Institutul Cultural Român, coorganizator al turneului Orchestrei Române de Tineret la Kassel și Berlin

ICR „Titu Maiorescu“ de la Berlin organizează, în colaborare cu Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română", Kultursommer Nordhessen și Deutscher Freundeskreis europäischer Jugendorchester e.V. Berlin, turneul de concerte susţinut de Orchestra Română de Tineret la Kassel, în data de 11 august 2023, şi la Berlin, în data de 13 august 2023. Orchestra Română de Tineret îl va avea ca dirijor pe maestrul Cristian Mandeal și ca soliști doi pianiști români consacrați: Oxana Corjos și Cristian Niculescu. 

La Kassel, concertul va avea loc vineri, 11 august, la ora 19:30, în Sala de Bal a Kongress Palais, în cadrul Festivalului Kultursommer Nordhessen, care își propune să reunească artiști și personalități importante din lumea muzicii, artei și literaturii, cu scopul de a crea un dialog cultural interdisciplinar. Repertoriul muzical al festivalului conține atât spectacole de muzică rock, cât și de jazz și muzică clasică. Prezența Orchestrei Române de Tineret în cadrul acestui festival reprezintă un pas strategic important în consolidarea relațiilor culturale din spațiul german, Sala de Bal a Kongress Palais fiind o platformă importantă pentru promovarea muzicii româneşti. Detalii: https://www.kultursommer-nordhessen.de/programm

După evenimentul de la Kassel, în data de 13 august, la orele 20:00, va avea loc concertul Orchestrei Române de Tineret în Sala Mare de la Konzerthaus Berlin, în cadrul prestigiosului festival Young Euro Classic, concert transmis în direct pe postul de radio Deutschlandfunk. Young Euro Classic este unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale din Europa și reprezintă cea mai importantă platformă din lume pentru tinere talente, având ca scop principal evoluției acestora și propulsarea lor pe marile scene de concert internaționale. În fiecare vară, orchestre din întreaga lume concertează timp de două săptămâni și jumătate în renumita sală de concerte Konzerthaus Berlin. Detalii: https://young-euro-classic.de/events/

Programul celor două concerte va include lucrările: Francis Poulenc – Concert pentru două piane în D minor, FP 61, Franz Schubert – Marea Simfonie în Do major D. 944, Alin Chelărescu – Panicandemica.

Anul acesta, corpul orchestral va fi compus din 72 de tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 20 și 28 de ani, care vor susține concertul alături de Orchestra Română de Tineret.

Panicandemica a fost scrisă pentru concursul „Call for scores” lansat de Romanian Chamber Orchestra în 2021. Lucrarea pune la încercare condiția umană prin prisma unei călătorii cu mai multe destinații neașteptate. Tema călătoriei reprezintă vremurile pandemice care l-au aruncat pe om în fața unor provocări imprevizibile. Panica, teama și o continuă „stare de alertă“ sunt resimțite încă de la începutul lucrării, fiind sentimente ce vor stăpâni firea umană până la prima destinație. Apariția surprinzătoare a unei doine creează un sentiment de liniște temporar, însă următoarea destinație îl surprinde din nou pe om, care este pus în fața unor greșeli repetate. Cel mai profund și apăsător moment al lucrării îl reprezintă melodia unui bocet care apare ca un omagiu adus victimelor pandemiei. Următoarele destinații vor continua să-l surprindă pe om, punându-l în fața unor situații limită, însoțite de ecouri ale unor amintiri deja petrecute, care vor reveni sub o formă sau alta pe parcursul călătoriei.

Orchestra Română de Tineret a fost creată de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu în anul 2008. Este mai mult decât o orchestră, reunind cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică, având ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret s-a remarcat și pe plan internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume. De la început, dirijorul Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. În prezent, proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană” implică diverse activități de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, și de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu, alături de dirijori și soliști de renume internațional.

Orchestra Română de Tineret este o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional „George Enescu”, și pe scene internaționale de renume, precum și la festivaluri internaționale de mare prestigiu ca de exemplu: l’Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul Mahler de la Toblach – Italia, „March Music Day” de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Ravello, Konzerthaus Berlin și Filarmonica din Berlin.

Din noiembrie 2011, ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internațional, Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului EXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.

Orchestra Română de Tineret a fost invitată la festivalul Young Euro Classic sub conducerea maestrului Cristian Mandeal avăndu-i ca soliști în anul 2016 pe violoncelistul român Andrei Ioniță și în anul 2021 pe pianistul român Daniel Ciobanu, iar în anul 2022 a concertat în renumita sală de concerte Elbphilharmonie de la Hamburg în cadrul festivalul internațional Schleswig-Holstein sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea și violonista Sarah Chang solistă.

Cristian Mandeal are peste 40 de ani de activitate în România și în străinătate. A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu" timp de 10 ani (1965-1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974-1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş, Cluj şi Bucureşti. A fost director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu“, ediţiile 2001 şi 2003. Ca dirijor principal şi director general al Filarmonicii „George Enescu" (1991- 2009), a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe patru continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti. A fost director artistic al Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999-2002) şi al Orchestrei Naţionale Basce – San Sebastian (2001-2008), dirijor permanent al Orchestrei Haydn din Bolzano e Trento (2000-2003), dirijor oaspete principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003-2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006-2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 - prezent).Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

