TEL AVIV. Maria Găitan Mozes, despre întâlnirea cu Nicolae Labiș sau Gheorghe Tomozei la Școala de Literatură din București

Autoarea israeliană de origine română Maria Găitan Mozes a dialogat cu Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, în primul eveniment al seriei „Portret de autor”, lansată de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv joi, 29 octombrie 2020.

Născută în Basarabia și ajunsă în România la 23 august 1944, ca refugiată de război, nonagenara Maria Găitan Mozes este o sursă de amintiri literare prețioase despre activitatea scriitorilor israelieni de limbă română de-a lungul a jumătate de secol, precum și despre istoria scenei literare românești a anilor ’50. Scriitoarea a făcut parte din prima promoție a Școlii de Literatură „Mihai Eminescu” din București, despre care spune că „a fost un model pentru mine. (...) Erau condiții foarte civilizate, o casă frumoasă de pe Kiseleff și erau oameni foarte interesanți, de toate nivelurile de cultură.”

„Scriitor te naști, nu te poate face nimeni“, a declarat Mihail Sadoveanu la deschiderea cursurilor Școlii de Literatură, potrivit scriitoarei. Absolvenții Școlii, fie cei din prima promoție sau cei din promoțiile ulterioare, au fost „un grup foarte unit, oameni care i-au ajutat mult pe ceilalți colegi”. Printre membrii primei promoții s-au numărat, alături de Maria Găitan Mozes, cei din „Grupul de la Cluj”, respectiv Aurel Rău, Traian Filip, Victor Felea, dar și Georgeta Horodincă, Marian Popa, Sami Damian, Mira Iosif, Ștefan Bănulescu, Aurel Covaci, Ilie Purcaru. Ștefan Iureș, Solo Juster, Haralambie Zincă și Nicuță Tănase.

Una dintre cele mai proeminente figuri literare a celei de-a doua promoții a fost poetul Nicolae Labiș, despre care autoarea spune că „a făcut foarte multă zarvă prin prezența lui copilărească”. Alături de acesta, promoția a doua a inclus numeroase personalități culturale românești precum Gheorghe Tomozei, care „era o figură foarte interesantă; în primul rând era un bărbat foarte frumos, era ca o flacără – tot timpul avea ceva de discutat, problematiza”, Lucian Raicu, Florin Mugur, Ion Gheorghe, Ion Lăncrănjan, Lucian Pintilie, Aurora Cornu, Ion Acsan, Horia Aramă, G.D. Vasile, Alexandru Andrițoiu, Nicolae Stoian, Doina Sălăjan, Doina Ciurea, Sonia Larian, Elena Dragoș, Mihaela Monoranu, Emilia Căldăraru, Violeta Zamfirescu, Carol Isac și Izu Schechter.

În Israel, autoarea a reluat legătura cu profesorul său de la Școala de Literatură, Andrei Strihan, precum și cu alți absolvenți ai Școlii care imigraseră în Israel, ca I. Schechter sau Solo Juster. La îndemnul lui Alexandru Mirodan, aceasta s-a înscris în Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română și a publicat prima plachetă de poezii, „Identitate”, „o carte simbol, care s-a bucurat și de lectura fostului președinte al Statului Israel, Shimon Peres. Acesta m-a felicitat personal și a apreciat, în mod special, poezia care dă titlul volumului.”

Despre cenaclul literar Punct înființat de soții Juster și frecventat de nume importante ale literaturii de limbă română din Israel – precum Zoltan Terner, Shaul Carmel, Luiza Carol, Andrei Fischoff, Getta Berghoff sau Solo Har, Maria Găitan Mozes a subliniat că „Eugen Campus era conducătorul nostru spiritual. Se punea mare accent pe punctualitate, pe seriozitatea discuțiilor și pe vocea critică și obiectivă.”

VIDEO: https://www.facebook.com/watchparty/996727650804795/