Scurtmetraj românesc experimental în selecţia Recent Experimental Shorts de la Stockholm

Festivalul de film experimental scurt REX este organizat de EUNIC Stockholm, reţeaua institutelor culturale din Uniunea Europeană, în colaborare cu cinematograful Sture. La ediția de anul acesta, in 10 septembrie, vor fi prezentate filme din Austria, Cehia, Elveţia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, România și Slovacia.

Experimentale fie prin tehnicile folosite, fie prin tipul de discurs cinematografic, filmele selectate au fost proiectate şi chiar premiate în festivaluri importante. Toate filmele prezentate vor fi subtitrate în limba engleză.

Scurtmetrajul românesc prezentat în acest an, The Matriarch, a fost proiectat în selecţia oficială a mai multor festivaluri internaţionale de film experimental, dintre care amintim Festivalul Internaţional de Film Experimental de la Bucureşti BIEFF, 2013, şi festivalul MAKING WAVES: New Romanian Cinema de la New York. În 2014, scurtmetrajul a făcut parte din selecţia Festivalului de film underground de la Montreal. Din distribuţia filmului face parte Luminiţa Gheorghiu, cunoscută publicului suedez din Moartea domnului Lăzărescu, r: Cristi Puiu şi Poziţia copilului, r: Călin Peter Netzer, ambele distribuie în Suedia şi distinse cu premii internaţionale.