În perioada 20-26 octombrie are loc la Uppsala cea de-a 27-a ediţie a celui mai mare festival internaţional de scurtmetraj din Scandinavia. În competiţia oficială din acest an au fost selectate filmele româneşti Alexandra, de Radu Jude şi Interior. Scară de bloc de Ciprian Alexandrescu. În colaborare cu Institulul Cultural Român de la Stockholm, festivalul prezintă pe 23 octombrie, ora 17.00 un seminar despre noul val de film românesc: de unde a venit şi încotro se îndreaptă, cum este receptat el de audienţa din România, analiza estetică şi narativă a scurtmetrajului românesc, precum şi dimensiunile şi scopurile lui sociale şi politice. De asemenea, vor fi proiectate două programe speciale cu selecţii ale celor mai bune scurtmetraje româneşti recente. La invitaţia Institulului Cultural Român de la Stockholm la festival vor participa regizorul Anamaria Chioveanu, producătorul Paul Sorin Damian şi criticul de film Andrei Gorzo. Citiţi mai jos întregul program al prezenţei româneşti la festival:
Competiţia oficială:
ALEXANDRA
Ficţiune, 2008. Dialog în română, subtitrare în engleză. 35 mm. 25 min. Regia şi scenariul: Radu Jude.
Tavi descoperă că fiica lui în vârstă de 4 ani nu îi mai spune „tată". Simţindu-se stânjenit, încearcă să lămurească lucrurile. În cadrul Competiţiei Internaţionale 2
Proiecţii :
20/10 - 13.00 Slottsbiografen
22/10 - 11.00 Slottsbiografen
24/10 - 19.00 Slottsbiografen
INTERIOR. SCARĂ DE BLOC
Ficţiune, 2007. Dialog în română, subtitrare în engleză. 35 mm. 16 min. Regia şi scenariul: Ciprian Alexandrescu.
Un cuplu se ceartă, dar brusc, probleme mai grave intervin şi acţiunea se mută în scara blocului, unde îi înâlnesc pe câţiva din vecinii lor. În cadrul Competiţiei Internaţionale 2
Proiecţii :
20/10 - 11.00 Slottsbiografen
23/10 - 21.00 Filmstaden 11
25/10 - 15.00 Filmstaden 11 – in prezenta producătorului Paul Sorin Damian.
Seminar despre scurt metrajul românesc
23/10 - 17.00 Grand
În ultimii ani România s-a dovedit a fi una dintre ţările europene cu cea mai de succes producţie cinematografică. Ficţiuni, documentare şi scurtmetraje au primit numeroase premii la festivaluri din întreaga lume. Printre multele exemple menţionăm filmul „Lampa cu căciulă" al lui Radu Jude, care a câştigat anul trecut Uppsala Grand Prix, Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Scurtmetraj de la Uppsala. Ce face filmul românesc atât de puternic în acest moment şi ce se află în spatele acestui succes? Am invitat regizori, producători şi experţi în domeniu la o discuţie panel despre scurtmetrajul românesc. În completarea acestui seminar, două programe speciale cu scurtmetraje româneşti vor fi proiectate la festival (vezi mai jos). Membrii panelului: Hynek Pallas (critic suedez de film), Andrei Gorzo (critic de film si Director de creaţie, Festivalul de film NexT), Paul Sorin Damian (producătorul filmului Interior. Scară de bloc) şi Anamaria Chioveanu (regizorul filmului Fragmente). Seminarul va fi susţinut în limba engleză şi este deschis tututor membrilor festivalului şi invitaţilor acreditaţi. Seminarul este organizat de Festival în cooperare cu Institutul Cultural Român de la Stockholm.
Scurt metraje româneşti 1
Proiecţii
21/10 - 17.00 Slottsbiografen
23/10 - 19.00 Filmstaden 11
UN CARTUŞ DE KENT ŞI UN PACHET DE CAFEA
Ficţiune, 2004. Dialog în română, subtitrare în engleză. 35 mm. 13 min. Regia: Cristi Puiu.
