HaHó Europe - Patrimoniul European Cultural sărbătorit de EUNIC Ungaria

Patrimoniul European Cultural este sărbătorit de Clusterul EUNIC Ungaria printr-o serie de evenimente, reunite sub numele de HaHó Europe, care au loc timp de o lună, între 9 mai – 9 iunie 2018, în diverse spații din Budapesta. Sâmbătă, 2 iunie 2018, timp de cinci ore, Institutul Cultural Român Budapesta, în colaborare cu Clusterul EUNIC Ungaria, a organizat la Fonó – Casa Muzicii din Buda – Fonó Budai Zeneház, str. Sztregova, nr.3, 1116, Budapesta) International Dance Marathon. Evenimentul a reunit în premieră pe aceeași scenă, într-un dialog muzical, muzicieni şi dansatori din România, Ungaria, Cehia, Slovacia şi Bulgaria.

Publicul a putut asculta muzică tradițională românească din Maramureș interpretată de Ştefan Petreuş, Andrei Petreuş şi Ioan Chindriş şi a învățat jocuri tradiționale românești pe care Grupul Maramureșul al Studenților Maramureșeni din Cluj-Napoca le-a prezentat (Învârtita, Bărbătescul etc.). Peste 60 de peroane s-au prins în joc împreună cu dansatorii români. Dansatorii maghiari s-au alăturat şi ei dansând împreună. Întreaga sală a fost încântată de muzica şi dansul din zona Maramureșului.

Învârtita este jocul în doi în care feciorul tropotește ritmat, conduce fata întâi scurt, în două sensuri, apoi o învârte după soare.

Jocul bărbătesc este întâlnit numai în Maramureș. Are variantele: joc fecioresc, bărbătesc și bătrânesc. Sunt o serie de subvariante care diferă un pic de la o vale la alta (Valea Izei, Marei, Vișeului) sau de la sat la sat. Este un joc tropotit, nu se fac pași, nu se bate pe picior, se tropotește în câteva ritmuri puternice care amintesc de stilul războinic al dacilor.

Familia Petreuș este o familie de țărani și cântăreți de muzică tradițională românească din Maramureș (seniorii: Ștefan, Ion, Ioana și Pătru; juniorii: Marinel și Andrei).

Ștefan Petreuș şi Andrei Petreuș au primit multe distincții și diplome, au cântat și au predat muzică maramureșeană în multe țări de pe diferite continente (Norvegia, SUA etc.). Maramureșulprovincia din nordul României, situată între munți, care s-a latinizat mai târziu, nefiind niciodată cucerită de romani. Tradițiile dacice, portul popular, muzica, obiceiurile, arhitectura și meșteșugurile țărănești sunt arhaice și bine păstrate până în prezent. Artiştii, dansatorii şi coordonatorul misiunii Eunicia Trif au acordat interviuri pentru emisiunea Știri Culturale aTeleviziunii M5, din cadrul MTVA (Televiziunea Națională Ungară) şi pentru emisiunea în limba română „O voce românească” (MTVA).