Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - DECEMBRIE 2015

Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate în luna decembrie 2015

ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA

8-18 decembrie / Expoziția de arhitectură „Arhitecți români creatori de patrimoniu cultural", realizată de Uniunea Arhitecţilor din România, în colaborare cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu" din Bucureşti, având drept scop evidenţierea contribuţiei arhitecţilor români la edificarea mediului construit în perioada modernă şi contemporană, din momentul înfiinţării Societăţii Arhitecţilor Români (1891) şi a Şcolii particulare de arhitectură a Societăţii (1892), care a marcat începutul învăţământului românesc de arhitectură.

10-16 decembrie / Expoziție de pictură Mario Bambagini, eveniment sub egida „Prietenii academiei", la sediul reprezentanței.

13 decembrie / Concert de Crăciun „...De rethorica nativitatis...", în sala Accademica del Pontificio Istituto di Musica Sacra.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BEIJING

2-5 decembrie / Cu ocazia Zilei Naționale a României, Institutul Cultural Român de la Beijing a organizat expoziția de fotografie „România și China pitorească", eveniment din seria de acțiuni organizate împreună cu Ambasada României în Republica Populară Chineză. 

9-12 decembrie / Institutul Cultural Român de la Beijing a organizat  două conferințe cu titlul „De la Nicolae Grigorescu la Corneliu Baba", una desfăşurată la sediul reprezentanței și cealaltă la Muzeul de Artă Jintai.

12-17 decembrie / Institutul Cultural Român de la Beijing a organizat la Universitatea de muzică din Beijing un recital de vioară solo al maestrului Alexandru Tomescu.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU" DE LA BERLIN

1 decembrie / Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin a organizat, în colaborare cu Ambasada României la Berlin, un recital susținut de Alexandru Tomescu, cu vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702, cu ocazia Zilei Naţionale a României, a marcării a 60 de ani de la moartea renumitului compozitor George Enescu şi a 135 de ani de relaţii diplomatice între România și Germania.

1-3 decembrie / Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin a organizat o expoziție de fotografie dedicată Festivalului Internațional George Enescu, la sediul său. 

4-13 decembrie / În colaborare cu Asociaţia Ge-Fo-Rum (Gesellschaft zur Förderung der Rumänischen Kultur und Tradition/Asociaţia pentru promovarea culturii şi a tradiţiilor române) din München, Filmmuseum München, Kulturreferat der Stadt München şi Centrul Naţional al Cinematografiei Bucureşti, reprezentanța a organizat Festivalul Filmului Românesc la München, ediția a X-a, la Filmmuseum München, în cadrul Zilelor Culturii Române la München.

15 decembrie / Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin a organizat, în colaborare cu Asfalt Tango, Passionskirche Berlin și revista Berliner Fenster, un concert de colinde româneşti cu renumitul țambalist Valeriu Cașcaval, acompaniat de cântăreața Oana Chițu, la Passionskirche Berlin, biserică evanghelică de la începutul secolului XX, aflată în cartierul Kreuzberg din Berlin.

16 decembrie / Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin, în colaborare cu Ambasada României la Berlin, a organizat o conferință pe tema „Manipularea politică şi filmul românesc", la sediul reprezentanței, avându-l drept invitat pe Cristian Tudor Popescu.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES

1-17 decembrie / Institutul Cultural Român de la Bruxelles a organizat o expoziție de pictură contemporană cu lucrările a șase artiști din Republica Moldova, la Comisia Europeană. 

6 decembrie / Institutul Cultural Român de la Bruxelles a aniversat Ziua Naţională și 60 de ani de la trecerea în neființă a maestrului George Enescu, printr-un recital de pian susţinut de Eduard Stan, la Muzeul Instrumentelor Muzicale din Bruxelles.

10-30 decembrie / Institutul Cultural Român de la Bruxelles a susținut realizarea unui film documentar despre expoziția „Tristan Tzara - Omul aproximativ" (septembrie 2015- ianuarie 2016), de la Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană din Strasbourg.

16-19 decembrie / Institutul Cultural Român de la Bruxelles a organizat „Teatrul de umbre" şi trei ateliere de creaţie de obiecte tradiţionale româneşti specifice sărbătorilor de iarnă, în colaborare cu Muzeul Satului „Dimitrie Gusti" din Bucureşti, cu Şcoala Europeană nr. 4 din Bruxelles şi cu Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Nicolae" din Bruxelles. 

