Soprana Andreea Soare în recital la Beijing

Joi, 22 septembrie 2016, la sediul ICR Beijing, a avut loc întâlnirea renumitei soprane românce Andreea Soare și a pianistei sale, Alissa Zoubritski, cu specialiști din domeniu și cu admiratori. În cadrul acestui eveniment, artistele au susținut prezentări despre carierele sale și au avut loc discuții despre muzica clasică occidentală și cea chineză.

Sâmbătă, 24 septembrie 2016, în intervalul orar 15.00 - 16.30, la Sala Auditorium a Conservatorului Central de Muzică din Beijing, ICR Beijing a organizat, în parteneriat cu această instituție, un recital de muzică lirică susținut de soprana Andreea Soare, acompaniată fiind de pianista sa.  Recitalul a cuprins arii de opera, lied-uri, melodii și două piese românești, „Muntele și valea", compoziție de Valentin Doni și „Ce te legeni codrule?", muzica compusă de Gheorghe Scheletti. Soprana a cântat în șapte limbi: italiană, franceză, engleză, rusă, română, germană și chineză. La final, soprana Andreea Soare a încântat spectatorii cu încă două melodii „Summertime" de George Gershwin și un fragment din opera chinezească „Zai na yao yuan de difang" („Într-un loc de departe"), puternic ovaționat de public.

La eveniment, au participat doamna profesor Liu Yuening, director al Centrului de Schimburi și Experiențe Culturale Internaționale din cadrul Conservatorului Central de Muzică din Beijing, reprezentanți ai Ambasadei României în R.P. Chineză, chinezi cunoscători ai limbii române, profesori și studenți de la facultățile de muzică din Beijing, studenți la secția de limba română din cadrul Universității de Limbi și Literaturi Străine din Beijing, străini rezidenți la Beijing și publicul larg.  

Andreea Soare a debutat în muzică la vârsta de 7 ani, când a început să studieze vioara, pianul, chitara şi, mai târziu, canto. A obținut foarte repede numeroase premii în cadrul unor concursuri de măiestrie vocală şi începe o carieră în muzica de varieté, gen pe care l-a abordat în numeroase spectacole. În 2004 câştigă marele premiu al Concursului internaţional de muzică francofonă de la Baia Mare, în urma căruia participă la « Francofolies de La Rochelle», unde reprezintă România. În 2004 intră la Conservatorul Naţional Regional din Strasbourg la clasa condusă de Marie-Madeleine Koebelé. În 2008, Andreea Soare devine studentă a Conservatorului Naţional Superior din Paris, clasa Isabellei Guillaud. Acolo a beneficiat de îndrumarea unor profesori străluciţi, ca Susan Manoff, Olivier Reboul, Vincent Vittoz, Claude Lavoix, Anne Le Bozec, Keneth Weiss etc. De-a lungul anilor 2011 şi 2012 evoluează ca solistă sub bagheta lui Guillaume Tourniaire, Paul Agnew, Marc Minkowski, Patrick Cohen-Akénine, Mélanie Thiébaud, Nicolas Chalvin, Catherine Simonpietri, Philippe Cambreling.

În 2011 este laureată a concursului internaţional de artă vocală de la Clermont-Ferrand unde câştigă rolul Donna Elvira din opera Don Giovanni de Mozart.

Din octombrie 2011 face parte din Atelierul Liric al Operei Naţionale din Paris. Repertoriul ei este extrem de variat, incluzând roluri precum Fiordiligi - Cosi fan tutte, Maddalena - La Resurrezione de Haendel, Sandrina - La Finta Giardiniera, Silvia - l'Isola Disabitata, Clarice - Il mondo della luna, Cor feminine - The rape of Lucretia, Donna Elvira - Don Giovanni, Prima Doamnă - Die Zauberflöte, Pamina - The Magic Flute, Contesa - Nunta lui Figaro.

Pianista franceză, originară din Republica Moldova, Alissa Zoubritski, câștigătoarea numeroaselor concursuri internaționale, a concertat la Amfiteatru Opera Bastille, Opera din Lyon, Opera din Nancy, Auditorium du Luvru, Teatrul Mogador, la Salle Cortot, pe scena Operei Garnier și a luat parte la festivaluri, precum „Le Festival Radio-France" din Montpellier, „Le Festival de la Roque d'Anthéron", „Les Folles Journees de Nantes", Festivalul Colmar etc. Mai multe dintre concertele sale au fost înregistrate și difuzate la Radio France în 2007, 2012 și 2013.

Ea a oferit masterclassuri în Franța, Germania, Polonia, SUA, Moldova.

În 2011, artista a fost angajată ca pianist și profesor de canto la Atelierul Liric al Operei Bastilia și este acompaniator la Conservatoire à Rayonnement Régional de Rueil-Malmaison , pregătind, de altfel, elevi pentru concursuri internaționale. 

Absolventă a Conservatoire national supérieur musique et danse de Lyon , artista a obținut o bursă pentru master la Guildhall School for Music and Drama din Londra și a devenit laureată „La Fondation pour la vocation Bleustein-Blanchet".