Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia colaborează la organizarea Congresului Internaţional Marele Război: un efort european pentru cercetare şi reflecţie

Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia colaboreaza  la organizarea Congresului International <i>Marele Razboi un efort european pentru cercetare si reflectie<i>

Profesori şi istorici provenind din cel puţin zece ţări se vor întâlni luni, 9 noiembrie în sala Verdi a complexului Vittoriano din Roma pentru a participa la congresul internaţional Marele Război: un efort european pentru cercetare şi reflecţie. Evenimentul, plasat sub egida înaltului patronaj al Preşedintelui Republicii se înscrie în seria manifestărilor care comemorează Primul Război Mondial, promovate de Guvernul Italiei, de Comitetul istorico-ştiinţific pentru aniversări de interes naţional şi de Institutul pentru Istoria Risorgimento-ului - grupurile de studiu străine.

Congresul propune o lectură originală a Marelui Război, lectură ce depăşeşte şabloanele naţionaliste sau care ţin exclusiv de taberele beligerante. O primă secţiune va fi dedicată fiecărei ţări implicate în conflict: Austria, Belgia, Bulgaria, Franţa, Germania, Marea Britanie, Grecia, Polonia, România, Rusia, Turcia, Ungaria. În cadrul acesteia cercetători de marcă vor prezenta punctele principale ale dezbaterilor istoriografice la nivel naţional, corelându-le cu contextul european. A doua parte va fi dedicată implicării Italiei în conflagraţia mondială ca punct de pornire al reflecţiilor şi discuţiilor, cu accent deosebit pe felul în care un conflict atât de violent, care a opus atâtea naţiuni, a constituit un prim pas către o politică de coagulare la nivel european şi mondial. Dezbaterea se va concentra asupra evenimentelor ce au avut loc cu un secol în urmă, pentru a pune în evidenţă o serie de problematici de actualitate, accentuând existenţa unor elemente moştenite care continuă să influenţeze negativ unitatea actuală a Europei.

Au colaborat la organizarea evenimentului următoarele instituţii culturale din Roma şi din Italia: Academia Ungariei, Academia poloneză pentru ştiinţe, British School, l'École française, l'Escuela española de historia y arqueología, Institutul austriac de istorie, Institutul belgian de istorie, Institutul germanic pentru istorie şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

România va fi reprezentată la această manifestare ştiinţifică internaţională de conf. Ion Cârjă (Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, vicepreşedinte al Grupului de studiu român pentru Istoria Risorgimento-ului italian) şi de prof. Rudolf Dinu (Universitatea din Bucureşti/IRCCU Veneţia, preşedintele Grupului de studiu român pentru Istoria Risorgimento-ului italian).