Marius Mihalache, în concert la Beijing

Marius Mihalache, in concert la Beijing Marius Mihalache, in concert la Beijing Marius Mihalache, in concert la Beijing Marius Mihalache, in concert la Beijing

În  23 și 25 septembrie 2016, muzicianul Marius Mihalache a susținut două concerte și un masterclass la Conservatorul Central de Muzică din Beijing. Evenimentele au fost organizate de Institutul Cultural Român de la Beijing în parteneriat cu Conservatorul Central de Muzică din Beijing, una din cele mai vechi și mai renumite instituții de profil din China.

În cadrul concertului din data de 23 septembrie, intitulat „Origini", Marius Mihalache și formația sa - Arabela Nicolau (voce), Lorin Mihalache (tobe), Nicu Băran (bass) - au abordat un repertoriu românesc, prezentând publicului piese din diverse stiluri muzicale, lăutărești, clasice, de jazz.

În data de 25 septembrie, în intervalul orar 15:00-17:00, Marius Mihalache a susținut un masterclass. Prima parte a fost o prezentare teoretică despre apariția țambalului (în lume în secolul al 8-lea), și despre traseul pe care l-a urmat până a ajuns pe teritoriul țării noastre în secolul al 15-lea, precum și despre principalele etape ale evoluției sale. Cea de a doua parte a fost una practică, în care Marius Mihalache și formația sa au prezentat publicului piese pentru țambal. Cea de a treia parte a fost una interactivă, în care studenții chinezi au învățat să cânte la țambalul occidental piese din repertoriul românesc.

În aceeași seară, Marius Mihalache a susținut cel de al doilea concert împreună cu formația sa, de data aceasta abordând un repertoriu românesc și universal,  inclusiv o lucrare proprie, de pe coloana sonoră a filmului „Filantropica" de Nae Caranfil. La sfârșitul concertului, Maestrul Mihalache a invitat pe scenă profesorii și studenții chinezi să interpreteze împreună două piese: renumita „Ciocârlia" și „Molihua (Floare de iasomie)" - la această piesă maestrul Mihalache a cântat pe un țambal chinezesc, iar doamna Liu Yuening, profesor de țambal la Conservatorul Central de Muzică din Beijing, a cântat la țambalul occidental. Pentru acest moment artistic au fost pe scenă și 12 artiști chinezi.

Marius Mihalache, un excepțional artist al țambalului, este unul dintre muzicienii români apreciați ai momentului. A început să cânte la vârsta de 6 ani, la vârsta de 10 ani câștigând primul premiu la un concurs internațional de muzică desfășurat la Atena, iar la vârsta de 17 ani deja concerta pe una din marile scene ale lumii - scena operei Scala din Milano - arii celebre compuse de S. Rahmaninov, F. Chopin, R. Schuman, F. Schubert și W.A. Mozart.

Unul dintre cele mai importante momente din cariera sa artistică a fost întâlnirea cu Chick Corea, alături de care a susținut o serie de concerte. A înregistrat lucrări muzicale alături de Gloria Gaynor, Nina Simone și de alți muzicieni de renume mondial. Marius Mihalache este muzicianul care a reușit să confere țambalului valențe, subtilități și rezonanțe incredibile, rivalizând cu sonoritățile specifice muzicii clasice. Ușurința cu care jonglează între stilurile muzicale - muzica populară, muzica lautărească, jazz, muzica de film și muzica clasică, i-a adus recunoașterea internațională și respectul colegilor artiști.

Origini, titlul concertului susținut de Marius Mihalache & band, este inspirat din folclorul românesc și reprezintă întoarcerea la origini. Programul concertului din data de 23 septembrie 2016 va cuprinde integral muzică românească. Concertul din data de 25 septembrie 2016 va fi susținut împreună cu artiști chinezi, specialiști ai țambalului oriental, chinezesc.

Credit foto:  http://www.mariusmihalache.ro/