ICR, partener al InnerSound New Arts Festival. Concerte camerale, instalații, film mut, fotografie, ateliere

ICR, partener al InnerSound New Arts Festival Concerte camerale, instalatii, film mut, fotografie, ateliere

Cea de-a patra ediție a INNERSOUND NEW ARTS FESTIVAL aduce în București, între 28 septembrie și 1 octombrie 2016, concerte camerale, instalații, film mut și fotografie, precum și workshop-uri creative, punând muzica contemporană în relație cu artele vizuale și multimedia. Institutul Cultural Român se numără printre partenerii evenimentului.

Ediția a patra a festivalului va avea loc în prestigioase scene și spații culturale bucureștene: The Ark, Cinema Elvira Popesco, Muzeul Național George Enescu, Universitatea Națională de Muzică din București. Festivalul prezinta publicului român artiști naționali și străini consacrați, precum și tineri creatori în curs de afirmare, și propune o serie de evenimente unice în peisajul cultural românesc: seară de film - scurtmetraje de film mut contemporan însoțite de muzică contemporana cultă, scrisă special pentru festival de tineri compozitori români și interpretată live de un ansamblu cameral cu dirijor; concerte multimedia în care inovația tehnologică egalează creația artistică; instalații de sunet și multimedia. Toate acestea încadrează seria de concerte „Întâlniri în timp și Spațiu" concerte camerale dedicate muzicii clasice și contemporane, din clasicism până în prezent, o expoziție foto-video, 2 workshop-uri și conferințe pentru tineri și un workshop pentru copii - susținute de invitați prestigioși ai festivalului. Toate evenimentele sunt în corelație cu tema festivalului - „Touch".

La ediția 2016 participă 25 de artiști consacrați din Malta, Olanda, Serbia, Austria, Italia și România, precum și 30 de tineri în curs de afirmare și studenti ai universităților de muzică din România, universitaților de arte din Romania și ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București, ce vor performa într-un veritabil dialog intercultural.

În fiecare an, tineri artiști sunt invitați în cadrul festivalului să își prezinte creațiile în premieră, beneficiind de o vizibilitate deosebită. Festivalul oferă tinerilor absolvenți compozitori și studenților la compoziție șansa de a compune lucrări noi pentru ansambluri instrumentale valoroase, tinerilor regizori posibilitatea de a prezenta filmele noi în fața unui public numeros și de a lucra cu compozitori consacrați sau în curs de afirmare pentru evenimentul „seara de film mut cu muzică live" , tinerilor fotografi să-și expună creațiile într-un cadru prestigios. Tinerii artiști sunt introduși într-un dialog intercultural din care rezultă creații originale, ce propun forme noi de expresie artistică și demersuri inovatoare.

Printre invitații acestei ediții se numără: cvartetul  de coarde Ad Libitum (violoniștii Alexandru Tomescu și  Șerban Mereuță, violistul Bogdan Bisoc și violoncelistul Filip Papa), ansamblul cameral SonoMania, dirijorul Alexandru Mija, pianiștii Gabriela Sultana (Malta) și Mihai Măniceanu (România),  acordeonistul Ghenadie Rotari (Moldova-Italia), ansamblul  de tehno acustic Project 128 (Olanda),  compozitoarea și artista multimedia  Svetlana Maras (Serbia), soundartist-ul și DJ experimental Lukatoyboy (Serbia).

Organizat de Asociația Art&Co și Asociația OPUS, INNERSOUND NEW ARTS FESTIVAL este singurul eveniment independent din România care oferă o nouă perspectivă asupra muzicii contemporane culte, punând-o în relație cu artele vizuale, film și multimedia. Festivalul funcționează ca o platformă puternică de promovare a tinerilor compozitori, instrumentiști, fotografi, artiști vizuali/multimedia și regizori. Desfășurat începând cu anul 2012, INNERSOUND este fondat de trei compozitori ce includ în creația lor artele vizuale și performance-ul: Sabina Ulubeanu, director artistic, este și fotograf, Diana Rotaru este preocupată de latura sincretică a artelor, iar Cătălin Crețu, consultant artistic, este artist multimedia.

Parteneri: Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), Institutul Cultural Român, Muzeul Național George Enescu, Institutul Goethe, Institutul Aspen, The Ark, ARCUB, Cinema Elvira Popescu, UNMB,  Noaptea Albă a Galeriilor, Noumax, Wearebasca, CIMRO.

Programul poate fi consultat aici: www.innersound.ro/program