Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate în luna octombrie a anului 2015

Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Romanesti din strainatate in luna octombrie a anului 2015

Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate în luna octombrie a anului 2015

ACCADEMIA DI ROMANIA

6-23 octombrie / Expoziție de sculptură, grafică și obiecte, în Sala de expoziții de la Accademia di Romania.

9 octombrie / Accademia di Romania a prezentat cartea Un om ars de viu de Dario Fo - laureat al premiului Nobel pentru literatură și Florina Cazacu. 

25 octombrie - 8 noiembrie / Festivalul Internațional de Muzică altreRisonanze - dall'antico al moderno, trai il rumeno e l'universale - a IV-a ediţie, în colaborare cu Ansamblul Aliusmodum și Ansamblul Altrerisonanze, la sediul Accademia di Romania, precum și la Oratorio del Caravita, Roma. 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BEIJING

11-17 octombrie / „România competitivă". Institutul Cultural Român de la Beijing a organizat la mijlocul lunii octombrie o serie de conferințe pe teme economice.

11-25 octombrie / Susținerea participării unui reprezentant al României la Jazz Directors Tour and Forum in China. 

15 octombrie / Două ore în România. Institutul Cultural Român de la Beijing a organizat la sediul său un eveniment pentru copii. 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU" DE LA BERLIN

5-9 octombrie / Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin și-a promovat activitatea în cadrul reţelei de metrou berlineze, prin intermediul programului BerlinerFenster. 

6 octombrie / Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin și-a inaugurat noul sediul din Berlin Mitte cu o serie de evenimente organizate sub forma unei nopți lungi a culturii române.

12 octombrie - 5 noiembrie / Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin a susținut organizarea proiectului de teatru documentar Romo Sapiens, la Teatrul Heimathafen din Berlin. 

21 octombrie - 8 noiembrie / Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin a organizat la Galeria Petra von Nostheide din Düsseldorf expoziția de pictură contemporană „Și ieri a fost azi", curator Erwin Kessler.

22-24 octombrie / Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin a organizat, în colaborare cu Klangnetz Dresden, trei concerte portret dedicate compozitoarelor Violeta Dinescu și Doina Rotaru, în interpretarea orchestrei Sinfonietta Dresden, cu participarea solistului român Emil Vișenescu (clarinet). 

23 octombrie / Institutul Cultural Român de la Berlin a organizat la sediul său, în colaborare cu Ambasada României la Berlin, o proiecţie a filmului Dui Rroma (Zwei Rroma) de Iovanca Gaspar.

29 octombrie - 20 noiembrie / Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin a organizat în foierul şi în sala de conferinţe a Haus der Preussisch-Brandenburgischen Geschichte (Casa Istoriei Prusace - Brandenburgice) din Potsdam proiectul „Ciclul Gutenberg multimedia: Palatul Cotroceni - Destinul unei reşedinţe princiare". 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES

2-9 octombrie 2015 / Filme și cineaști români la Festivalul Internaţional de Film Francofon Namur.

13 octombrie 2015 / Concert omagial George Enescu pe scena Centrului cultural Espace Senghor din Bruxelles.

10-26 octombrie 2015 / Participarea românească la Festivalul de film CinEast Luxemburg

24 octombrie 2015 / Concert Cantemir al ansamblului Jordi Savall & Hesperion XXI la Palatul artelor frumoase (Bozar) din Bruxelles, în cadrul festivalului Europalia.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA

4 octombrie / Participarea Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania" din Baia Mare la cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului de promovare a culturii, limbii şi tradiţiilor populare româneşti „La obârşii, la izvor" de la Gyula.

5 octombrie - 25 noiembrie / Expoziţia artistului plastic arădean Ioan Kett-Groza, la sediul filialei Seghedin a Institutului Cultural Român de la Budapesta.

13 - 17 octombrie / Săptămâna Filmului Românesc la Budapesta - ediţia a X-a, în parteneriat cu Cinematograful de Artă Uránia şi cu Secretariatul de Stat pentru Cultură din cadrul Ministerului Resurselor Umane din Ungaria. 

