ICR Budapesta organizează a treia ediție a „Zilelor Jazzului românesc”

În perioada 14-15 septembrie 2016, Institutul Cultural Român de la Budapesta organizează cea de-a treia ediţie a „Zilelor Jazzului românesc în Ungaria", pe scena Clubului de Jazz „Opus" la Budapest Music Center.

Programul „Zilelor Jazzului românesc":

14 septembrie 2016, ora 21.00- concert Emil Bîzga Cvartet (Emil Bîzga - trompetă, Cătălin Milea - saxofon şi clarinet bas, Marius Vernescu - pian și Iulian Nicolau - percuție)

15 septembrie 2016, ora 21.00- concert Bega Blues Band (Johnny Bota - bas, vioară, percuție, backing vocals; Mircea Bunea - chitară; Lucian Nagy- saxofon, instrumente de suflat, percuție, backing vocals; Maria Chioran - voce; Toni Kühn  - claviaturi, chitară, melodica şi Lică Dolga - tobe)

Reamintim că la prima ediție a „Zilelor Jazzului românesc" muzicienii invitați au fost: Nicolas Simion (saxofon), Sorin Romanescu (chitară), Albert Tajti (pian) și Michael Acker (contrabas), alături de invitatul din Ungaria, chitaristul István Gyárfás. A doua ediție a „Zilelor Jazzului românesc" desfășurată în septembrie 2015, i-a adus în fața publicului ungar pe Mircea Tiberian, Ana-Cristina Leonte şi „Sorin Zlat Trio". Acestora li s-au alăturat doi cunoscuți muzicieni de jazz din Ungaria: Kristóf Bacsó (saxofon) și Gábor Juhász (chitară).

Emil Bîzgă este considerat unul dintre cei mai buni trompetiști români. A urmat studiile muzicale la Conservatorul din București. A studiat trompeta clasică la Malmö, în Suedia, apoi trompeta de jazz la Hanovra, în Germania, dar și la Universitatea Rutgers din New Jersey. În Statele Unite a colaborat cu muzicieni de renume, ca Hakan Hardenberger și Wynton Marsalis, care l-au influențat în dezvoltarea stilului și tehnicii interpretative. Valoarea artistică i-a fost apreciată în numeroase concursuri internaționale de gen, fiind recompensat cu premii importante. A cântat alături de Orchestra Niedersachsen Jazz, Bucharest Radio Big Band sau Opera din Hanovra, cu personalități ca Vladimir Cosma sau Tonny Bennett. Albumul înregistrat în 2014, Acacia Flower, a fost extrem de bine primit de public și de criticii de specialitate. Muzicianul îmbină muzică clasică, jazz și folclor balcanic în compozițiile sale și are o voce distinctă în jazzul modern.

Marius Vernescu este câștigătorul Marelui Premiu de la Montreux din 2002. Absolvent al Liceul de Muzică "Dinu Lipatti", a devenit student al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti timp de doi ani, apoi și-a continuat studiile la Academia de Jazz din Hanovra, Germania. A colaborat cu Garbis Dedeian, Tudy Zaharescu, Anca Parghel sau Emil Soumah. A participat la festivaluri de jazz din Sibiu, Braşov, Iaşi, Costineşti şi Timişoara, dar şi din Grecia, Italia, Austria sau Ungaria. Marius Vernescu a susținut numeroase concerte cu Funk Jazz Group și Aqua. CD-ul Jazz for friends, lansat de Softrecords, conține opt piese înregistrate în concerte la Viena, Hamburg și București, în varianta trio sau solo, alături de Vlaicu Golcea şi Tudy Zaharescu.

Cătălin Milea și-a început studiile de specialitate la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, apoi le-a continuat în Olanda, la Prins Claus Conservatoire şi la Hague Royal Conservatory. Este unul dintre cei mai activi și mai apreciați muzicieni de jazz ai generației sale, atât ca interpret, cât și în calitate de compozitor. Creativitatea și vocea unică a saxofonului său sunt motivele pentru care îl vom regăsi pe Cătălin Milea în numeroase colaborări, proiecte, concerte. A cântat cu Carlo de Rosa, Eric Revis, Tommy Crane, Nasheet Waits, Anthony Pinciotti, Dick Oatts, Sam Newsome, Eugen Gondi, Mircea Tiberian, Cristian Soleanu, Anca Parghel, Johnny Răducanu, George Dumitriu, Luiza Zan și mulți alții.