20 decembrie / Institutul Cultural Român de la Bruxelles a organizat o seară literară cu poeții Marius Chivu și Igor Luksic la Bruxelles. 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA

1 decembrie /Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Institutul Cultural Român de la Budapesta, în parteneriat cu Ambasada României în Ungaria, a organizat recitalul „Vioara lui Enescu la Budapesta" susţinut de violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail.

7 decembrie 2015 - 20 ianuarie 2016 / Institutul Cultural Român de la Budapesta a organizat, la sediu, vernisajul expoziţiei de artă plastică „Apocalipsa", în prezenţa artiştilor plastici Mircia Dumitrescu (grafică) şi Anna Maria Orban (instalaţie) şi a criticului de artă László Beke.

9 decembrie / Prezentarea spectacolului Apolodor (după textul lui Gellu Naum), interpretat de Ada Milea, Dorina Chiriac şi Radu Bânzaru.

10 decembrie / Institutul Cultural Român de la Budapesta a organizat, în Sala Festivă a Palatului Regal din Gödöllő, spectacolul Se aprind stelele iar, o călătorie muzicală pornind de la repertoriul clasic la cel contemporan, prin intermediul ariilor şi duetelor de operă, operetă şi a unor fragmente de musical.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU" DE LA CHIȘINĂU

1-29 decembrie / Expoziția ,,Constantin Stere, scriitor, jurist și promotor al Marii Uniri", la Muzeul de Etnografie și Istorie din Soroca cu prilejul Zilei Naționale a României.

3-14 decembrie / Expoziția de sculptură „Misterul formelor" a fost organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, în colaborare cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchievici" din Chișinău.

3 decembrie 2015 - 7 ianuarie 2016 / Masa rotundă „Marea Unire de la 1918" și vernisajul expoziției ,,Lupta cu inerția - Poeții generației '60" la Universitatea de Stat din Comrat,proiect organizat cu prilejul Zilei Naționale a României, în colaborare cu Centrul de Informare și Documentare a României la Comrat. 

4 decembrie / Concursul recitatorilor de poezie „Lumină lină" la Casa de Cultură din Peresecina, raionul Orhei, aflat la a II-a ediție, s-a desfășurat sub semnul Zilei Naționale a României și ale apropiatelor sărbători ale Crăciunului.

5-6 decembrie / Concerte de Ziua Naţională a României la Leova și Cantemir, susținute de Cristofor Aldea-Teodorovici Orchestra.

7 decembrie / Concert al cunoscutei compozitoare şi interprete Paula Seling, de Ziua Naţională a României, la Palatul Naţional din Chişinău.

18 decembrie 2015 - 12 ianuarie 2016 / Expoziția „Nicolae Labiș, poetul luptei cu inerția" la Galeria La Rond, situată în preajma monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, eveniment organizat în parteneriat cu Muzeul Bucovinei din Suceava, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Primăria Municipiului Chișinău. 

22-28 decembrie / Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" de la Chişinău a sprijinit organizarea Concertelor de iarnă ale Chişinău Youth Orchestra. 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „DIMITRIE CANTEMIR" DE LA ISTANBUL

5-9 decembrie / Prezența filmului documentar românesc Toto și surorile lui la cea de a șaptea ediție aFestivalului de Film Documentar Which Human Rights?,festival dedicat drepturilor omului. 

7-20 decembrie / Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul a susținut participarea românească la cea de a cincea ediție a festivalului „Human Rights Film Days"prin proiecția filmelor Cai putere, regia Daniel Sandu și N-ai fost acolo, regia Agatha Ioana Păltinel. 

8-14 decembrie / Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul, în parteneriat cu Facultatea de Arte Frumoase din cadrul Universității Marmara a organizat în Galeria Principală a Facultății, vernisajul expoziției foto-documentare „De la ișlic la joben" semnată de dr. Cătălin D. Constantin.

9 decembrie / Participare în premieră, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru din Izmir a Teatrului de Stat din Constanța cu o reprezentație a spectacolului Razna prin povești după Ion Creangă, în regia lui Nicolae Poghirc. 

11 decembrie / Prezentarea volumului Mincinoși și iubiți de Gulșah Elikbank, la sediul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul, eveniment realizat în colaborare cu Editura Kirmizi Kedi Kitap, una din editurile de prestigiu din Turcia. 

