Premiul Marin Sorescu

Premiul Marin Sorescu este un premiu literar înfiinţat în anul 2007 de Institutul Cultural Român de la Stockholm. Premiul este decernat anual, în perioada toamnei, unui scriitor suedez care desfiinţează graniţe şi creează locuri de întâlnire, care prin opera sa face posibilă comunicarea între diferite forme de expresie culturală. Premiul este în valoare de 50.000 coroane suedeze şi este însoţit de o diplomă.Jurizare

În 2012, juriul este format din Yukiko Duke, scriitor, traducător și jurnalist, Jonas Ellerström, editor, scriitor și traducător, Anna Hallberg, scriitor și critic literar,  Annina Rabe, jurnalist și critic literar, și Dan Shafran, traducător, Directorul Institutului Cultural Român de la Stockholm. În trecut, din juriu au mai făcut parte Sara Arrhenius, Directorul Galeriei de artă Bonniers Konsthall, Gabriella Håkansson, scriitor și critic literar, și Fredrik Lind, Directorul Departamentului pentru cluburile de carte al Librăriei AdLibris.
Laureaţi

Laureaţii de până acum ai premiului sunt scriitorii Marie Silkeberg (2013) Aris Fioretos (2012), Karin Johannisson (2011), Carl-Johan Malmberg (2010), Peter Handberg (2009), Nina Burton (2008) şi Steve Sem-Sandberg (2007).

Marin Sorescu în Suedia

Marin Sorescu (1936-1996) este una dintre cele mai cunoscute personalităţi culturale româneşti în Suedia. Până în prezent, din operele lui Marin Sorescu au fost publicate în suedeză şase volume de poeme, teatru şi proză:

Framkallning, traducere Pierre Zekeli şi Marianne Sandels, FIB:s lyrikklubb/Tiden 1975
Ödet och alfabetet, selecţie şi traducere de Jon Milos, Symposion 1990
Jag såg ljus på jorden, selecţie, traducere şi introducere de Marianne Sandels şi Dan Shafran, Bonniers 1991
Vid sädens rötter och andra texter, traducere de Jon Milos, Symposion 1995
Fallenhet för höjder, selecţie, traducere şi introducere de Dan Shafran, Studiekamraten 1996
Stege till himlen: sista dikter, traducere şi cuvânt înainte de Dan Shafran, Ellerströms 1999
Erratum till paradiset: traducere de Dan Shafran, Ellerströms 2013