Oxana Corjos relevă prin fiecare apariție scenică un remarcabil talent muzical dublat de o tehnică pianistică desăvârșită. Crescând într-o familie de muzicieni, Oxana Corjos și-a însușit primele noțiuni muzicale din copilărie, studiind cu Ioana Minei și Ana Pitiș. A urmat apoi cursurile Universității Naționale de Muzică din București, unde a studiat cu maestrul Dan Grigore. A fost distinsă cu numeroase premii la concursurile organizate la Roma (1991) și Barcelona (1986). În anul 1992, a fost distinsă cu Premiul „Cella Delavrancea” pentru activitate meritorie desfășurată în domeniul culturii. A apărut în numeroase emisiuni de radio și televiziune și a realizat înregistrări speciale pentru Radiodifuziunea Română cu lucrări de Bach, Mozart, Beethoven, Mussorgski, Debussy, R. Strauss, Prokofiev etc., unele dintre ele fiind preluate de Radiodifuziunea din Bruxelles. Considerată una dintre cele mai importante prezențe pianistice ale generației sale, Oxana Corjos este printre puținii muzicieni români afirmați după 1990 cu o activitate concertistică de anvergură și un repertoriu impresionant – de la Bach și Mozart, ajungând la Rachmaninov și Ravel – fiind apreciată, în mod special, pentru interpretarea celor două concerte de Brahms. În paralel cu activitatea concertistică, Oxana Corjos predă la Universitatea Națională de Muzică din București. De-a lungul timpului, Oxana Corjos a avut prilejul de a colabora cu dirijori precum Cristian Mandeal, Gian Luigi Zampieri, Jan Stulen, Jin Wang, Ilarion Ionescu-Galați, Misha Katz, Petre Sbârcea, Adrian Sunshine, Gheorghe Costin, Emil Simon, Ovidiu Bălan, Corneliu Dumbrăveanu, Cem Mansur, Nicolae Moldoveanu etc. Oxana Corjos a susținut concerte alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, precum și cu cele mai reprezentative orchestre filarmonice din țară. Turneele în Elveția, Germania, Republica Moldova, Spania, Macedonia, Italia au adus pianistei o serie de succese, publicul și critica de specialitate apreciind la superlativ prestațiile sale artistice, concertând în săli de prestigiu precum Tonhalle (Zürich), Auditorium Parco della Musica (Roma), Konzerthaus (Berlin), Palau de la Música (Barcelona), Sala cu Orgă (Chișinău), Ateneul Român (București) ș.a. În ultimii ani, Oxana Corjos a susținut concerte alături de Orchestra Română de Tineret și maestrul Cristian Mandeal, atât la Ateneul Român cât și la Academia „Santa Cecilia” din Roma. Totodată, a fost invitată să concerteze în deschiderea (2014) și închiderea (2016) Festivalului „Toamna Muzicală Clujeană” precum și în concertul de deschidere al Festivalului „Gustav Mahler” de la Toblach (Dobiacco), în iulie 2015. Revine în cadrul Festivalului „Alto Adige” în iulie 2018, iar în toamna aceluiași an deschide „Seria Enescu” la Londra cu un recital de succes. Colaborează constant cu Institutul Cultural Român cântând frecvent la Londra, Viena, Chișinău și Berlin. Recent a apărut CD-ul cu Concertul nr.2 de Johannes Brahms, în compania Filarmonicii „George Enescu“, sub bagheta lui Cristian Mandeal (casa de discuri Eurostar).

Cristian Niculescu a urmat studiile la Academia de Muzică din București cu Sandu Sandrin și Cristina Georgescu și la Hochschule der Künste Berlin cu Hans Leygraf. A absolvit mai multe cursuri de măiestrie cu Dimitri Bashkirov, la Academia Mozarteum, la Salzburg și la Academia Reina Sofia la Madrid. A debutat cu Orchestra Națională Radio din București (1986) și la Ateneul Român (1988). Au urmat concerte ca solist cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, cu Orchestra Națională și cu Orchestra de Cameră Radio din București, Filarmonica „Moldova” din Iași, Orchestra Transilvania din Cluj, Orchestra Banatul din Timișoara precum și cu alte orchestre din România. În străinătate este invitat să colaboreze atât ca pianist concertist cât și în cadrul serilor de muzică de cameră organizate sub auspiciile unor orchestre prestigioase, ca de exemplu: Cleveland Chamber Symphony Orchestra, Berliner Philharmoniker, Konzerthausorchester Berlin, Norddeutscher-Rundfunk Hamburg, Berliner Symphoniker, Brandenburgische Philharmonie Potsdam etc. A colaborat cu dirijori renumiți: Gerd Albrecht, Lior Shambadal, Camil Marinescu, Diego Masson, Victor Puhl, Misha Katz, Virko Baley, Iosif Conta, Emil Simon, Horia Andreescu, Corneliu Dumbraveanu, Ovidiu Balan, Cristian Brancusi, Iosif Ion Prunner. A susținut recitaluri și concerte camerale în săli de concerte de prestigiu, printre care Filarmonica din Berlin, Konzerthaus Berlin, Gasteig München, Filarmonica din București, Deutsche Oper Berlin, Musée de l’Armée din Paris sau în Studiourile de concerte ale Radioului Danez din Copenhaga si de la Norddeutscher-Rundfunk Hamburg si a efectuat turnee in Germania, Italia, Danemarca, Norvegia, Austria, Franța, Japonia și în SUA.

Kassel: 11 august 2023, ora 19:30 | Sala de Bal din Kongress Palais Kassel | Bertha-von-Suttner-Straße 15, 34131 Kassel

Berlin: 13 august 2023, ora 20:00 | Sala Mare a Konzerthaus Berlin | Gendarmenmarkt 2, 10117 Berlin