17-21 decembrie/ Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul a organizat, în colaborare cu Muzeul Literaturii Române din Iași, un eveniment de promovare a literaturii române contemporane. Acesta a cuprins expoziția „Copilăria părinților noștri", prezentarea celei de-a doua ediții turce a volumului Sunt o babă comunistă de Dan Lungu, precum și proiecția filmului Sunt o babă comunistă, regia Stere Gulea.

20 decembrie/ Seară de lectură bilingvă organizată la sediul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul. 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LISABONA

2 și 6 decembrie Concerte susținute de ansamblul braşovean „Capella Coronensis", ansamblu condus de organistul Steffen Markus Schlandt, din care mai fac parte Cristina Radu - soprană, Ciprian Dancu - clarinet, Roxana Curtgeafar - vioară şi Emin Curtgeafar - oboi.

10 decembrie 2015 - 13 ianuarie 2016 / Expoziția „Promisiuni estice - şcoala de artă de la Cluj", lasediul reprezentanței. 

16 decembrie / Concert de colinde „Cânticos" susţinut de Maria Răducanu, la biserica Sfântul Anton.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LONDRA

1 decembrie / Vilonistul Bogdan Costache şi pianista Andrada Brisc în concert la St Marin-in-the-Fields.

3 decembrie / Continuând evenimentele dedicate Zilei Naţionale, în Sala „Enescu" a Institutului Cultural Român de la Londra a avut loc recitalul de gală al mezzo-sopranei Viorica Cortez, legendara muziciană supranumită „Carmen a secolului XX".

7-14 decembrie / „Mark Cousins prezintă": Sezon de film românesc la Edinburgh.

10 decembrie / Lansarea antologiei How to Explain the History of Communism to Mental Patients and Other Plays de Matei Vişniec la Institutul Cultural Român de la Londra. 

12 decembrie / Institutul Cultural Român de laLondra a organizat, la sediu, Sărbătoarea Pomului de Crăciun, un eveniment tradiţional, dedicat cu precădere copiilor din comunitatea românescă din Marea Britanie. 

12-13 decembrie / Turneul Grupului „ Nectarie Protopsaltul" din Bucureşti la Londra în cadrul programului „Acasă în Belgrave Square".

16 decembrie / Eveniment de inaugurare a clădirii renovate a reprezentanței de la Londra și marcarea sfârșitului de an. 

17 decembrie / Concert susţinut de Philharmonic Chamber Orchestra of London (PCOL), sub bagheta lui Christopher Petrie, la Cadogan Hall. 

19-20 decembrie / Serie de două concerte Nicolas Simion şi Hannes Riepler Trio la Vortex Jazz Club din Londra. 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA MADRID

3 decembrie / Proiecția filmuluiLoverboy, r.: Cătălin Mitulescu,lasediul Institutului Cultural Român de la Madrid. 

4 decembrie / Proiecția filmului Falansterul, r.: Savel Stiopul. Institutul Cultural Român de la Madrid a organizat proiecția în colaborare cu Departamentul cultural al autorităților locale (Diputación de Granada), la Centrul Cultural Palacio de los Condes de Gabia, Granada. 

9-14 decembrie / Deplasarea lui Fernando Cerón, director relații internaţionale al Centrului Dramatic Național din Madrid, la București și la Cluj-Napoca, pentru vizionarea mai multor spectacole de teatru şi pentru întâlniri profesionale.

10 decembrie 2015 - 7 ianuarie 2016 / Ediția a VI-a a festivalului „Zilele filmului românesc"/„Muestra de cine rumano", organizată în colaborare cu Filmoteca Española/Cinematograful „Cine Doré", Academia de Cine y Cineteca Espanola. 

10 decembrie 2015 - 9 ianuarie 2016 / Institutul Cultural Român de la Madrid a organizat în colaborare cu Universitatea Jaume I, Centrul Cultural Llotja del Cànem și organizația locală a Amnesty Internacional, expoziția de fotografie „Limbo" de Iulian Zâmbrean, la Castellón de la Plana. 

18 decembrie 2015 - 28 ianuarie 2016 / Expoziția de măşti tradiţionale româneşti „Instantanee de iarnă. Măşti şi costume tradiţionale"/„Instantáneas invernales. Máscaras y costumbres" şi ateliere, la sediul reprezentanței.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA NEW YORK

1-10 decembrie / Expoziția „Flori de IE", la sediul Institutului Cultural Român de la New York, cu ocazia Zilei Naționale a României.

