Prelegere Magda Radu la ICR Berlin cu prilejul expoziției „Geta Brătescu”

Cu ocazia celei dintâi expoziții solo la Berlin a artistei Geta Brătescu, organizată de Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.) în perioada 27 septembrie 2018 – 25 ianuarie 2019, ICR Berlin a găzduit la sediul său,în seara de 31 octombrie,o întâlnire cu Magda Radu, curatoarea expoziției. Magda Radu a mai curatoriat alte două expoziții ale artistei: expoziția „Geta Brătescu: Atelierele artistului“ (2012, Salonul de proiecte, Bucureşti) și expoziția solo „Apariţii“, care a fost prezentată la pavilionul național al României în cadrul celei de-a 57-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia în 2017. Prelegerea a fost acompaniată de o discuție, moderată de istoricul de artăEva-Maria Gillich,despre opera Getei Brătescu în general și despre selecția prezentată în cadrul expoziției de la Berlin.

Geta Brătescu (*1926 la Ploiești / România, † 2018 la Bucureşti) este considerată una dintre cele mai importante artiste din Europa de est şi chiar de dincolo de graniţele europene. Vasta şi complexa sa operă cuprinde desene, colaje din ţesătură şi hârtie, lucrări de grafică, performance, filme experimentale şi fotografie, cât şi obiecte şi instalaţii spaţiale. In opera de avangardă a artistei, hotarele dintre viaţă şi artă devin fluide; esenţa lucrărilor sale poate fi simţită în întrebările despre subiectivitate şi sex (masculin/ feminin), despre memorie personală şi culturală sau despre permanenta confruntarecu limitele expresiei creative. Începând cu anii nouăzeci, lucrează cu consecvenţă la elaborarea unui vocabular artistic tot mai amplu şi mai divers, îmbogăţindu-şi constant experimentele prin desen şi colaj, experimente articulându-se în jurul diverselor componente temporale şi performative. Lucrările sale au fost expuse în numeroase expoziţii personale şi de grup, printre altele: Documenta, Atena şi Kassel (2017); Hamburger Kunsthalle (2016); Tate Modern, Liverpool (2015); Bienala de la Veneţia (2017; 2013; 1983; 1960); Trienala de la Paris (2012); Tate Modern, London (2012); Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Bucureşti (2012); Bienala de la Istanbul (2011); New Museum, New York (2011); Bienala de la São Paulo (1987; 1983).

Magda Radu este custode şi istoric de artă la Bucureşti. Este fondatoare şi co-Director al spaţiului expoziţional independent Salonul de proiecte, al cărui program se concentrează asupra creaţiei de noi opere, cât şi a publicării şi deschiderii de platforme discursive menite să ofere o infrastructură pentru producţia de artă contemporană. Din 2011 până în 2015 a lucrat la Muzeul de Artă Contemporană din Bucureşti; În 2017 a fost custode al Pavilionului românesc la a cea de-a cincizeci şi şaptea bienală de la Veneţia, unde a prezentat proiectul Geta Brătescu - Apariţii.

Eva-Maria Gillich a studiat istoria artei la FU Berlin, iar din 2016 lucrează ca manager de proiect și curator la Neuer Berliner Kunstverein, fiind implicată îndeaproape în organizarea expozițieiGeta Brătescu de la Berlin.

Informaţii suplimentare aici: www.rki-berlin.de sau www.nbk.org