Rita Chirian participă la promovarea poeziei europene contemporane „Poezia în oraș”

În perioada 31 martie - 29 aprilie, Institutul Cultural Român de la Varșovia va participa la un proiect derulat sub egida EUNIC Varșovia, dedicat promovării poeziei contemporane europene în mediul urban. În plus, versurile, fotografiile și biografiile creatorilor lor vor fi prezentate sub forma unei expoziții de planșe în aer liber, în spațiul celui mai mare parc varșovian, Ujazdowski. România va fi reprezentată de poeta Rita Chirian. Versiunea poloneză a versurilor românești a fost realizată de traducătoarea Joanna Kornaś-Warwas.

Rita Chirian (Sibiu, România) s-a născut în 1982, a debutat editorial în 2006 cu volumul de poezie Sevraj, care a obținut Premiul Național Mihai Eminescu. În 2010, publică poker face, urmat de Asperger (2012). În 2016, la Casa de Editură Max Blecher, apare volumul Casa fleacurilor (Premiul Tânărul Scriitor al anului 2016 – ianuarie 2017).

Proiectul „Poems in the City” este o dezvoltare a manifestării Metropoezia, organizată timp de mai mulți ani de EUNIC Varșovia, cu același scop, de popularizare a creației poetice. În formula nouă, proiectul continuă ideea prezentării diversității culturii europene, a cărei oglindă este poezia. În acest an, versurile poeților europeni vor putea fi citite în stațiile de autobuz și tramvai din capitala poloneză, care va înflori în luna aprilie prin poezie, prezentă și prezentată în spațiul public, în cafenele, cluburi și librăriile independente. O asemenea inițiativă de promovare a poeziei nu a mai existat până acum în Polonia.

Poezia în oraș nu le va da de ales varșovienilor – locuitorii capitalei vor citi în luna aprilie măcar un poem. Și asta pentru că vor avea poezia alături în fiecare zi – în drumul către serviciu sau școală, în acțiunile cotidiene sau așteptând în stație autobuzul. Versurile vor cuceri orașul, apărând pe 27 000 de suporturi diferite – pe postere, panouri luminoase, în stațiile de transport în comun, în centrul Varșoviei, de-a lungul marelui Parc Łazienki. Peste o sută de cafenele vor servi paharele de cafea „îmbrăcate” în poezii. Versurile vor fi expuse în cluburi, iar librăriile și bibliotecile locale vor ascunde semne de carte cu poezii în cărțile din rafturi.

Tema programului din 2017 este „Europa”. Autorii aleși au scris poezii cu o lungime de maxim 15 versuri, special pentru acest proiect. Lucrările au fost traduse în limba poloneză și au fost instalate, pe diverse suporturi, în spațiul public. În variantă bilingvă (lb. orginală-lb. polonă), alături de informații biografice despre autori și traducători, vor fi postate în mediul online.

Poemele,  scrise de șaisprezece poeți europeni au ca tema principală bogăție culturală și problemele contemporane ale Europei. Bătrânul continent este văzut ca o comunitate de valori univerale, ca un leagăn al culturii și ca spațiu care pemite schimbul de idei. Versurile reprezintă diversitatea tradițiilor, culturilor și viziunilor, sunt mărturia schimbărilor care se petrec sub ochii noștri.

„Perspectivele europene se întâlnesc la Varșovia în proiectul EUNIC pentru a întregi imaginea realității, pe care o trăim și experimentăm fragmentar în fiecare zi. Poezia nu este o oglindă deformată, merită să o avem aproape și să reflectăm cu ajutorul ei asupra realității – comentează Sabra Daici, directorul Institutului Cultural Român de la Varșovia, președintele clusterului EUNIC Varșovia 2017.

„Cum suntem astăzi noi, europenii? Încotro tindem? În ce fel înțelegem comunitatea culturală europeană? Sunt întrebări pe care trebuie să ni le punem dacă vrem să facem față vremurilor încercate pe care le trăim. Și le pun oare și poeții? Și dacă da, care le sunt răspunsurile? Acestea sunt elementele care ne-au determinat să formulăm tema proiectului Poezia în oraș – spuneBogusława Sochańska, directorul Institutului Cultural Danez de la Varșovia.

Un alt element al proiectului va fi întâlnirea unui grup de poeți europeni, participanți la proiect, care va avea loc în data de 26 aprilie, în Vechea Oranjerie a Parcului Łazienki, un spațiu fermecător, în care poezia va fi înconjurată de artă și natură.

Evenimentul „Poezia în oraș” este organizat de EUNIC Varșovia (Uniunea Europeană a Institutelor Culturale Naţionale – Clusterul Varșovia), în parteneriat cu Primăria Varșoviei.