Iulian Nicolau este student la Academia de Muzică din București, secția percuție. A participat la un master class cu bateristul Borislav Petrov din Bulgaria. Iulian Nicolau colaborează în acest moment cu muzicieni de jazz ca: Emil Bîzga, Cătălin Milea, Sorin Zlat, Mihaela Alexa şi Răzvan Cojan. În acest an a primit premiul special al juriului, la Festivalul de Jazz de la Sibiu, alături de „Viorica Pintilie Quartet", din care face parte. Percuționistul este și membru în „Imagination Orchestra", condusă de Cătălin Milea.

Bega Blues Band este cea mai longevivă trupă de jazz blues din România. Activitatea trupei a început în 1983, atunci când Béla Kamocsa „Kamo" și Johnny Bota au decis să evolueze împreună la festivalul de jazz Braşov-Kronstadt. Grupul a lansat în luna noiembrie 2015 albumul „Brassica Soup", pe care îl vor prezenta la Budapesta. Piese de pe acest album sunt compuse de Johnny Bota și de Lucian Nagy.

Johnny Bota a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, în anul 1980, la secția vioară. La aceeași instituție a obținut, în anul 2008, Diploma de Doctor în Muzică, la secția muzicologie, cu teza „Vioara în jazzul nou". Johnny Bota a cântat cu cei mai renumiți jazz-mani români: Johnny Răducanu, Ştefan Berindei, Garbis Dedeian, Mircea Tiberian, Anca Parghel, Eugen Gondi, Liviu Butoi,  Toni Kühn, Teodora Enache, Harry Tavitian şi a evoluat alături de artiști de jazz internaționali: Paul Weiner, István Gyárfás, Claudia Raths, Terry Seabrock, François Hervé, Claude Barthélemy, Sophia Domanchich, Paul Rogers, Urs Leimgruber, Jiří Stivín, Patrick Scheider, François Moutin şi Edir dos Santos.

Mircea Bunea înființează și activează în câteva formule muzicale de rock (Uranus, Aqua-Vox, Univers). Colaborează și cu muzicieni de jazz și blues, precum Béla Kamocsa, Mişi Farcaş, Liviu Butoi, Alexandru Andrieș. După 1989 se alătură muzicienilor Béla Kamocsa şi Johnny Bota pentru a forma Bega Blues Band, alături de care participă la numeroase turnee în țară și în străinătate și înregistrează două albume (Blues de Timișoara, Bega Blues Band Live).

Lucian Nagy a absolvitFacultatea de jazz „Richard Oschanitzky" din Timișoara, a participat la workshop-uri și masterclass-uri cu: Bob Franceschini, Dave Liebman, Bennie Maupin, Paul DeCastro, Rick Conditt, Peter Herbolzheimer şi Larry Harlow. A colaborat cu muzicienii:Eldad Tarmu, Henry „The Skipper" Franklin, Gabriel Rosati, Brian Torff şi Csaba Pusztai.

Maria Chioran este absolventă a secției de canto clasic din cadrul Universității de Vest din Timișoara și a Facultății de jazz „Richard Oschanitzky" din cadrul Universității „Tibiscus" din Timișoara, a urmat cursuri de măiestrie susținute de Karen Gallinger, Charenee Wade şi Ellie Wright. Maria Chioran are a colaborat cu artiști de jazz ca Eldad Tarmu, Henry „The Skipper" Franklin şi Csaba Pusztai, cu formațiile „ABRA" și „Lucian Nagy Sextet".

Tony Kühn pianist și chitarist, a concertat alături de importante personalități muzicale din țară și străinătate. Studiază germanistică la Universitatea din Timișoara, Facultatea de litere și filozofie. În 1980 participă la Festivalul de la Sibiu cu „Eugen Gondi Trio", iar între 1981-1982 este membru al formației jazz-rock „Post Scriptum". În 1987 participă la Festivalul George Enescu de la Tescani. În 1990 participă la Festivalul internațional de la Debrecen, Ungaria cu „Béla Kamocsa Trio". Între 2005 și 2010 a fost lector la Facultatea de muzică, profil Jazz-Pop, în cadrul Universității „Tibiscus" din Timișoara.

Lică Dolga este absolvent al Școlii Populare de Artă Timișoara, la secția percuție (1973), unde l-a avut ca profesor pe Ion Casapu. Între anii 1981-1993, Dolga este baterist în formația Pro Musica, condusă de Ilie Stepan, alături de care apare la numeroase festivaluri rock din țară. Susține concerte și alături de alte trupe consacrate ca: Iris, Holograf, Compact, Roșu și Negru. Din anul 2000 până în prezent, Lică Dolga este bateristul formației Bega Blues Band, cu care efectuează numeroase concerte și turnee în țară și străinătate.