„Povești de iubire din Micul Paris” în capitala Franței, cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Povesti de iubire din Micul Paris in capitala Frantei, cu ocazia Zilei Culturii Nationale

ICR Paris și Ambasada României în Republica Franceză organizează joi, 12 ianuarie 2017,  de la ora 20, în Sala Bizantină a Palatului Béhague, reședinţa Ambasadorului României în Franţa, un concert de lieduri inspirate de versurile Veronicăi Micle, susținut de pianistul Matei Bucur Mihăescu și soprana Alexandra Moroiu, cu ocazia Zilei Culturii Naționale. 

Versurile poetei au fost puse pe portativul muzical cu multă melodicitate, lirism si dramatism specific lied-ului la sfârșit de secol XIX de către compozitorul Matei Bucur Mihăescu. Scriitura componistică a celor 5 lieduri, deosebit de solicitantă pentru solistul vocal, l-a determinat pe compozitor să caute, cu deosebită grija pentru cele mai mici detalii, vocea care să se plieze perfect pe concepţia sa muzicală. Astfel s-a născut o culegere de 5 lieduri, reunite într-un CD care va fi de asemenea oferit publicului parizian cu ocazia recitalului.

Matei Bucur Mihăescu, copilul minune al muzicii clasice românești contemporane, este deja recunoscut ca un fenomen - un talent muzical complex, de excepţie, atât în arta interpretativă cât și în cea a compoziţiei; recitalurile și concertele extraordinare pe care le-a susţinut încă de la vârsta de 9 ani, în dubla sa calitate - de pianist și compozitor - au ridicat în picioare prestigioase săli de concerte din România și din străinatate. A compus lucrări pentru pian, orchestră, cor. Matei Bucur Mihăescu este de asemenea fondatorul orchestrei CaMMerata și dirijorul acesteia, orchestră cu care a participat la două ediţii ale Festivalului George Enescu de la București (2011 și 2013).

Soprana Alexandra Moroiu se bucură de o bogată experienţă artististică în urma cursurilor de canto urmate cu maeștri emeriți precum: Corneliu Fănățeanu, Emil Crăsnaru, Mariana Nicolesco, Leontina Văduva, Irina Iordăchescu.  Alexandra susţine de asemenea o activitate concertistică pe scene românești și internaţionale cum sunt:  Ateneul Român, Muzeul George Enescu, Palatul Cantacuzino, Opera Națională din București, Institutul Francez din București, Institutul Cultural Roman de la Viena, Palatul de concerte din Toulouse.

Programul concertului « Histoires d'amour du Petit Paris » (Povești de iubire din Micul Paris) :

1. „Moments de nuits douillettes", partea I ; la pian: Matei B. Mihăescu 2. „Și dacă-un dor" (Lied) ; Soprana: Alexandra Moroiu, la pian: Matei B. Mihăescu 3. „Cel din urmă vis" (Lied) ; Soprana: Alexandra Moroiu, la pian: Matei B. Mihăescu 4. „Soir du Paris" ; la pian: Matei B. Mihăescu 5. „Singură" (Lied-Vals lent) ; Soprana: Alexandra Moroiu, la pian:

Matei B. Mihăescu

6. „Reflexions cristallines" ; la pian: Matei B. Mihăescu 7. „De-ai ști..."(Lied) ; Soprana: Alexandra Moroiu, la pian: Matei B. Mihăescu

8. „Nu plânge"(Lied) ; Soprana: Alexandra Moroiu, la pian: Matei B. Mihăescu


Comunicat de presa ICR Paris