1-31 decembrie / Expoziţia „Mari personalităţi ale Marii Uniri din 1918. Portrete şi documente istorice", la sediul reprezentanței. 

8-21 decembrie / Institutul Cultural Român de la New York a organizat un proiect ce pune în valoare interferența artelor, avându-i drept protagoniști pe membrii Fundației „Inter-Art" din Aiud.

9 decembrie / Institutul Cultural Român de la New York, în parteneriat cu RA Entertainment, Mara Society și Baletul Operei Naționale București, a organizat o extraordinară gală de balet, care, sub titlul „World Ballet Stars într-o seară prezentată de Alina Cojocaru & Opera Națională București", a reunit balerini de top din România și staruri ale baletului internațional. 

12 decembrie / Proiectul „Fairy tales with Santa Claus", dedicat sărbătorii Crăciunului, la sediul reprezentanței.

14 decembrie / Institutul Cultural Român din New York, în colaborare cu prestigioasa instituție a artelor spectacolului Martin E. Segal Theatre Center (MESTC) din cadrul The Graduate Center - City University of New York (CUNY), a organizat un nou eveniment dedicat artei teatrale din România.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS

5 decembrie / Institutul Cultural Român de la Paris a sprijinit organizarea unui atelier de creaţie pentru copii, în colaborare cu Asociaţia NEPSIS, cu tematica decoraţiilor de Crăciun, la sediu. 

9 decembrie / Institutul Cultural Român de la Paris, cu sprijinul Ambasadei României în Republica Franceză, a organizat un concert excepţional susţinut de pianistul Andrei Vieru în cinstea Zilei Naţionale a României.

11 decembrie / Institutul Cultural Român de la Paris a organizat dezbaterea „Nici triumfători, nici perdanţi; Compromisul ne-compromiţător" şi lansarea revistei „Lettre internationale", ediţia română.

10-15 decembrie / Institutul Cultural Român de la Paris şi Asociaţia Mimesis, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei din România, au organizat a opta ediţie a Festivalului de film „Le Paris du cinéma roumain", după o absenţă de mai mulţi ani de pe scena pariziană. 

INSTITUTUL CULTURAL ROMAN DE LA PRAGA

1 decembrie / Institutul Cultural Român de la Praga s-a alăturat Ambasadei României în Republica Slovacă pentru a marca Ziua Naţională a României. 

3 decembrie / Institutul Cultural Român de la Praga a organizat un concert extraordinar pentru a marca Ziua Naţională a României.

15 decembrie / Institutul Cultural Român de la Praga a organizat un concert de colinde şi urături, susţinut de grupul folcloric de copii „Mlădiţe ilfovene" din comuna Clinceni pe scena publică din Staroměstské náměstí, situată în faţa Ceasului Astronomic - unul dintre simbolurile Pragăi.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM

1 decembrie / Concert de Ziua Naţională organizat de Institutul Cultural Român de la Stockholm, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei. Concertul a fost precedat de o recepție oficială pentru marcarea Zilei Naţionale a României.

21 decembrie / Institutul Cultural Român de la Stockholm, în parteneriat cu Universitatea Naţională de Teatru şi Film „I.L. Caragiale" și cu Institutul Suedez de Film, a organizat o proiecţie de scurtmetraje româneşti la Muzeul regiunii Bohus din Udevalla în cadrul evenimentului Ziua Filmului Scurt - eveniment organizat de Institutul Suedez de Film împreună cu cinematografe din întreaga Suedie.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA TEL AVIV

1-5 decembrie / Sub egida Zilei Naționale a României, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Ambasada României în Israel, au organizat o serie de spectacole în interpretarea actorilor Teatrului Municipal Ariel din Râmnicu Vâlcea, care a avut loc în Tel Aviv, Nazareth Ilit, Rishon LeTzion și Beer Sheva.

4 decembrie 2015 - 20 ianuarie 2016 / Expoziție de grafică a Filialei Iași a Uniunii Artiștilor Plastici și întâlniri profesionale, la sediul institutului, curator Felix Aftene. 

9 decembrie / Proiecția filmului românesc Aliyah DaDa, r.: Oana Giurgiu, la Festivalul Internaţional de Film Evreiesc de la Ierusalim, la Cinemateca din Ierusalim.

