- 28 August 2019
- Etichete Icr stockholm Art In Education Oslo
ICR Stockholm sprijină participarea românească a Mihaelei Michailov, a Katiei Pascariu și a Deliei Popa și a la conferința Art in Education- Building Partnerships with Artists, Schools, Young People and Communities ce va avea loc în perioada 28-30 august, la Oslo Metropolitan University.
Mihaela Michailov (dramaturg, scriitoare, profesor în cadrul UNATC), va participa cu lucrarea : For an art of empowerment, ce se concentrează pe rolul major avut de proiectul artistic românesc Family Offline, în dezvoltarea empatiei și a solidarității în rândul tinerilor. În calitate de dramaturg, Mihaela Michailov a participat la procesul de elaborare a acestui proiect de-a lungul mai multor ani. Proiectul Family Offline este centrat pe tema migrației din perspectiva copiilor rămași acasă, ai căror părinți sunt răspândiți în întreaga Europă din dorința de a le oferi o viață mai bună. Odată cu integrarea României în Uniunea Europeană, numărul părinților care au emigrat, lăsând în urmă copii cu un singur părinte sau în grija bunicilor, a crescut în mod fundamental. Cei mai mulți dintre copii se străduiesc să supraviețuiască sentimentelor profunde de abandon, anxietate și durere. Mihaela Michailov va prezenta desfășurarea întregului proces, de la documentarea aceste teme, la interacțiunea cu tineri și copii, până la momentul punerii în scenă a piesei. Spectacolul a fost prezentat în fața a sute de copii, în 13 orașe din România, încurajându-i să câștige puterea de autoreprezentare.
Katia Pascariu este actriță, educator artistic, facilitator cultural cu experiență în teatru educațional și politic, artă comunitară, activism social. Membru fondator al Centrului de Artă Comunitară Vârsta4, al Cooperativei Macaz și președintă a Asociației ADO - artă pentru drepturile omului. Absolventă UNATC, Facultatea de Teatru, în 2006, și a unui Master în Antropologie și Dezvoltare Comunitară în cadrul Universității București, Facultatea de Sociologie, în 2016. Colaborează permanent cu companii de teatru din țară și străinătate, lucrează în comunități vulnerabile în proiecte multidisciplinare, susține rezidențe artistice în școli și licee. Este actor colaborator al Centrului Replika și face parte din trupa Teatrul Evreiesc de Stat, București. Katia Pascariu va susține, în cadrul sesiunii despre noi metode, practici și experiențe de predare, prezentarea cu titlul : Teaching without teaching: critical perspectives to a better inclusion of arts in public educational system (Predarea fără predare:perspective critice asupra unei mai bune includeri a artei in sistemul public de educație)
Delia Popa este artist vizual, curator, manager cultural și președinte al organizației de educație prin artă ArtCrowd-Artiști prin educație și este stabilită în București. Organizația ArtCrowd și-a asumat rolul, încă din 2013, de a crea o schimbare pozitivă în societate, prin artă și educație. Absolventă a Universități Naționale de Artă din București, Delia Popa și-a continuat studiile în străinătate și a obținut un master în arte vizuale de la Institutul de Artă din Chicago, făcând și studii postuniversitare la Goldsmiths, Universitatea din Londra. Și-a extins apoi cercetarea în domeniul artelor vizuale la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. În cadrul conferinței, Delia Popa va susține prezentarea cu titlul: Art in Education- The ArtCrowd Experience in Romania (Arta în Educație- experiența ArtCrowd in România), prin care va explica ce înseamnă acest nou concept în educația din România, din punctul de vedere al unei organizații de educație artistică care a promovat activ această metodă încă de la începuturile sale, în 2013. Prezentarea va include trei teme importante: Arta in scoli- creativitate și educație, copiii ca public și creatori de artă și cercetarea artistică pornind de la experiențele artistice ale copiilor și tinerilor. În concluzia prezentării vor fi incluse metode de imbunătățire și creștere a rezultatelor si impactului educației prin artă, spre beneficiul diferitelor comunități.