Norman Manea în discuţie cu Göran Rosenberg la Muzeul Evreiesc

Norman Manea este unul dintre cei mai importanți autori români contemporani. Născut în 1936 într-o familie de evrei din nord-estul României, acesta s-a confruntat atât cu dictatura fascistă, cât și cu cea comunistă. Forțat să emigreze, scriitorul trăiește din 1986 în afara granițelor României și începând cu 1989 la New York. Norman Manea continuă să scrie în română. Operele sale, publicate în limba engleză și traduse în multiple limbi de circulație internațională, s-au bucurat de succes atât în Statele Unite cât și în Europa. De-a lungul carierei sale literare, Norman Manea a fost distins cu numeroase premii internaționale, dintre care amintim Prix Médicis Étranger în 2006, Premiul Nelly Sachs în 2011, Premiul Josep Palau i Fabre International pentru eseu în 2012.Volume de Norman Manea publicate în limba suedeză: Întoarcerea huliganului (2012), Vizuina (2013), Octombrie, ora opt (2015).

Göran Rosenberg (n. 1948) este un scriitor și jurnalist suedez. Göran Rosenberg este autorul a numeroase cărți, printre care se numără şi Det förlorade landet, care a fost tradusă în mai multe limbi și a fost nominalizat la Premiul August în 1996. Cartea sa despre ideea americană, Friare kan ingen vara, första gången utgiven, a fost publicată pentru prima dată în 1991, şi republicată ulterior în mai multe ediții revizuite. Din 2000 Göran Rosenberg este Doctor Honoris Causa al Universităţii din Göteborg. În 2012 a primit Premiul August, pentru volimul A Brief Stop on the Road from Auschwitz ("O scurtă oprire în drumul de la Auschwitz") .

Confirmarea prezenţei este obligatorie şi poate fi făcută la adresa de e-mail: program@judiska-museet.se sau telefonic, de luni până vineri, între orele 9.00-16.00, la tel.: 08-557 735 64.

Evenimentul este organizat de Muzeul Evreiesc, ICR Stockholm şi editura Wahlström & Widstrand/Bonnier.

Foto Norman Manea © Cato Lein