11-14 decembrie / Călătorie de documentare a lui Yifat Gurion Ofer curatoarea șefă și Michal Leibovith Weissman, producătoarea târgului „Fresh Paint - Contemporary Art Fair Tel Aviv". 

19 decembrie / Săptămâna Filmului Românesc în cinemateci din Israel.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARŞOVIA

2 decembrie / Institutul Cultural Român de la Varșovia a organizat, cu ocazia Zilei Naționale a României, vernisajul expoziției de fotografie, în aer liber, „Bucovina - spațiu cultural și spiritual multietnic" și o recepţie în saloanele Ambasadei României.

2-6 decembrie / Institutul Cultural Român de la Varșovia a sprijinit participarea a doi regizori români la cea de-a 10-a ediţie al Festivalului Internaţional de Filme Scurte „Żubroffka" de la Białystok. 

8 decembrie / Institutul Cultural Român de la Varșovia împreună cu Ambasada României au organizat o zi a porților deschise, invitați fiind elevii Școlii nr. 220 din Varșovia. 

15 decembrie / Institutul Cultural Român de la Varşovia a sprijinit organizarea unei proiecţii a filmului Decreţeii, r.: Florin Iepan, la Wrocław.

17 decembrie / Institutul Cultural Român de la Varșovia a organizat în spațiul PROM Kultury din capitala poloneză, un recital de muzică tradițională românească, susținut de Doina Lavric. 

18 decembrie 2015 - 30 ianuarie 2016 / Institutul Cultural Român de la Varşovia a susţinut organizarea expoziției „Șerban Savu - Mănăștur", expozițiepersonală a artistului Șerban Savu la Galeria Dawid Radziszewski din Varșovia.

19 decembrie /Institutul Cultural Român de la Varşovia a organizat, la Catedrala Hagia Sophia din Białystok, Polonia, un concert extraordinar de sărbători, susținut de Corala „Armonia" din Constanța, sub conducerea dirijorală a arhid. asist. univ. Iulian Dumitru. 

INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEŢIA

1-17 decembrie / Expoziția „Țările Române și Europa Răsăriteană în cartografia occidentală a secolelor XVI-XVIII" dedicată Zilei Naționale a României, la Palazzo Loredan al Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti din Veneţia.

4-30 decembrie / Expoziţia „The Light Behind the Wall" de Dragoş Pătraşcu în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

4-8 decembrie/ Concert susținut de Trio Tezaur II la Bologna, Regio-Emilia, Modena, Parma și Imola cu ocazia Zilei Naționale a României. 

7-20 decembrie / Expoziția ,,La realtà di Venere" de Andrei Ciurdărescu - bursier „Vasile Pârvan" la Accademia di Romania din Roma în Mica Galerie a Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.

11 decembrie/ Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia a organizat prezentarea volumului Scritti veneziani de Nicolae Iorga, volum publicat la Editura Institutului Cultural Român, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la dispariţia istoricului Nicolae Iorga şi a 85 de ani de la înfiinţarea de către acesta a instituției Casa Romena din Veneţia.

14 decembrie / ,,Traducerea din limba română în limba italiană. Provocări, proiecte, perspective (3 x P)", la Sala ,,Marian Papahagi" a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. 

19 decembrie 2015 - 24 ianuarie 2016 / „Antonio Zumino (1864-1927) un artist friulan între Italia şi România", la Galeria Spazio d'Arte „Ciro di Pers" din Majano. 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VIENA

13 decembrie / Concert susţinut  la Salzburg (Wiener Saal din Stiftung Mozarteum), de ansamblul românesc Imago Mundi, în seria de evenimente muzicale „Enescu şi Viena" organizate de Institutul Cultural Român de la Viena.

15 decembrie / Recital vocal-instrumental de Crăciun organizat de Institutul Cultural Român de la Viena, în parteneriat cu Liceul de Arte „Regina Maria" din Alba Iulia. 

16 decembrie / Concert de lansare a albumului „George Enescu - Integrala creaţiei pentru pian solo" la Viena, o premieră discografică realizată la Casa de discuri germană Hänssler Classic, în interpretarea Ralucăi Ştirbăţ. 

22 decembrie / Prezentare de fotografie semnată Tudor Bratu la galeria Klub Irrko din Viena.


Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - DECEMBRIE 2015