Noaptea culturală a oraşului Stockholm

Vă invităm şi în acest an să petreceţi Noaptea culturală a oraşului Stockholm pe Skeppsbron 20! Programul include un vernisaj, trei concerte şi o punere în scenă a romanului Animalul inimii de Herta Müller.

Programul serii:

18:30 – 19:00

Vernisaj: Salonul Magic III cu artiștii Diana Butucariu, Mihai Coltofean, Dumitru Gurjii și muzicienii Erik Lindeborg și Alexandru Sima.
Vernisajul celei de-a treia părți a proiectului de artă și muzică Salonul Magic. Expoziția prezintă lucrările a trei tineri artiști români, precum și lucrarea colectivă Rendezvous Point creată la București în 2013. Coloana sonoră a materialului video care documentează procesul de realizare a lucrării Rendezvous Point reprezintă punctul de pornire pentru experiența muzicală care completează expoziția. Expoziţia Salonlul Magic va putea vi vizitată până pe data de 25 mai.


19:00 – 19:30 & 22:00 – 22:30 

Prima audiţie: Salonul Magic III cu Erik Lindeborg şi Alexandru Sima – live electronics, Niklas Barnö – trompetă, Niklas Wennström – contrabas, precum şi alţi invitaţi
Pianistul suedez Erik Lindeborg şi compozitorul român Alexandru Sima creează atmosfera muzicală din sunetele înregistrate pe parcursul realizării lucrării de grup Rendezvous Point – lemne care ard, foarfeci care taie ţesătura, cretă pe asfalt. Cei doi compozitori sunt asistaţi de unii dintre cei mai buni muzicieni improvizatori din Stockholm, ancorând muzica în prezent şi oferind claritate melodică.


20:00 – 21:00

One woman show după Herta Müller: Animalul inimii de şi cu Lena Carlsson
Vă invităm la o prelucrare scenică a cunoscutului roman Animalul inimii de Herta Müller, realizată şi interpretată de actriţa suedeză Lena Carlsson. O urmam pe Herta Müller încă din anii de liceu, fiind martorii tuturor întâmplărilor importante până la plecarea în Germania: întâlnirea cu prietenii din grupul Aktionsgruppe Banat, cărţile interzise, setea de libertate, interogatoriile şi încercările de a îndura opresiunea totalitară. Scriitoarea Herta Müller a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2009 pentru felul în „care se foloseşte de concizia poeziei şi sinceritatea prozei pentru a zugrăvi universul dezmoşteniţilor.”


23.00 - 24.00

Remix live: Rimshout
Rimshout (Laurenţiu Turea), toboşar şi producător muzical, încheie programul Nopţii culturale de pe Skeppsbron 20 cu un live session în care producţiile originale sunt remixate cu melodii tradiţionale româneşti. Sunetele tradiţionale sunt transformate live de Rimeshout în hiphop şi muzică electronică.