Recital extraordinar al sopranei Teodora Gheorghiu la ICR Londra

La ICR Londra, evenimentele dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României continuă, în data de 4 decembrie 2014, cu un recital extraordinar al sopranei Teodora Gheorghiu, una dintre protagonistele scenei Operei de Stat din Viena şi una dintre revelaţiile de anul acesta ale vestitului Festival de Operă de la Glyndebourne.
Soprana, care a făcut subiectul a două cronici laudative în prestigioasele publicaţii „The Telegraph” şi „The Guardian” pentru debutul său britanic în rolul Sophie din „Cavalerul Rozelor” de Richard Strauss, este cunoscută publicului din România mai cu seamă pentru celebrul „Turneu al divelor”, pe care l-a realizat împreună cu mezzo-soprana Ruxandra Donose şi soprana Leontina Văduva. Astfel, ICR Londra reface, în capitala britanică, la câţiva ani diferenţă, această formulă „magică” a bel-canto-ului, soprana Leontiva Văduva vizitând scena noastră în anul 2009, iar Ruxandra Donose în 2012, tot în recitaluri extraordinare pentru celebrarea Zilei Naţionale.

Evenimentul reprezintă punctul culminant al concertelor desfășurate de-a lungul anului 2014 în Seria „Concertelor Enescu” şi este organizat, ca de fiecare dată în luna decembrie, împreună cu Ambasada României la Londra.

Soprana Teodora Gheorghiu a studiat flautul înainte de a se consacra canto-ului la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A participat la numeroase cursuri de master şi a fost distinsă cu premii la numeroase competiţii, dintre care amintim concursurile „Regina Elisabeta”de la Bruxelles, „Julian Gayarre”de la Pamplona şi „George Enescu” de la Bucureşti. În anul 2003, a debutat în rolul Reginei Nopţii din „Flautul fermecat” la Opera Română din Bucureşti, fiind invitată apoi să evolueze pe scenele unor teatre importante precum Théatre de la Monnaie (Bruxelles), Opera Naţională Lorraine din Nancy, Grand-Théatre din Geneva, Opera din Lausanne şi Théatre des Champs-Elysées din Paris, unde a interpretat rolurile Rosina din „Bărbierul din Sevilla”, Musetta din „Boema”, precum şi rolul titular din opera „Zaide”. În anul 2004 a debutat pe scena Operei de Stat din Viena, iar între 2007 și 2010 a fost membră a acestei faimoase instituţii muzicale. Anul acesta, Teodora Gheorghiu a debutat în Marea Britanie cu mare succes, în cadrul Festivalului de Operă de la Glyndebourne.

De asemenea, publicul o poate vedea debutând în rolul Mimi din „Boema” de Puccini la Opera Română din Bucureşti, în luna decembrie a acestui an.

În recitalul de la Londra, Teodora Gheorghiu va fi acompaniată de pianistul Jonathan Aner, binecunoscut ca solist al Orchestrei Filarmonice din Israel, unde a cântat sub bagheta celebrului Zubin Mehta. Jonathan Aner a concertat şi în Germania, Italia şi China, fiind descris de publicaţia „Frankfurter Rundschau” ca „un muzician de cameră prin excelenţă”. El este membru al ansamblurilor Brillaner Duo şi Oberon Trio și a susţinut recitaluri şi concerte camerale pe scene prestigioase precum cele de la Berliner Konzerthaus, Carnegie Hall sau Wallace Collection din Londra, colaborând cu pianişti legendari precum Murray Perahia și András Schiff.