Genuri muzicale variate, la a XIII-e ediție a ICon Arts

Genuri muzicale variate, la a XIII-e editie a ICon Arts

Institutul Cultural Român este partener al celei de-a XIII-a ediții a Festivalului ICon Arts, care va reuni la Sibiu, Biertan, Sinaia și Cisnădioara, în perioada 24 iulie – 1 august 2015, peste 150 de artiști, de pe toate continentele, pentru nouă zile de concerte. Festivalul propune publicului meloman o mixtură elegantă de genuri muzicale: multă operă, etno-jazz cu influențe balcanice și din Orientul Mijlociu, lucrări în premieră mondială compuse de studenții Academiei ICon Arts și un antrenant duel vioară-percuție sunt printre highlights-urile ediției din acest an.

ICon Arts, organizat de Exces Music și UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, înseamnă atât un curs internațional de artă (Academia ICon Arts), cât și un festival de concerte și spectacole (Festivalul ICon Arts), susținute de participanții Academiei, dar și de nume ale muzicii contemporane recunoscute la nivel mondial. Cele două părți ale proiectului Internațional Contemporary Arts se completează reciproc.

Din 2013, Academia ICon Arts s-a extins și peste hotare, o parte din atelierele sale fiind găzduite, în luna august, de Accademia di Romania, reprezentanța Institutului Cultural Român la Roma.
Festivalul va debuta vineri, 24 iulie 2015, cu concertul American Voices, care va avea loc, ca și anul trecut, la Biserica Cetate din Biertan. Recitalul tinerilor absolvenți ai unor universități prestigioase de peste ocean va cuprinde un program dinamic și variat, cu muzică americană și arii de operă, ce vor purta ascultătorii într-o călătorie sonoră pe parcursul ultimelor patru secole.

A doua zi, festivalul se mută într-un spațiu regal, la Castelul Peleș din Sinaia, pentru un recital de operă de excepție. Voci renumite ale scenei mondiale - soprana Anne-Marie Condacse și baritonul David Malis - vor oferi o mostră de excelență, acompaniați la pian de Diana Spînu.

Revenind la Sibiu, luni, 27 iulie 2015, ICon Arts propune publicului, la Sala Thalia, un duel antrenant, în care melodia și ritmul se întrec în a-și dovedi supremația. Combatanții sunt un violonist - Ladislau Csendeș și cinci percuționiști: Alexandru Anastasiu, Andrei Marcovici, Irina Rădulescu, Alin Anușcă și Alexandru Munteanu.

Tot aici va avea loc cel de-al patrulea concert sub marca ICon Arts, care va purta spectatorii într-o călătorie poetică prin colorații Balcani și îndepărtatul Orient. Concertul, “Secret Poetry” by ARIFA, va fi o experiență plină de vitalitatea elementelor extrase din ”Babylon, Istanbul, București și Amsterdam, îmbogățite cu live electronics și improvizații contemporane. Rezultatul transcende suma părților sale și deschide drumul unei călătorii incitante prin hățisurile îndepărtate ale imaginației”, potrivit Songlines Magazine (UK). ARIFA este un grup internațional de etno-jazz cu inflexiuni contemporane, ce explorează vechile tradiții din Balcani și Orientul Mijlociu, reinterpretându-le într-un stil improvizatoric propriu, contemporan, pentru care a fost apreciat de critici și public, deopotrivă.

Miercuri, 29 iulie, pe scena Sălii Thalia vor fi prezentate, în premieră, piesele create de tinerii compozitori aleși în urma unei selecții internaționale, în cadrul programului de rezidență creativă al Academiei ICon Arts. Acestea vor fi interpretate de cvartetul ConTempo, invitatul de onoare al acestei ediții de festival. A doua zi, în același spațiu, cei mai buni dintre cursanții Academiei ICon Arts vor evolua pe scenă într-un program antrenant, în diferite combinații vocal-instrumentale și lucrări din diverse perioade istorice.

La finalul Academiei și Festivalului ICon Arts Celebrates! – Sibiu, participanții se vor reuni, prin tradiție, în Cetatea Fortificată de la Cisnădioara, pentru spectacolul de gală.

Finanțatori: Consiliul Județean Sibiu, Institutul Cultural Român, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Programul Național 'Oportunități la Tine Acasă' și Programul 'Cultura' al Uniunii Europene
Partener oficial: BMW Contempo Cars Sibiu
Parteneri: Cetelem România, UNMB — Universitatea Națională de Muzică București, Filarmonica de Stat din Sibiu, Universitatea ' Lucian Blaga' din Sibiu, Biserica Evanghelică din Cisnădie și Hotelul Continental Forum, Colegiul de Muzică 'Sigismud Toduță', Contemporary Music Centre — Ireland, Korvat Auki, Festivalul de Film Istoric Râșnov și Fundația Gabriela Tudor, Giusti
Biletele costă între 10 și 15 lei și se pot achiziționa prin rețeaua Eventim, în librăriile Humanitas, dar și în magazinele Domo, Germanos, Orange și Vodafone.

Programul Festivalului de Muzică Contemporană ICon Arts — Celebrates (XIII)
24 iulie — 1 august 2015
Vineri, 24 iulie, ora 18.00 — Biserica Cetate BiertanAmerican Voices
Interpretează: Laura Watson—mezzosoprană, Carol Coleson — soprană, Rebecca Cook — soprană, Bernardo Medeiros — bariton și Ivan Ley — bariton
La pian: Diana Spînu

Sâmbătă, 25 iulie, ora 16.00 — Sinaia, Castelul PeleșRecital de operă Annemarie Condacse (soprană, SUA), David Malis (bariton, SUA), Diana Spînu (pian, România)

Luni, 27 iulie, ora 19.00 — Sibiu, Sala 'Thalia' a Filarmonicii de StatVioară vs Percuție
Duel concertistic. Combatanți: Ladislau Csendeș — vioară, Alexandru Anastasiu, Andrei Marcovici, Irina Rădulescu, Alin Anușcă și Alexandru Munteanu — percuție.

Marți, 28 iulie, ora 19.00 — Sibiu, Sala 'Thalia' a Filarmonicii de StatSecret poetry by ARIFA
Alex Simu (România) — Sax, Clarinet & Live Laptop, Michalis Cholevas (Grecia) — Tarhu, Ney Franz von Chossy (Germania) — Piano, Sjahin During (Turcia/Olanda)—AfroAnatolian Percussion

Miercuri, 29 iulie, ora 19.00 — Sibiu, Sala 'Thalia' a Filarmonicii de Stat6 premiere mondiale cu RTE ConTempo Quartet
Concert 'Composer în Residence'

Joi, 30 iulie, ora 19.00 — Sibiu, Sala 'Thalia' a Filarmonicii de StatWorkshop în concert.
Cursanții Academiei ICon Arts

Vineri, 31 iulie, ora 12.00 — Sibiu, Filarmonica de Stat SibiuConferința 'RTE ConTempo — 20'

Vineri, 31 iulie, ora 19.00 — Sala 'Thalia' a Filarmonicii de Stat'ICon Arts Celebrates! — RTE ConTempo 20'
Participă: Cvartetul ConTempo (Irlanda) și Analia Selis

Sâmbătă, 01 august, ora 12.00 — Cisnădioara, Cetatea fortificată
ICon Arts Gala.

Mai multe informații despre proiectul ICon Arts puteți afla accesând site-ul www.iconarts.ro
Informații despre organizatori vă sunt disponibile pe paginile: www.excesmusic.ro și www.ucimr.ro.