"Şcoala noastră" la Festivalul internaţional de film despre rromi de la Göteborg

Filmul documentar Şcoala noastră, regizat de Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cozma, va fi proiectat în cadrul celei de-a cincea ediţii a Festivalului internaţional de film despre rromi, ce se va desfăşura la Göteborg între 29 noiembrie şi 1 decembrie. Festivalul prezintă filme documentare şi de ficţiune care spun poveştile şi descriu experienţele rromilor. Pe lângă programul de filme, festivalul organizează discuţii şi seminarii pe teme precum imaginea rromilor şi cum poate fi aceasta schimbată.


Filmul Şcoala noastră (r. Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cozma, România/SUA/Elveţia, 2011, 94’) prezintă viaţa a trei copii rromi care încearcă să se integreze în normalitate. Copiii provin dintr-un sat din Transilvania şi fac parte dintr-un proiect de integrare a minorităţilor în şcolile româneşti. Alin, Benjamin şi Dana încep şcoala la oraş, cu încredere în educaţia pe care o vor primi şi entuziaşti pentru noii prieteni pe care şi-i vor face. Filmul abordează teme precum rasismul, educaţia, sărăcia şi drepturile omului.

Documentarul a câştigat multe premii, printre care Marele Premiu al Juriului la festivalul AFI-Discovery Silverdocs din 2011 şi Premiul pentru cel mai bun film străin la festivalul Human Rights Arts & Film din 2012. În acelaşi an, ICR Stockholm a prezentat filmul în cadrul Zilelor filmului românesc la Stockholm.

Filmul va fi proiectat în limba română cu subtitrare în limba engleză, conform următorului program:
Sâmbătă, 30 noiembrie ora 15.30
Muzeul oraşului Göteborg, Norra Hamngatan 12
Duminică, 1 decembrie ora 16.00
Cinematograful Hagabion, Linnégatan 21, Göteborg
Intrarea la festival este liberă, iar biletele pot fi cumpărate cu o oră înainte de fiecare eveniment, din respectivele locaţii.

Această ediţie a Festivalului internaţional de film despre rromi este organizată în parteneriat cu ICR Stockholm, Cinematografele Hagabion şi Folkets Bio Angered, Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg, Municipalitatea oraşului Göteborg şi postul naţional de radio UR, cu sprijinul Uniunii Europene.

Programul complet al festivalului poate fi consultat pe pagina Muzeului oraşului Göteborg.