Recital de pian de Ziua Internațională a Dunării

Recital de pian de Ziua Internationala a Dunarii

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" din Istanbul se alătură Institutului Cultural Maghiar Balassi, Forumului Cultural Austriac și Consulatului General al Bulgariei la Istanbul pentru a marca împreună Ziua Internațională a Dunării, un eveniment EUNIC. În contextul Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, România alături de Bulgaria coordonează axa prioritară "Cultură și turism".

Miercuri, 29 iunie 2016, ora 19.00h, la Palatul Yenikoy din Istanbul va avea loc un amplu program prin care sunt promovate literatura, muzica, artele vizuale, altfel spus, diversitatea culturală dunăreană.                   

ICR Istanbul va fi prezent în cadrul programului cu un recital de pian susținut de Mihai Fodorean. Din programul recitalui fac parte lucrări de Johannes Brahms, Paul Constantinescu, Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin.  Forumul Cultural Austriac participă cu o expoziție de fotografie cu și despre Dunăre realizată de fotograful Inge Morath. Institutul Balassi  organizează un recital de poezie în limba turcă pe teme dunărene, iar Consulatul General al Bulgariei va oferi publicului un recital de flaut și pian în interpretarea lui Ernesto Köeler și Angel Kotev.  


Pianistul Mihai Fodorean s-a născut la Cluj în anul 1995 și a început studiul pianului de la vârsta de 6 ani. A câștigat numeroase competiții naționale și internaționale, iar printre cele mai importante notăm: Concursul Internațional de Muzică "Viva la Musica" Zalău, Romania, (2006), Concursul Național de Muzică "J. S.Bach," Cluj-Napoca, (2008), Concursul Național de Muzică "Sigismund Toduță," Bistrița, (2008), Concursul Internațional de Pian "Pro Piano," București, (2009), Concursul Național de Pian "Pro Piano," Cluj-Napoca, Romania, (2011), Concursul Internațional de Pian "Viva la Musica," Zalău, Romania, (2012), Concursul Internațional de Muzică, Deva, (2014) etc. De asemenea a colaborat cu Filarmonica de Stat „Transilvania" din Cluj-Napoca, a susținut concerte camerale și recitaluri de pian atât în țară, cât și în străinătate, în Austria, la Salzburg, fiind cel mai recent recital. A studiat la Mozarteum University of Salzburg, Austria cu un program ERASMUS PLUS pentru anul academic 2015-2016.