România, țară invitată la Festivalul de Film Filmkunstfest MV, din Schwerin

15 filme semnate de regizori români foarte apreciați vor fi prezentate la Festivalul de Film Filmkunstfest MV, din Schwerin, capitala landului german Mecklenburg-Vorpommern, desfășurat în perioada 30 august - 4 septembrie 2022, unde România va avea statutul de „țară invitată”. Tot în cadrul Festivalului, va mai avea loc și o expoziție de fotografie a Ioanei Moldovan, organizată de Institutul Cultural Român de la Berlin, la Schleswig-Holstein-Haus, precum și reprezentații speciale ale Fanfarei Ciocârlia. Ambasada României la Berlin și ICR Berlin sunt parteneri ai actualei ediții a Filmkunstfest MV.

Actuala ediție a Festivalului de Film Mecklenburg-Vorpommern (https://www.filmkunstfest.de/) cuprinde peste 150 de filme de lung și scurtmetraj, în zece secțiuni, cu patru competiții și premii pentru fiecare categorie.

Printre filmele recente românești selectate în festival se numără: „Insula” (regia: Anca Damian), o bandă de animație suprarealistă pentru adulți, după un text al lui Gellu Naum; „Intregalde” (regia: Radu Muntean), ce are în centru său povestea unui fost tăietor de lemne; „La Civil”, (regia: Teodora Ana Mihai), care evocă povestea lui Cielo, personaj care luptă pentru fiica sa Laura, răpită în nordul Mexicului; „România: 1968” (regia: Raluca Durbacă), care oferă o perspectivă românească, cu imagini găsite în arhiva de istorie contemporană, despre anul 1968, un an cu valențe simbolice speciale.

Filmkunstfest MV, lansat în mai 1990, la câteva luni după căderea Zidului Berlinului, este unul din cele mai importante festivaluri de film organizate anual în Germania, care a urmărit să se adreseze mai cu seamă publicului tânăr, promovând deschiderea pentru dialogul intercultural, în spiritul apartenenței la un patrimoniului cultural comun european.

Prezența în acest an a României ca țară invitată marchează și contextul aniversării a 30 de ani de prietenie și parteneriat germano-român în Europa, plecând de la Tratatul bilateral semnat în 1992 și cadrul de relații speciale ce au conferit un nou impuls cooperărilor politice, economice și culturale între România și Germania, după căderea Cortinei de Fier și reunificarea Germaniei.

Criticii de film ai Festivalului au decis invitarea cinematografiei din România la această ediție, recomandând-o drept „o mică națiune de film, cu mari succese la festivaluri”. Creațiile cineaștilor români au condus, în ultimele două decenii, la remarcarea „noului val românesc”, care se distinge prin „realismul și minimalismul radical, munca de cameră documentară, completată deseori de un umor subtil, inconfundabil”. „Filmele unor cineaști precum Cristian Mungiu, Radu Muntean, Călin Peter Netzer, Corneliu Porumboiu au intrat în canonul cinematografic global, urmând a fi prezentate acum și în Festivalul din Schwerin“.