, acestea având scopul de a facilita dialogul cu realizatorii de filme, regizori și actori, şi publicul participant la proiecţii.

Lansat în anul 2008, this human world este primul festival internaţional de film din Austria dedicat drepturilor omului şi prezentării problemelor sociale la nivel global. Festivalul promovează cinematografia independentă şi oferă tinerilor regizori oportunitatea de a-şi prezenta filmele într-un cadru internaţional.

this human world 2016 se bucură de sprijinul membrilor clusterului EUNIC Austria: Institutul Cultural Român de la Viena, Centrul Ceh de la Viena, Ambasada Belgiei în Austria, Ambasada Elveţiei în Austria, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în Austria şi Ambasada Suediei în Austria. EUNIC Austria reuneşte 27 de institute culturale şi ambasade care dezvoltă proiecte comune, cu rolul de a promova înţelegerea şi diversitatea culturală europeană în societate. Începând din luna septembrie 2016, preşedinţia EUNIC Austria a fost preluată de Institutul Cultural Român de la Viena.

Detalii despre festival, programul complet al proiecţiilor de filme şi informaţii despre accesul la evenimente pot fi găsite pe pagina de internet a this human world.