Festivalul Internaţional de Muzică „Ethno Jazz”, ediţia XXI

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău anunță desfășurarea, în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2022, a unui eveniment muzical de excepție, devenit deja o tradiție în spațiul cultural românesc, Festivalul Internaţional de Muzică „Ethno Jazz”, ediţia XXI. Partener constant al evenimentului în perioada 2011- 2018, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” revine în postura de partener în susținerea acestei ediții speciale, dedicată împlinirii a 30 de ani de la inființarea trupei de jazz care a fost inițiatoarea și sufletul festivalului timp de 21 de ani, formația „Trigon”.

În cadrul Festivalului Internaţional de Muzică „Ethno Jazz” au evoluat, de-a lungul timpului, 557 de muzicieni din 45 de țări (Franța, Elveția, Polonia, Belarus, Turcia, Germania, SUA, Italia, Georgia, Scoția, Japonia, Cehia, Spania, Israel, Olanda, Senegal, Iran, Bulgaria, Ucraina, Ungaria, Portugalia, România, Rusia, Argentina, Elveția, Austria, India, Suedia, Tunisia, Cuba, Marea Britanie, Zimbabwe, Venezuela, Brazilia, Letonia, Africa de Sud, Grecia, Mali, Camerun, Danemarca, Norvegia, Serbia, Bosnia, Vietnam, Mongolia, Irlanda, Namibia, Senegal, Albania). La ediția din acest an urmează să participe muzicieni din România, Bulgaria, Ungaria, Germania Olanda și Italia.

La fiecare ediție s-a insistat și asupra impactului educațional: s-au făcut master-class-uri și workshop-uri în instituțiile de învățământ din Chișinău, dar și din alte regiuni din Republica Moldova: Tiraspol, Bălți, Cahul, Soroca, Telenești, Taraclia, Comrat.

Formația Trigon este cea mai importantă formație de etno-jazz din Republica Moldova. Aceasta îmbină elemente de folk, etno, jazz, rock și muzică simfonică, fiind considerată una dintre cele mai bune trupe de jazz modern din Europa. Formația Trigon cântă muzică improvizațională bazată pe muzica tradițională din regiunea Balcanilor.

În anul 1992, Anatol Ștefăneț (violă) împreună cu Sergiu Testemițeanu (chitară bass) și Oleg Baltaga (tobe) dau naștere formației de etno-jazz Trigon. În 1994, Trigon lansează primul lor album, „The Moldovan Wedding in Jazz”, în Franța. Albumul se bucură de un mare succes, primind premiul „Grand Prix du Disc” la scurt timp după apariție.

În 1998, formația lansează al doilea album, „Oglinda”, în Germania.

Cel mai mare succes a fost înregistrat în Germania, la Festivalul de Jazz din Hamburg în aprilie 1998. De atunci formația a concertat foarte des în această țară.

În anul 2000, Sergiu Testemițeanu este înlocuit de Alexandru Murzac, iar formația lansează cel de-al treilea album, „Free Gone".

Un an mai târziu, Mario îl înlocuiește pe Oleg Baltaga. Tot în 2001 este lansat albumul „Glasul Pământului (The Voice of My Earth)”.

În perioada 2003-2005 componența trupei suferă din nou modificări: Gari Tverdohleb îl înlocuiește pe Mario, Valentin Boghean și Dorel Burlacu se alătură trupei. În 2005 înregistrează albumul Seven Steps. În 2011 Alexandru Arcuș se alătură formației, alături de care susține concerte pe cele mai mari scene europene. Înregistrează albumul „Opt-i-mistic”. Din 2019 Dan Brumă devine membrul formației Trigon.

Pe 7 octombrie 2022 formația Trigon împlinește 30 de ani de activitate.

De-a lungul anilor, singurul membru neschimbat a fost liderul formației Anatol Ștefaneț. Formația a participat la numeroase festivaluri de pe toate continentele, s-a bucurat de un succes pe toate scenele mondiale – din Noua Zeelandă până-n Japonia.

Componența actuală: Anatol Ștefaneț (violă); Dan Brumă (chitară); Vali Boghean (saxofon, trompetă, caval, voce); Gari Tverdohleb (tobe, percuţie).

Concertul „Trigon 30 ani” urmează să se desfășoare, în cadrul Festivalul Internaţional de Muzică „Ethno Jazz”, ediţia XXI, vineri, 30 septembrie 2022, ora 18.00, la „Teatrul fără nume” din Chișinău, str. Sfatul Țării, nr.18.