Prezentare susținută de prof. Alan Walker, în seria „Spațiul românesc și cel britanic în descrieri reciproce”

Al doilea eveniment din ciclul „Spațiul celuilalt în propria literatură: Spațiul românesc și cel britanic în descrieri reciproce “ / „The other's domain in one's own literature: Romanian and British realms in reciprocal descriptions”, organizat de ICR Londra miercuri, 11 iulie 2023, ora 19:00, la sediul reprezentanței, îl va avea ca invitat pe Alan Walker, profesor universitar (Florida State University), bibliofil recunoscut în cercurile de specialitate britanice. El va susține o prezentare pornind de la lucrări apărute în secolele XVIII, XIX și XX. În cadrul acestui ciclu care-și propune să prezinte publicului scrieri, mărturii inedite, puțin cunoscute sau uitate despre români, România și provinciile istorice românești, bibliofilia profesorului Alan Walker se concentrează exclusiv pe România și civilizația română.

Ce i-a atras pe călătorii britanici în România în cele două decenii dintre 1919 și 1939? Care a fost subiectul principal? Care au fost următoarele? Care au fost percepțiile lor despre România înainte de a călători? Cum s-au schimbat aceste percepții după vizita prin țară? Cum și-au prezentat experiențele cititorilor britanici?

Lucrările și autorii în discuție vor fi: Jack Lindsay, Maurice Cornforth – „Romanian Summer” – 1929; Sacheverell Sitwell – „Roumanian Journey” – 1938; Maude Parkinson – „Twenty years in Romania”– 1921; John Murray – „Raggle Taggle” – 1931; Archibald Forman – „Romania through the windscreen”– 1930; Henry Baerlein – „In old Romania” – 1925; Edith Nepean – „Romance and Realism in the East”; D.J. Hall – „Romanian Furrow”– 1912; Derek Patmond – „Invitation to Romania” –1928. 

Alan Walker predă Religie și Etică la Centrul de Studii din Londra al Universității de Stat din Florida. Inițial a vizitat România ca student la Cambridge la mijlocul anilor 1970 și ulterior a primit burse British Council pentru a urma cursurile de vară din Brașov timp de trei ani consecutiv, iar apoi o bursă de cercetare pe termen mediu la București (trei luni) pentru a studia sistemul educațional din România. A scris o disertație de master (Universitatea din Londra) despre creștinismulîn România, publicată în Blackwell Dictionary of Eastern Christianity (1999). De-a lungul anilor a format o colecție de cărți vechi având drept tematică scrierile de călătorie despre România. Aceasta, alături de experiențele personale ale prof. Alan Walker, vor sta la baza prezentărilor privind reprezentarea României în scrierile și literatura britanică de călătorie.

În această serie, „Spațiul celuilalt în propria literatură: Spațiul românesc și cel britanic în descrieri reciproce – The other’s domain in one’s own literature: Romanian and British realms in reciprocal descriptions”, autori români și britanici, romancieri, poeți, memorialiști sau călători, care au ținut jurnale de călătorie, sunt prezentați publicului britanic cu experiențele lor literare de inspirație reciprocă. Fiecare eveniment are drept temă opera și personalitatea unui artist local, în relația sa cu România, respectiv cu Marea Britanie.