Parteneriat media şi concert de jazz la ICR Berlin

Parteneriat media si concert de jazz la ICR Berlin

Marţi, 7 aprilie 2009, la ora 19.30, la ICR Berlin va avea loc sărbătorirea încheierii unui parteneriat media între Institutul Cultural Român « Titu Maiorescu » şi publicaţia fair, trimestrial german de artă şi estetică* (cu apariţie la Berlin şi Viena). Evenimentul va consta în prezentarea ultimului număr al revistei, realizat de cei doi editori - Wolf Günter Thiel (Berlin) şi Thomas Redl (Viena), număr care conţine, printre altele, o amplă prezentare a artistului Ion Grigorescu, un text de Andrei Pleşu, precum şi o prezentare a ICR Berlin. Un concert de jazz la două piane susţinut de cunoscutul duo Jancy Körössy & Ramona Horvath va întregi programul serii.
În cadrul parteneriatului încheiat cu ICR Berlin, în anul în care se sărbătoresc 10 ani de la înfiinţarea institutului, revista fair va publica în mod regulat, în fiecare din ediţiile sale trimestriale, texte semnate de personalităţi culturale şi ştiinţifice din România de azi. Prin stabilirea acestui parteneriat efectiv cu o publicaţie din spaţiul lingvistic german, care se adresează unui tip de public pe care doreşte să şi-l apropie şi institutul, ICR Berlin valorifică, astfel, o nouă şansă de a prezenta cultura română.

Cunoscutul duo Jancy Körössy & Ramona Horvath, desemnat de presa de specialitate drept « ein Klavier Duo von Klasse und Rasse » (un duo « rasat şi de clasă ») va susţine la Berlin un program muzical care va cuprinde de la jazzul universal al marilor jazzmeni americani (Oscar Peterson, Errol Garner, Bill Evans, Thelonius Monk) la aranjamente bazate pe folclorul românesc. Va fi, totodată, prezentat recentul CD « Dor de acasă » al celor doi interpreţi, CD care şi-a adjudecat de curând trofeul pentru Albumul anului la Gala premiilor de Jazz pe 2008 de la Bucureşti.

*Publicaţia fair , fondată în 2008, tipărită într-un tiraj de 12.000 de exemplare, se distribuie în principal în mediile artistice si cultural-academice din Germania şi Austria, dar şi în Varşovia, Praga, Budapesta şi Bratislava. Din toamna anului 2009, se doreşte introducerea revistei şi pe piaţa elveţiană. Ţelul publicaţiei este de a realiza un dialog la nivel înalt pe teme de cultură şi artă, dialog deseori anihilat de presiunea mediilor orientate spre comercial. În cadrul revistei fair publică artişti, arhitecţi, eseişti şi oameni de ştiinţă, temele abordate fiind din domeniile: arte vizuale şi arhitectură, ştiinţe culturale comparate şi filozofie. Se acordă un spaţiu semnificativ prezentării- direct de către personalităţile invitate- a propriilor proiecte şi idei. Se urmăreşte, în esenţă, conştientizarea legăturii existente dintre artă, estetică şi etică. Relatările sunt consacrate scenelor culturale din Viena şi Berlin, precum şi din întreg spaţiul lingvistic german, şi, punctual, scenelor din Europa Centrală şi de Est. (http://www.fairarts.org)

Contact:
Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu"
+49(030) 89061 987
office@rki-berlin.de