Tenorul român Alin Stoica și soprana Adina Nițescu la Festivalul Internaţional de Operă de la Ierusalim, ediția 2023

Ca urmare a propunerii înaintate de ICR Tel Aviv și a succesului constant de care se bucură participarea românească la Festivalul Internaţional de Operă de la Ierusalim, încă de la prima sa ediție, partenerii israelieni i-au invitat pe tenorul român Alin Stoica și pe soprana Adina Nițescu să ia parte la ediția 2023 a acestui eveniment.

Astfel, Alin Stoica va participa, în calitate de solist, la producția operei „Carmen” de Georges Bizet, în rolul lui Don José,  spectacolul urmând să aibă loc în data de 25 iulie, la Jerusalem Theater.

Soprana Adina Nițescu va susține atât o serie de workshop-uri în cadrul Festivalului Internaţional de Operă de la Ierusalim, fiind, de asemenea, membră a juriului competiției internaționale.

Cariera tenorului Alin Stoica este deja conturată de premiile numeroase obținute, dar și de rolurile impresionante pe care le abordează. Artistul a lucrat cu tenorul Ionel Voineag și cu tenorul Marius Budoiu, a participat la masterclass-urile lui Rockwell Blake și Liora Maurer (Metropolitan Opera, New York), ale Marianei Nicolesco și ale altor artiști. Printre premiile câștigate amintim: premiul „Matei Brâncoveanu” pentru merite deosebite în domeniul muzicii și premiul „Luciano Pavarotti”, alături de premiul al II-lea și premiul publicului „Vota la voce“ obținute în cadrul aceluiași Festival de la Sarzana, Italia. Datorită acestei reușite, tenorul Alin Stoica a primit invitația de a cânta la concertul omagial cu ocazia împlinirii a zece ani de la dispariţia lui Luciano Pavarotti la Arena di Verona, alături de nume sonore în lumea muzicii cum ar fi Placido Domingo, Jose Carreras, Andrea Bocelli, Il Volo, Eros Ramazzotti, soprana Angela Gheorghiu și alții.

În prezent este solist al Operei Naționale din București unde poate fi ascultat în diverse roluri precum: Alfredo din „Traviata” de Giuseppe Verdi, Turridu din „Cavaleria Rusticana” de Pietro Mascagni, Rodolfo din „La Boheme” de Giacomo Puccini, Don José din „Carmen” de Georges Bizet și altele.

Lăudată pentru interpretările ei intense și emoționante ale repertoriului de soprană lirică, Adina Nițescu a încântat publicul în majoritatea teatrelor de operă din lume. Ea a fost apreciată pentru interpretarea „catifelată, cu voce plină” a rolului „Manon Lescaut”, precum și a celor din „Madama Butterfly”, „Tosca”, etc.

După studii la Academia de Muzică George Enescu din București, la clasa prof. Georgeta Stoleriu, și după câștigarea Concursului de Canto Hans Gabor Belvedere în 1991 și a Concursului Internațional de Voce Pavarotti în 1992, Adina Nițescu a început o carieră internațională care a adus-o pe scena celor mai prestigioase teatre de operă din lume precum Opéra National de Paris; La Scala din Milano; Metropolitan Opera New York; Festivalul Bregenz; Maggio Musicale Firenze; Teatrul La Fenice, Veneția; Festivalul Glyndebourne; Operele de Stat din Viena și Berlin, Teatrul Național din Tokyo.Ea a colaborat cu dirijori de renume mondial precum Riccardo Muti, Sir John Eliot Gardiner, Seiji Ozawa, Zubin Mehta, Philippe Jordan și mulți alții, precum și cu regizori, printre care amintim pe Robert Wilson, Robert Carsen, Andreas Homoki, Renata Scotto, Pier Luigi Pizzi și David Pountney.

Astăzi, Adina Nitescu este o profesoară recunoscută și de mare succes, elevii ei cântând în teatre precum Royal Opera House Covent Garden, Festivalul Glyndebourne, Deutsche Oper Berlin, Teatro Real din Madrid și multe altele. Predă la Berlin și Geneva.