19 octombrie - 30 noiembrie / Expoziţie personală de artă plastică Csaba Zemlényi, în prezenţa artistului plastic şi a criticului de artă Kozák Csaba.

28-29 octombrie / Serile de literatură ale Institutului Cultural Român de la Budapesta având-o ca invitată pe prozatoarea Doina Ruşti. 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU" DE LA CHIȘINĂU

3-15 octombrie / Expozița „Ion Creangă și lumea personajelor sale" la Festivalul internațional de literatură și traducere (FILIT), eveniment organizat de Institutul Cultural Român ,,Mihai Eminescu" de la Chișinău, în colaborare cu Muzeul Literaturii Române din Iași.

6-20 octombrie / Expoziția „Poenari. Cetatea lui Vlad Țepeș din Muntii Argeșului", la Galeria la Rond, eveniment organizat de Institutul Cultural Român ,,Mihai Eminescu" de la Chișinău, în colaborare cu Muzeul Județean Argeș și Primăria Municipiului Chișinău. 

21 octombrie - 20 noiembrie / Expoziția „Gellu Naum și suprarealismul românesc", la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. 

21-25 octombrie / Zilele filmului românesc la Chişinău, eveniment organizat de Institutul Cultural Român ,,Mihai Eminescu" de la Chișinău în parteneriat cu Asociaţia Cineaştilor Independenţi din Republica Moldova „Alternative Cinema" și Uniunea Autorilor şi realizatorilor de Film din România.

26 octombrie - 16 noiembrie / Expoziția „Vasile Alecsandri, poet și diplomat al Unirii Principatelor Române" la Liceul „Spiru Haret" din Chișinău.

27 octombrie - 25 noiembrie 2015 / Serie de evenimente culturale organizate de Institutul Cultural Român de la Chișinău în incinta Liceului ,,Mihai Eminescu" Sîngerei, unde acad. Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural ,,Mihai Eminescu" de la Chișinău, a susținut prelegerea cu tema ,,Dimitrie Cantemir - personalitate complexă a culturii române" despre momentele cruciale din istoria românilor pe care acesta și-a pus o puternică amprenta și reperele din întreaga activitate susținută de Dimitrie Cantemir, în domeniul literar, politic și diplomatic.

28 octombrie - 16 noiembrie 2015 / Expoziția ,,25 de ani de la căderea comunismului în România" la Academia de Poliție „Ștefan cel Mare".  

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „DIMITRIE CANTEMIR" DE LA ISTANBUL

1-31 octombrie / Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul a găzduit expoziția „Plimbare prin Europa - Crochiuri de arhitect" realizată de arhitectul Mugur Kreiss. 

7 octombrie / Serată culturală Ada-Kaleh la sediul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul. 

17 octombrie / Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul a găzduit la sediu său, un concert de caritate, organizat în sprijinul Monalizei Ecaterina Zegheru, profesoară de canto diagnosticată cu Rabdomiosarcom alveolar, o formă rară de cancer. 

17-19 octombrie / Comemorarea Sfinților Martiri Brâncoveni la biserica Sfânta Muceniță Parascheva-Prikidion, biserica Parohiei Ortodoxe Române din Istanbul.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LISABONA

6-12 octombrie / Mobilitate António Augusto Barros, director artistic al companiei portugheze de teatru Escola da Noite și al Teatrului da Cerca de São Bernardo, Nuno Cardoso, director artistic adjunct al Teatrului Național São João din Porto și Rodrigo Francisco, director artistic al Teatrului din Almada, la festivalul „Întâlnirile Internaționale de la Cluj", ediția 2015.

15 octombrie - 18 decembrie / Expoziţia de podoabe şi obiecte decorative „Miracolele unui bijutier", a artistului Marian Nacu, organizată la sediu. 

19 octombrie / Conferinţa cu tema „Între global și regional. Balcanii, UNESCO și Istoria Umanității" susținută de istoricul Bogdan Cristian Iacob, la Institutul de Istorie Contemporană (IHC) din cadrul Universidade Nova din Lisabona, Auditoriul 1. 

24 octombrie - 1 noiembrie / Rezidenţă artistică a poetului și jurnalistului Lucian Vasilescu la Beja. 

