„Privirea“, proiect realizat de pictori ai grupului NOIMA în cadrul Mural Internacional de Arte Urbano din Mexic

Patru artiști ai Grupului NOIMA – Cosmin Frunteş, Dan Gherman, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu – vor realiza în Ciudad de Mexico, cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Ambasadei României în Statele Unite Mexicane, proiectul de artă murală colectivă „Privirea“, în perioada 28 iunie – 1 iulie 2023.

Lucrarea murală va fi amplasată la intersecția dintre străzile Río San Joaquín și Lago Alberto, fiind vorba de pereții exteriori ai Grupo Modelo. Intervenția murală propusă pentru Mural Internacional de Arte Urbano reprezintă un dialog între izvoarele muralismului tradițional al Europei Răsăritene și cultura mexicană, renumită pentru secvențele păstrate din pictura murală prehispanică datorită artiștilor săi muraliști din secolele XIX – XX.

Mural Internacional de Arte Urbano este o inițiativă a Primăriei sectorului Miguel Hidalgo al capitalei Ciudad de México, prin proiectul Red Intercultural de Embajadas. Instituțiile publice reprezentative ale sectorului și ambasade ale mai multor state din lume cu sediul în acest areal și-au propus reabilitarea fațadelor mai multor clădiri prin intervenții de street art. Inițiativa presupune implicarea artiștilor din mai multe țări într-un dialog cultural dedicat tradițiilor lumii, dar și temelor și provocărilor globale actuale.

Lucrarea murală pe care pictorii grupării NOIMA o vor realiza aduce în discuție, în limbajul street art, poetica vizuală a muralismului tradițional al Europei Centrale și de Sud-Est. Din sinteza iconografiei ultimelor două milenii, pictorii NOIMA extrag un element antropomorf, o secvență de portret ce reprezintă însă o ipostază angelică, un arhanghel. Imaginarul din care această tipologie a fost extrasă este cel al picturilor murale din Oltenia (Topolnița, dar și Cozia, Hurezi, Berislăvești, Baia de Aramă, Mamul etc.), locul în care s-au împletit stileme ale picturii bizantine târzii din spațiul balcanic și note locale (brâncovenești și post-brâncovenești). NOIMA propune, așadar, un schimb de priviri. Este semnul unei priviri ce scrutează din atemporal trecătorii (pe stradă și prin lume), dar și timpul nostru.

Proiectul este realizat cu sprijinul Fundației Arden și al companiilor Amber și Comex și contribuie la dinamizarea și diversificarea cooperării culturale între România și Mexic.