Premieră. Film despre obiceiurile despre Mărțișor, pe canalele online ale ICR Stockholm

Pe 1 martie, ICR Stockhom difuzează pe canalele online, în premieră, un documentar subtitrat în limba suedeză, realizat de Cristina Liberis,  despre tradițiile legate de mărțișor din România.

Cercetătorul etnograf Doina Ișfănoni și meșterul popular Luminița Voica vor vorbi despre tradițiile de mărțișor, iar materialul video va ilustra confecționarea mărțișoarelor, precum și prezentarea obiceiurilor cu care românii întâmpină primăvara. 

Mărţişorul reprezintă un vechi obicei cu caracter lunar şi feminin, răspândit pe tot teritoriul României, practicat şi în alte zone sud-est europene. Iniţial, şnurul împletit, un fir roşu şi unul alb, era confecţionat de femei şi oferit în familie şi în comunitate, dăruit în principal persoanelor de sex feminin. Mărţişorul/Marţul/Mărţugul/Mărţiguşul tradiţional este o amuletă alcătuită dintr-un bănuţ de argint, prin care trece şnurul ale cărui culori simbolizează: albul - puritatea începutului, roşul - atribut al vitalităţii (sănătate, frumuseţe sau iubire), dar şi victoria soarelui asupra frigului, care marchează renaşterea naturii. În anul 2017, Mărţişorul a fost înscris de UNESCO ca element de patrimoniu cultural imaterial, în urma candidaturii unui dosar multinaţional.

Documentarul este disponibil pe contul de youtube al ICR Stockholm:

https://www.youtube.com/watch?v=IS26A_EHPDA