30 octombrie - 31 decembrie / Comemorare Scarlat Lambrino, ilustru reprezentant al arheologiei române și portugheze, organizată la Muzeul Național de Arheologie din Lisabona (MNArq).

30 octombrie - 13 noiembrie / Expoziția „Arhitectura Brâncovenească", organizată la Salonul Nobil din Palatul Sinel de Cordes din Lisabona, sediu al Asociației „Trienal de Lisboa". 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LONDRA

1 octombrie / Schubert Ensemble în deschiderea stagiunii 2015/2016 a Seriei „Concertelor Enescu" de la Institutul Cultural Român de la Londra.

7-18 octombrie / Triplă participare românească la Festivalul Internaţional de Film de la Londra. 

10-17 octombrie / „Zilele Culturii Române la Edinburgh" - o serie de evenimente din domeniile muzică, arte vizuale, film, teatru, literatură și cultură tradițională. 

19 octombrie / Pianistul Szekely Attila şi violistul Mircea Belei, în concert la St Martin-in-the-Fields.

21 octombrie / Celebrarea unui secol de la înființarea prestigioasei Școli de Studii Slavonice și Est Europene (UCL-SSEES) din cadrul University College London, prin intermediul unei serii de proiecții de film. 

22-25 octombrie / Participarea Marinei Hanganu, regizor şi artist interdisciplinar, la Festivalul Bloomsbury de la Londra, cu performance-ul „Before Sunset/After Sunrise". 

24-29 octombrie / „Gellu Naum: Drumeţul incendiar" - program de celebrare a 100 de ani de la nașterea ultimului mare suprarealist european, prin teatru, literatură, film și fotografie.\

28 octombrie / Documentarul românesc Chuck Norris vs Communism, prezentat în deschiderea seriei „New European Documentary", organizată de EUNIC Londra și festivalul „Open City Docs".

30 octombrie - 1 noiembrie / Transmiterea în sistem livestreaming, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra, a două spectacole din Festivalul Național de Teatru 2015: Steaua fără nume de Mihail Sebastian şi Bizoni. Fabula Urbană #2 după Pau Miró. Steaua fără nume este o producţie a Centrului Cultural pentru UNESCO Nicolae Bălcescu din Bucureşti, iar Bizoni Fabula urbană #2 o producţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca" din Sibiu.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA MADRID

19-23 octombrie / Retrospectivă Corneliu Porumboiu în cadrul Festivalului de Film de la Madrid la Academia de Arte și Științe Cinematografice, Cineteca madrilenă și la sediul Institutului Cultural Român de la Madrid.

24-31 octombrie / Proiecția filmului Occident, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Valladolid.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA NEW YORK

14 octombrie / Proiect dedicat celebrării latinității în spațiul nord-american, în parteneriat cu organizația New York Latin Culture, la sediul  Institutului Cultural Român de la New York. 

15 octombrie / Baritonul Ştefan Ignat a prezentat programul „Oedipe, pe înţelesul tuturor", în sala Auditorium a Institutului Cultural Român de la New York, exemplificând cu înregistrari audio și video cele mai frumoase părți muzicale ale capodoperei enesciene. 

16-31 octombrie / Participarea artistei Mirela Trăistaru la simpozionul international The Fleiss-Giacummo-McAvoy Second NY Contemporary Art Symposium 2015. 

22-25 octombrie / Festivalul de film românesc „Focus on Romania: Fort Lauderdale/Miami Waves", la Cinema Paradiso, Fort Lauderdale, Universitatea din Miami, sediul Institutului Cultural Român de la New York.

24 octombrie - 31 decembrie / Expoziția „Tia Peltz and the Childhood World"/„Tia Peltz și lumea copilăriei", la Kids Euro Festival Washington, DC și la sediul Institutului Cultural Român de la New York.

30 octombrie - 2 noiembrie / Proiectul „Dinastia Pillat", dedicat lui Ion Pillat, cu ocazia celebrării a 70 de ani de la trecerea în nefiinţă a acestuia. 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS

4-10 octombrie / Institutul Cultural Român de la Paris a susținut participarea regizorului Nicolae Mărgineanu și a actriței Maria Ploae la cea de-a VIII-a ediţie a Săptămânii Filmului Românesc la Nisa, organizată de Consulatul Onorific al României la Nisa, la cinematograful Mercury „art et essis". 

