Întâlnire inedită între supraviețuitori ai Holocaustului și profesori români, la ICR Tel Aviv

Școala Internațională din cadrul Muzeului Yad Vashem din Ierusalim organizează, între 4-11 august, un seminar de vară pe tema predării Holocaustului în învățământul gimnazial și liceal la care participă, cu sprijinul Ministerului Educației din România, un grup de profesori de istorie români. Pe parcursul seminarului, aceștia au ședințe de instruire și informare cu specialiști din domeniul Holocaustului, precum și evenimente conexe pe această temă.

În acest context, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Muzeul Yad Vashem, a găzduit, pe 6 august, o întâlnire emoționantă între supraviețuitori ai Holocaustului din România, care în prezent locuiesc în Israel, și grupul de profesori români. În cadrul întâlnirii, profesorii români au avut ocazia să afle mărturiile personale ale supraviețuitorilor Holocaustului în România și să interacționeze cu aceștia pentru a înțelege ramificațiile istorice și psihologice ale Holocaustului, pentru a ști, astfel, cum să prezinte acest subiect istoric noilor generații de elevi români.

În introducerea evenimentului, Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, a transmis aprecierea institutului pentru colaborarea cu Yad Vashem pentru această seară care „dorim să fie un atelier, o întâlnire a profesorilor care cunosc multe lucruri despre istoria Holocaustului din România din documente istorice, însă credem că este foarte important acest contact direct cu supraviețuitorii”. Acesta a declarat că participarea săptămânală a publicului israelian de origine română la evenimentele ICR Tel Aviv reprezintă un privilegiu, deoarece „printre ei se află și foarte mulți care au supraviețuit acelor orori ale istoriei României”.

Evenimentul a beneficiat de prezența E.S Colette Avital, diplomat israelian de origine română și director al Organizației Supraviețuitorilor Holocaustului în Israel, care a fost și moderatorul serii. În cuvântul său de deschidere, E.S. Avital a oferit câteva informații istorice privind contextul general al Holocaustului din România și recunoașterea acestuia de către guvernul român în 2004, menționând despre grupul de profesori prezenți în sală că sunt „una din primele generații care cunoașteți și veti preda această materie în școli și acest lucru este foarte important”.

Katarzyna Czerwonogora, director al departamentului de Studii Est Europene din cadrul Yad Vashem, a apreciat colaborarea cu ICR Tel Aviv și importanța acestui eveniment în programul seminarului de vară organizat de Școala Internațională, înființată în 1993 și care a organizat peste 80 de seminarii.

Programul întâlnirii a inclus mărturii din partea supraviețuitorilor Holocaustului din România: Ladislau Roth, muzician desăvârșit, fost prim-dirijor al Operei Naţionale Române din Timişoara și supraviețuitor al lagărului de la Auschwitz; Coca Palmon, supraviețuitoare a pogromului de la Iași din 1941 și multiplă laureată aconcursului de frumuseţe al supraviețuitoarelor Holocaustului în Israel; Arnold Helman, emerit literat și profesor de limba română, supraviețuitor și orfan al lagărelor din Transnistria; Avraham Iwanir,fost general în armata israeliană și cercetător în domeniul studiului istoriei Holocaustului din România, supraviețuitor din Transnistria.

Într-un cadru extrem de emoționant, supraviețuitorii și-a prezentat poveștile personale și experiențele familiale legate de Holocaust – Ladislau Roth a trecut în revistă măsurile anti-evreiești adoptate în perioada 1941-1944, declarând că „naziștii au avut un program foarte bine studiat, scopul cel mai important este convingerea unuia că nu este uman, este o creatură inferioară care nu mai are nume decât un număr”. În continuarea programului, Coca Palmon a relatat începutul și desfășurarea Pogromului de la Iași, așa cum a fost trăit de familia ei, tatăl acesteia fiind trimis în trenul morții Călărași-Ialomița de unde a supraviețuit. La întoarcerea acestuia acasă în urma eliberării lagărului, „eu nu l-am recunoscut”. Arnold Helman a copilărit la Mizil, tatăl său fiind medicul stomatolog al lui Nicolae Iorga, fiind apoi deportat, împreună cu familia, la Cernăuți, cu trenurile morții, și mai târziu în Transnistria, în marșurile morții și în lagărele de concentrare – „s-a murit de foame, de frig, de tifos și de păduchi”. Avraham Iwanir a încheiat seria de mărturii personale prin prezentarea copilăriei și a familiei sale care au fost afectate în egală măsură de Holocaust și de deportările în Transnistria.După eliberarea lagărelor și refugierea în România, Avraham Iwanir și mama sa s-au îmbarcat pe vasul Pan Crescent în 1947 și, după multe obstacole, au ajuns în Israel.

Sosiți în Israel din toate colțurile țării, profesorii români au apreciat acest eveniment ca fiind o experiență educativă extrem de importantă și o sursă de informare și instruire care poate servi drept instrument didactic în procesul de predare al Holocaustului în școlile românești.

La finalul întâlnirii, prof. Mihai Manea, coordonatorul grupului și reprezentant al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, a apreciat inițiativa ICR Tel Aviv de organizare a unei întâlniri cu supraviețuitori ai Holocaustului din România. Din 2004, Ministerul Educației din România a încheiat un memorandum de colaborare cu Yad Vashem prin care profesori români participă la seminarii pe tema Holocaustului. Profesorii aceștia vin în Israel „ca sa cunoască grozăvia, caracterul acesta cumplit a ceea ce a fost Holocaustul, vin sa preia ceea ce se numește metode pedagogice și vin să cunoască români. Prof. Manea a subliniat că România „este singurul stat european care are un manual numai pe Holocaust, nu există nicăieri în Europa un astfel de lucru”.

Ca urmare a parteneriatului media existent cu ICR Tel Aviv pentru acest eveniment, o echipă TVR a fost prezentă în Israel, cu sprijinul companiei Tarom, pentru a documenta în detaliu întâlnirea dintre supraviețuitori și profesorii de istorie români, în vederea realizării unui reportaj mai amplu pe această temă care urmează să fie difuzat pe canalul public de televiziune cu ocazia marcării Zilei Naționale a Holocaustului în România și să fie prezentat în cadrul unor evenimente viitoare de comemorare a Holocaustului din România, organizate de ICR Tel Aviv.