Proiecția documentarului „Cinema, mon amour”, în regia lui Alexandru Belc, la Berlin

Luni, 6 februarie 2017, de la ora 19.00, va avea loc, la Centrul Ceh din Berlin, proiecţia documentarului „Cinema, Mon Amour” în regia lui Alexandru Belc. Evenimentul are loc, cu sprijinul Institutului Clultural Român din Berlin, în cadrul evenimentului Dokumontag - o serie de proiecţii de filme documentare, organizat de Centrul Ceh din Berlin.

Documentarul lui Alexandru Belc, „Cinema, Mon Amour", este o coproducţie româno-cehă şi spune povestea lui Victor Purice, director, fost proiecţionist şi cinefil pasionat, şi a celor două fidele angajate ale sale, Cornelia şi Lorena, care încearcă să menţină pe linia de plutire cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamţ. Nostalgic după „epoca de aur” a cinemaului, Victor visează să reinstaureze gloria de odinioară, dar trebuie să înfrunte realitatea dură. Într-o sală neîncălzită, care se dărâmă încetul cu încetul, lipsa ajutorului de la stat transformă totul într-o luptă donquijotescă.

Filmul a câştigat încă din faza de proiect în dezvoltare premiile „Cat & Docs şi Croatian Radio Television HRT”, în cadrul workshop-ului „Docu Rough Cut Boutique 2015”.  La finalul lunii iunie a anului trecut, filmul a fost proiectat la Washington D.C., într-o selecţie a celor mai bune documentare ale anului, la festivalul „AFI Docs”, organizat de „American Film Institute”. Tot în iunie 2016, „Cinema, Mon Amour” a avut premiera britanică la „Edinburgh International Film Festival”. Filmul a fost prezentat deasemenea într-o lungă serie de festivaluri, precum: „DOK Leipzig” (Germania), „Jaipur International Film Festival” (India), „Helsinki IFF”, „Jihlava International Documentary Film Festival" (Cehia), „Tempo Documentary Festival" (Stockholm), „Docs Against Gravity Film Festival" (Varşovia), „Sarajevo Film Festival”.

„Cinema, Mon Amour” este o producție Libra Film, în coproducție cu HBO România și Pink Productions (Cehia). Proiectul a fost dezvoltat în cadrul programului MEDIA al Uniunii Europene.

Alexandru Belc a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București în 2007. În timpul facultății a realizat mai multe scurtmetraje și filme documentare. Astfel, documentarul său The Sound of Mountains a fost prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2007. Belc a mai regizat documentarele Rebel, Rebel (2009, coautor Mihai Bauman), selecţionat la „Visions du Réel Documentary Festival” (Elveţia) şi 8 Martie (2012), nominalizat pentru „Silver Eye Award” la  „Jihlava IDFF" (Cehia).

Acesta este un eveniment EUNIC al Centrului Ceh din Berlin în colaborare cu Institutul Cultural Român din Berlin.

Programul complet al ICR Berlin îl găsiţi pe www.rki-berlin.de şi pe Facebook.