12-16 octombrie / Institutul Cultural Român de la Paris, în colaborare cu Societatea de Editori și Autori de Muzică, Ambasada României în Republica Franceză, Conservatorul „Claude Debussy", Muzeul Naţional „George Enescu" din Bucureşti, Societatea Muzicală Franceză „Georges Enesco", Asociaţia Noesis, Societatea pentru Perceperea, Distribuția Drepturilor Artiștilor-Interpreți ai Muzicii și Dansului și Soceitatea Autorilor Compozitori și Editorilor de Muzică, a susținut participarea românească la cea de-a II-a ediție a Festivalului de muzică românească și franceză „Les rencontres Internationales Georges Enesco", care a avut loc la Sala Bizantină a Palatului de Béhague, Reședința Ambasadorului României la Paris.

19 octombrie / Lansarea, la sediu, a numărului 2/2015 al revistei „Euphorion", care apare la Sibiu, sub egida Uniunii Scriitorilor din România.

21 octombrie / Cu ocazia decernării „Premiului internaţional de literatură francofonă Benjamin Fondane", ajuns la a X-a ediţie, Institutul Cultural Român de la Paris a organizat o serie de evenimente, care au omagiat personalitatea poetului, dramaturgului, filozofului şi cineastului Benjamin Fondane (Benjamin Wexler, B. Fundoianu), personalitate culturală de origine română şi de expresie franceză şi română, decedat în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau. 

22 octombrie / Institutul Cultural Român de la Paris a organizat întâlnirea prozatoarei Elena Ionescu Colcigianni cu publicul cititor de la Paris și lansarea ultimelor trei cărți ale sale Drumul rătăcit al vieţii (Editura Betta, 2014), Iubirea adevărată nu are sfârşit şi A doua şansă

INSTITUTUL CULTURAL ROMAN DE LA PRAGA

5 octombrie / Semnarea unui parteneriat între Institutul Cultural Român de la Praga şi Biblioteca Națională a Republicii Cehe pentru descărcarea, reproducerea şi retransmiterea tuturor informaţiilor publice ale Institutului Cultural Român de la Praga pe site-ul propriu al partenerului ceh.

5 octombrie - 12 noiembrie / Premiera filmelor românești Aferim! și Un etaj mai jos în Republica Cehă.

20 octombrie 2015 - 3 ianuarie 2016 / Participare românească la expoziția internațională de artă din sticlă Stanislav Libensky Award 2015, în parteneriat cu Prague Gallery of Czech Glass și ZIBA Prague Glass Experience Museum. România a fost reprezentată de Camelia Neagu-Cogălniceanu, cu lucrarea intitulată Fragile identity? 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM

16-18 octombrie / Cea de-a zecea ediție a Zilelor Filmului Românesc la Stockholm (programul cu cea mai mare continuitate al reprezentanței din Suedia), la cinematograful Victoria.

23-25 octombrie / Participarea artistului român Vlad Basalici la Stockholm Fringe Festival (STOFF). 

16-31 octombrie / Cinematografia românească în focus la Festivalul internaţional de film East by SouthEast de la Copenhaga.

23-25 octombrie / Participarea actriţei Alina Şerban şi a scriitorului Andrei Codrescu la Festivalul de Literatură de la Stockholm. 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA TEL AVIV

26 septembrie - 26 decembrie / Irina Botea la Muzeul de Artă Contemporană din Herzliya, cu expoziția „Preaching to the Choir".

5-11 octombrie / Participarea trompetistului Emil Bîzgă la Festivalul internațional Jaffa Jazz, organizat la Centrul Cultural Mandel.

24 octombrie - 1 noiembrie / Participarea României la Festivalul Internaţional de Orgă Terra Sancta, ce a avut loc în importante lăcaşuri de cult din Larnaca, Amman, Rhodos, Yaffo, Nazareth, Ierusalim şi Bethlehem.

