Seminţele Cerului

 În perioada 6-16 martie 2008, va fi deschisă la Rabat, Maroc, în cadrul galeriei «Expressions», expoziţia de fotografie Seminţele Cerului, organizată de Institutul Cultural Român în colaborare cu Ambasada României la Maroc şi Caisse de Dépôt et de Gestion.
Expoziţia cuprinde imagini ale aceluiaşi sat românesc, imortalizate de trei artişti aparţinând unor generaţii diferite. Fiecare viziune este o interpretare culturală personală, dar toate împărtăşesc aceeaşi idee: încercarea de a răspunde întrebărilor „de unde venim", „cine suntem" şi „spre ce ne îndreptăm". Aşa cum seminţele sunt în acelaşi timp esenţă, origine şi devenire, aceste fotografii sunt stări desprinse de vremuri, chiar dacă unele dintre ele pot fi datate.

Asemănările între cei trei artişti sunt vizibile, dar nu eludează personalitatea fiecăruia: Marx Jòzsef sugerează contemplare; Mihai Moiceanu este un geometru, iar Gheorghe Şerban caută intimitatea satelor.

Marx Jòzsef
este un maestru al fotografiei româneşti. Şi-a însuşit tehnica şi regulile estetice ale fotografierii ca autodidact, exersând în camera obscură, amenajată într-un colţ al bucătăriei. A primit toate premiile Asociaţiei Internaţionale ale Artiştilor Fotografi: AFIAP, EFIAP şi HonEFIAP. Începând cu anii '80 a început să lucreze şi fotografie color. „Aşa cum este ştiut, cu pasiune egală fac peisaj, portret sau reportaj în alb-negru. Dar acum mă atrage fotografierea color. Este fascinant să vezi totul în culori. Studiul fotografierii color m-a convins că nu se poate lucra şi alb-negru şi color în acelaşi timp. Clipa poate fi redată numai de fotografia alb-negru. Limbajul color este cel al peisajelor şi al florilor."
Mihai Moiceanu
este un geometru. Preocupat de linii şi imortalizarea stărilor emoţionale, el găseşte la sate un anume echilibru între umanitate şi universalitate. În 1988 a devenit membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România. În 1996 a primit titlul de Artist al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică - AFIAP. Dintre cele mai importante premii obţinute în decursul anilor amintim: menţiune FIAP 1990, premiul Consiliului Europei 2000, FIAP –în 2000, Primo Circuito Fotografico del Caribe – premiul I in 2003, FIA.
Gheorghe Şerban
este mezinul acestui triptic. Imaginile lui ne invită prin sate ca într-o călătorie structurată de întrebări şi răspunsuri. Nu pierde ocaziile de a reacţiona când vede lucruri care îi vorbesc. Ii place lumea aşa cum e ea – cu lumini si umbre, intre care se întrevăd nenumărate nuanţe de gri. Gheorghe Şerban face fotografie din pasiune, de când era în şcoala generală. În anul 2006 a obţinut locul 1 la concursul de fotoreportaje al revistei romaneşti Descoperă. A participat la diverse expoziţii, cele mai importante împreună cu grupul 7zile in proiectul „7 ani in Maramureş".

Expoziţia Seminţele Cerului a mai fost prezentată, în perioada mai – noiembrie 2007, la Toulouse, Saint Die des Vosges, Munchen, Cork şi Roma.