Nicu Ilfoveanu expune seria de fotografii Steampunk Autochrome în cadrul secţiunii OpenPhoto a Festivalului internaţional de fotografie şi arte vizuale PHOTOESPAÑA, ediţia a XIII-a, care are loc în perioada 9 iunie – 25 iulie 2010, în diverse oraşe din Spania. Proiectul este organizat de Institutul Cultural Român din Madrid în colaborare cu PhotoEspaña 2010 şi Şcoala de Arte „José Maria Cruz Novillo". Expoziţia „Steampunk Autochrome" va fi vernisată vineri, 11 iunie, la ora 20:00, în sala de expoziţii a Şcolii de Arte „José Maria Cruz Novillo" (C/ San Pedro 19) din Cuenca. Tot pe 11 iunie, la ora 10:00, Nicu Ilfoveanu va participa la o întâlnire cu elevii Şcolii de arte, cărora le va explica tehnicile şi procedeele pe care le utilizează în realizarea lucrărilor sale.
PHOTOESPAÑA reprezintă una dintre cele mai importante manifestări culturale internaţionale din Spania. PHE10 cuprinde 69 de expoziţii, workshop-uri de fotografie, portfolio reviews, conferinţe, programe educaţionale, proiecţii şi activităţi stradale. Sunt programate expoziţii de Harold Edgerton, Lázsló Moholy-Nagy, Helen Levitt, Bleda y Rosa, Juergen Teller, Jeff Wall, Roman Singer etc. Programul OpenPhoto se desfăşoară pentru al doilea an consecutiv în Cuenca, oraş Patrimoniu UNESCO şi candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană 2016 şi prezintă lucrări ale următorilor artişti: Claire Chevrier, Nicu Ilfoveanu, Tamara Loreny, Konrad Pustola, Gabriella Sancisi, Gerardo Suter, Patrick Tosani şi Juan Valbuena precum şi două expoziţii colective. OpenPhoto este o iniţiativă a PHE susţinută de autorităţile locale, provinciale şi regionale din Cuenca şi Comunitatea Castilla La Mancha, în colaborare cu institutele culturale sau ambasadele ţărilor participante. ICR Madrid continuă colaborarea cu PHE, anul acesta alături de Goethe Institut Madrid, British Council, Institutul Polonez de Cultură, Institutul Mexicului, Ambasada Franţei, Culture France, Ambasada Portugaliei şi Institutul Camoes.
„Steampunk Autochrome" propune discuţii şi dispute despre textura realităţii cotidiene şi atrage atenţia trecătorului asupra locurilor prin care trece, a fotografului asupra obiectului său de lucru, a teoreticianului asupra unui concept interactiv. Steampunk, un concept folosit de criticul de artă Ştefan Tiron cu ocazia primei expoziţii deschise de artist la Galeria Posibilă, trimite în zona revoluţiei industriale. Autochrome este un procedeu inventat de fraţii Lumière în 1906 şi care a condus la apariţia primelor fotografii color. Conexiunea dintre cele două concepte provoacă speculaţii sinctactice – steampunk şi autochrome conţin literele s p a, referinţa la SPA, Section Photographique de l'Armee (divizia fotografică a armatei franceze), care a utilizat procedeul autochrome pentru a înregistra Primul Război Mondial. Nicu Ilfoveanu a adoptat acest tip autochrom de plasticitate a imaginii, iar tehnica realizării fotografiilor, numele acestora, precum şi detaliile de panotare sau alegerea hârtiei stau sub semnul rigurozităţii artistului şi adaugă trimiteri permanente la procedee şi concepte specifice acestui mediu de expresie artistică.
Nicu Ilfoveanu (Piteşti, 1975) îşi desfăşoară activitatea artistică în domeniul fotografiei, filmului şi al instalaţiei. Este asistent la Departamentul foto-video din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. O parte importantă a creaţiei sale constă în selecţia unor aparate vintage – box-cameras – obiecte mecanice care nu se supun voinţei artistului şi care trădează în mod constant speranţa acestuia de a fotografia exact ceea ce vede. În domeniul filmului a dezvoltat conceptul de Stampare Metrica. În 2009, a câştigat Premiul Concursului Anual de Fotografie organizat de Banca Centrală Europeană.
Mai multe informaţii:
http://www.phe.es/festival/
http://www.ilfo.ro/