Tomescu, un domn trecut de 60 de ani, îşi pierde slujba. Speranţa lui este tânărul Vlad, care ii ascultă problemele în pauza de prânz.
APARTAMENTUL
Ficţiune, 2004. Dialog în română, subtitrare în engleză. 35 mm. 19 min. Regia: Constantin Popescu.
Dimineaţa devreme, într-un bloc, un om se trezeşte şi se pregăteşte pentru o nouă zi. Soâia lui îi pregăteşte micul dejun. Ritualurile zilnice sunt atent analizate în acest film câştigător al Marelui Premiu al Juriului la Festivalul internaţional de scurt metraj de la Veneţia in 2004.
TRAFIC
Ficţiune, 2004. Dialog în română, subtitrare în engleză. 35 mm. 15 min. Regia: Cătălin Mitulescu.
Tudor întârzie la o întâlnire şi se blochează în trafic. Este înconjurat de elemente ale comunicării moderne, însă, dacă acestea îi vor fi de ajutor, este o cu totul altă problemă.
VISUL LUI LIVIU
Ficţiune, 2004. Dialog în română, subtitrare în engleză. 35 mm. 38 min. Regia: Corneliu Porumboiu.
Visul de a îşi părăsi oraşul de provincie este puternic şi recurent. Este în neconcordanţă cu realitatea şi trezirea poate fi dureroasă.
LAMPA CU CĂCIULĂ
Ficţiune, 2006. Dialog în română, subtitrare în engleză. 35 mm. 23 min. Regia: Radu Jude
Într-o dimineaţă, Marian (Marian Bratu), un băiat de 7 ani dintr-un sat uitat de lume, îşi trezeşte tatăl (Gabriel Spahiu) insistând să porneasca spre oraş să repare televizorul. Primul a fost distins cu numeroase premii, printre care şi Uppsala Grand Prix 2007.
Scurt metraje româneşti 2
Proiecţii
23/10 - 21.00 Slottsbiografen – in prezenţa regizorului Anamaria Chioveanu.
26/10 - 13.00 Slottsbiografen
VALURI
Este o zi însorită la plajă. O turistă frumoasă roagă un tânăr rrom să il supravegheze pe copilul ei de 4 ani în timp ce ea ia lecţii de înnot de la un bărbat însurat. În final, două familii se confruntă cu două situaţii extreme. Ficţiune, 2007. Dialog în română, subtitrare în engleză. 35 mm. 16 min. Regia: Adrian Sitaru.
MARILENA DE LA P7
Andrei, în vârstă de 13 ani, este îndrăgostit de prostituata Marilena şi nu se opreşte de la nimic pentru a o impresiona. Realismul magic se confruntă cu realitatea dură în suburbiile bucureştene. Ficţiune, 2006. Dialog în română, subtitrare în engleză. BetaSP. 45 min. Regia: Cristian Nemescu.
FRAGMENTE
Sânziana şi Vlad au fost cei mai buni prieteni în liceu. Dar nu s-au mai întâlnit în ultimii ani. Acum trăiesc o nopate magică, o noapte în care unele lucruri sunt mai mult decât ai crede. Ficţiune, 2007. Dialog în română, subtitrare în engleză. BetaSP. 14 min. Regia: Anamaria Chioveanu.
TÂRZIU
Un jurnalist tânăr şi neexperimentat acceptă să scrie un articol despre un profesor de la fosta lui şcoală suspectat de crimă. Aceasta însărcinare trezeşte emoţii şi are consecinţe neaşteptate. Ficţiune, 2007. Dialog în română, subtitrare în engleză. 35 mm. 22 min. Regia: Paul Negoescu.
MEGATRON
Este ziua lui Maxim şi nu işi doreşte decât un singur lucru. Vrea să mănânce la McDonald's şi să primească jucăria de la meniu. Numai că trăieşte cu mama lui într-un sat destul de departe de cel mai apropiat oraş. Ficţiune, 2008. Dialog în română, subtitrare în engleză. 35 mm. 14 min. Regia: Marian Crişan.
Pentru informaţii suplimentare şi bilete accesaţi pagina http://www.shortfilmfestival.com/