27 octombrie - 20 noiembrie / Expoziția „Artiști evrei în dialog multinațional" și colocviul „Contribuții evreiești în perioada constituirii României moderne". 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARŞOVIA

1 octombrie 2015 - 30 iunie 2016 / Institutul Cultural Român de la Varşovia a propus pentru anul şcolar 2015/2016 un nou curs de cultură, istorie şi limbă română destinat elevilor din liceele poloneze. 

1-31 octombrie / În luna octombrie, Institutul Cultural Român de la Varșovia, împreună cu clubul-cafenea literar-artistică „Jaś i Małgosia", a organizat o suită de evenimente, menite să apropie mai mult publicul larg al capitalei Poloniei de cultura română și de România. 

INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEŢIA

1 octombrie / Conferința publică ,,Reflectarea războiului italo-abisinian în opinia publică românească (1935-1936)" susţinută de prof. univ dr. Florin Müller la sediul reprezentanței. 

7 octombrie / Prezentarea volumului ,,Romania, storia e cultura" de Keith Hitchins (Beit, 2015), la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, sala ,,Marian Papahagi". 

8-9 octombrie / Colocviul internaţional ,,Memorialistica şi literatura Primului Război Mondial. 

8-31 octombrie / Expoziţia foto-documentară dedicată Centenarului Primului Război Mondial la Cremona (08-25 octombrie 2015, la Sala Alabaldieri del Palazzo Comunale) şi Padova (16-31 octombrie 2015, la Museo Storico della Terza Armata). 

17 octombrie / Întâlnire cu poeta Ruxandra Cesereanu la Bistrot de Venise.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VIENA

3 octombrie / „Noaptea lungă a muzeelor", organizată în colaborare cu Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). 

3-5 octombrie / La Viena şi Graz, două concerte aniversare dedicate compozitorului Ulpiu Vlad, vicepreşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, la împlinirea vârstei de 70 ani.

8 octombrie / Mozarthaus Vienna, în colaborare cu Institutul  Cultural Român de la Viena, a organizat la Bösendorfer-Saal (Domgasse) un recital de muzică clasică în interpretarea pianistei Adela Liculescu.

14-15 octombrie / Institutul Cultural Român de la Viena a găzduit proiectul dedicat tinerilor „Junge Donaubrücken", organizat de fundaţia Donauschwäbisches Zentralmuseum, Municipalitatea Viena şi Donaubüro Ulm/Neu-Ulm. 

18 octombrie / Institutul Cultural Român de la Viena a găzduit evenimentul muzical-literar al Asociaţiei Hora din Viena.

20-22 octombrie / Institutul Cultural Român de la Viena în parteneriat cu creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Primăriei Municipiului Bucureşti a prezentat expoziția „De 25 de ori București".

22 octombrie - 5 noiembrie / Institutul Cultural Român de la Viena a fost partenerul celei de-a 53-a ediţii a festivalului international de film VIENNALE 2015. 

23 octombrie - 1 noiembrie / Institutul Cultural Român de la Viena a organizat la sediu o serie de transmisii în direct ale spectacolelor prezentate în cadrul Festivalului Naţional de Teatru 2015: Mein Kampf de George Tabori, Teatrul Naţional Cluj-Napoca, regia: Alexandru Dabija; Steaua fără nume de Mihail Sebastian, Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu", Bucureşti, direcția de scenă: Victor Ioan Frunză; Bizoni. Fabula urbană #2 de Pau Miró, Teatrul Naţional „Radu Stanca", regia: Radu Afrim.

25-28 octombrie / Institutul Cultural Român de la Viena, în parteneriat cu KulturKontakt şi Cancelaria Federala a Austriei, a organizat un concert susţinut de Ansamblul Reconsil, dirijor Roland Freisitzer, având-o ca invitată pe soprana Agata Zubel. 

28 octombrie / Orchestra Română de Tineret a susţinut o serie de concerte cu sprijinul Institutului Cultural Român, pe parcursul anului 2015. 

29 octombrie / Institutul Cultural Român de la Viena, alături de Primăria sectorului 4 din Viena, a organizat un concert inedit în cadrul Festivalului de jazz din Wieden. 


Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - octombrie 2015