Orchestra de Tineret România-Moldova la Young Euro Classic din Berlin

Orchestra de Tineret Romania-Moldova la Young Euro Classic din Berlin

Sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, Orchestra de Tineret România-Moldova concertează la prestigiosul festival Young Euro Classic din Berlin, vineri, 26 august 2016, în sala mare a Konzerthaus Berlin.


În forma sa actuală mixtă, orchestra concertează pentru întâia oară la festivalul berlinez, interpretând compoziții de Enescu, Prokofiev si Ceaikovski. Programul variat al serii începe cu imaginativa suită pentru orchestră a compozitorului român George Enescu, care îmbină elemente folclorice românești cu o eleganță de factură franceză și o expresivitate de factură germană. După lucrarea compozitorului român, urmează o explozie de efecte orchestrale din celebrul balet Romeo și Julieta al compozitorului rus Sergey Prokofiev, urmată de o altă demonstrație de virtuozitate stilistică a solistului Andrei Ioniță, care își va dovedi talentul în interpretarea piesei deosebit de complexe din punct de vedere tehnic a Variațiunilor Rococo de Piotr Ceaikovski.

Program:

George Enescu, Suita nr.1 în C major, Op 9 (1903)

Piotr I. Ceaikovski, Variațiuni pe o temă Rococo, op. 33 (1877)

Sergei Prokofiev, Romeo și Julieta, Suita Op. 64 (1936)

În forma ei actuală, orchestra s-a format în anul 2015, când pe scena Ateneului Român din București tineri muzicieni de cea mai înaltă performanță din România și Republica Moldova s-au reunit pentru prima oară sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal. Astfel, două orchestre deja existente, Orchestra Română de Tineret și Orchestra Națională de Tineret a Moldovei, și-au reunit forțele într-o orchestră simfonică a prieteniei artistice, care celebrează o spiritualitate și un fond cultural comun. Trei sferturi dintre muzicieni provin din orchestra de Tineret a României (fondată în 2008) și un sfert din orchestra Națională de Tineret a Moldovei (fondată în 2013).

Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia de dirijor atât în România, cât și în străinătate. Până în prezent a fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu", ediţia 2001 şi 2003, Director General al Filarmonicii "George Enescu" (1991 - 2009), Director Artistic al Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002), Director Artistic al Orchestrei Naţionale Basce din San Sebastian (2001 - 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano și Trento (2000 - 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 - 2008), Dirijor Principal al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 - 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 - prezent). Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale.

Andrei Ioniţă (violoncel) este absolvent al Universität der Künste Berlin, clasa Prof. Jens Peter Maintz. A obținut numeroase premii importante, precum Premiul I la Concursul Internațional „Aram Khatschaturian" din Armenia, premiul I la Concursul Internațional „David Popper" din Ungaria, la „J.J. Dotzauer" din Dresda, la „Vatelot Rampal" din Paris și la Competiția Internațională Ceaikovski din Moscova, premiul al II lea la Concursul ARD din München și la competiția Grand Prix Emanuel Feuermann din Berlin. A urmat masterclass-uri internaționale cu personalități importante, precum Steven Isserlis, Gary Hoffman, David Cohen, și a fost invitat să cânte ca solist la instituții muzicale de vârf, precum Konzerthaus Berlin sau Opera de Stat din Berlin (2014).

Programul complet al ICR Berlin îl găsiţi pe www.rki-berlin.de şi pe Facebook.