Recomandare: Atelier de descusut lumi – prima oprire Cu Tenda

Recomandare Atelier de descusut lumi - prima oprire Cu Tenda

Imaginează-ți un munte, un măgar și o tendâ care să-ți țină umbră sau adăpost. Apoi, gândește-te cum ar fi să pleci prin lume cu o tisagâ, în care să-ți porți micul tău univers. Nu uita să iei cu tine și sfaturile al pap și ali maie, fiindcă sigur vei avea nevoie de ele. Dar înainte de călătorie, te așteptăm cu toate poveștile pe care le știi de la părinții și bunicii tăi aromâni la un atelier creativ de descusut lumi.

Copii cu vârsta cuprinsă între 7-14 ani de origine aromână sunt așteptați joi, 25 februarie, la Constanța, la un prim atelier de creativitate, pe careMuzeul Național al Țăranului Român îl organizează între orele 16.00 - 18.00, în cadrul proiectului european „CU TENDA" - STORIES, IMAGES AND SOUNDS ON THE MOVE [Living memory of Southeastern Europe], co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

Cu Tenda" (călătorind „cu cortul") aduce în prim-plan poveștile acelor comunități în mișcare, care au traversat aproape invizibil istoria, având însă o mare contribuție în conturarea simbolică a hărții culturale a Balcanilor. Timp de patru ani, Muzeul Național al Țăranului Român, în parteneriat cu organizații din Republica Macedonia, Italia și Bulgaria, va desfășura mai multe activități culturale, care urmăresc o mai bună cunoaștere a acestor grupuri și punerea în valoare a identității lor culturale.

Astfel, atelierul de creativitate de la Constanța, coordonat de Lila Passima - manager de proiect, curator și artist vizual de origine aromână -, dorește să încurajeze copiii să descopere și să exprime legătura cu lumea tradițională, cu lumea bunicilor, prin intermediul unor tehnici artistice: desen, pictură pe diverse suporturi, colaj, modelaj în lut, bricolaj. O parte din lucrări vor face parte din expoziția pe care Muzeul Național al Țăranului Român o va organiza în anul 2017 și o va itinera în țările partenere. Înscrierile la atelier au loc, în limita locurilor disponibile, până la data de 22 februarie, la adresa de e-mail:

                Atelierul va fi precedat de o discuție cu echipa proiectului (de la ora 15.00), la care sunt invitați reprezentanți ai comunității aromâne din Constanța și ai mass-media locale și se va desfășura într-un cadru informal oferit de Cafe-Bistro Noi din Constanța (Bd. Mamaia nr. 284). Pe parcursul următoarelor luni, echipa proiectului desfășoară activități de teren în mai multe localități din județul Constanța, urmând ca materialele rezultate să se constituie într-o arhivă digitală care să recompună povestea socială și culturală a mai multor generații de aromâni.

Proiect co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene

Parteneri: Association Center for Intercultural Dialog - Kumanovo din Republica Macedonia, O.R.S. Osservatorio ricerca sociale. Centro Studi, Politiche e Ricerché Sociali, din Italia și Universitatea „Paisii Hilendarski" din Plovdiv, Bulgaria.

Parteneri ai evenimentului: Cafe-Bistro Noi, Școala Gimnazială nr. 12 „B.P. Hașdeu”, Școala Gimnazială nr. 39 „N. Tonitza” din Constanța