Expoziția „Itinerarii vizuale”, la ICR Viena

Institutul Cultural Român de la Viena invită publicul la expoziția „Itinerarii Vizuale”, dedicată artei contemporane românești şi promovării Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu. Proiectul se înscrie în suita de manifestări dedicate comemorării a 67 de ani de la trecerea în eternitate a sculptorului Constantin Brâncuşi.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 16 martie 2024, la ora 17.00, în galeria ICR Viena, în prezența celor trei curatori ai expoziției: Mihai Țopescu, Vasile Fuiorea și Landh Armand, dar și a lui Adrian Bândea, managerul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 16 martie - 12 aprilie 2024.

„Expoziția care va fi prezentată publicului vienez este o sinteză din arealul artei gorjene, în contextul artelor vizuale contemporane, cuprinzând lucrări de pictură, grafică, sculptură, arte decorative, fotografie artistică şi noile medii de exprimare vizuală. Evenimentul expozițional se configurează ca o radiografie-segment a artei contemporane românești, cu particularitățile sale gorjene, ce cuprinde o varietate de abordări artistice şi stilistice, cu inserție în arta universală. Expoziția reprezintă o demonstrație culturală importantă pe care această breaslă de creatori contemporani dorește să o facă vizibilă la Viena, lucrările acestui grup evocând în general sau în particular acel filon specific culturii române, care se face simţit și în arta lui Constantin Brâncuși. Opera sculpturală fundamentală a lui Brâncuşi de la Târgu Jiu este pentru majoritatea artiştilor expozanți o sursă inepuizabilă de inspiraţie şi motivaţie a actului de creaţie, pentru acum dar și pentru viitor. Abordările artistice din această expoziţie reflectă, pe de o parte, viziuni actuale ale artei contemporane precum street-art, fotografie-montaj sau land-art, iar pe de altă parte sondări mai tradiţionale, dar nu mai puțin interesante, în domeniul picturii, sculpturii sau textilelor”. (Vasile Fuiorea, președinte UAP Târgu-Jiu)

Mihai Țopescu s-a născut la Țicleni, Gorj, în anul 1956. În perioada 1977–1981 a urmat Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, Cluj-Napoca, România; iar in anul 1985 a absolvit Academia Kunst Baden, Viena, Austria. Artistul Mihai Ţopescu și-a început cariera ca designer al fabricii de sticlă din Târgu-Jiu, Romania, care era, la acel moment, una dintre cele mai bune din Europa. Sub conducerea lui, au fost create linii de produse care s-au bucurat de succes și recunoaștere atât la târgurile de profil, cât și din punct de vedere comercial. Din 1985 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Vasile Fuiorea s-a născut în Peştişani, Gorj. Între anii 1986 și 1991, a urmat studiile liceale la Liceul de Arte Plastice din Craiova, specializându-se în pictură sub îndrumarea profesorului Mihai Trifan. A continuat să își aprofundeze studiile în domeniul artei la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Arte Plastice şi Decorative, unde, între 1992 și 1998, s-a specializat tot în pictură, avându-l ca profesor pe Romul Nuţiu. Din 2010, Vasile Fuiorea ocupă funcția de președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Târgu Jiu. În 2012, și-a finalizat studiile doctorale în Arte Vizuale la Universitatea de Vest din Timişoara. Activitatea sa expozițională este vastă, incluzând numeroase expoziții personale: în 1996 la Biblioteca de Artă din Timişoara, în 2000 și 2007 la Galeriile Fondului Plastic din Târgu Jiu, în 2009 a avut o expoziție doctorală la Galeria „Mansarda“ a Facultății de Arte și Design din Timişoara, precum și expoziții la Centrul de Cultură și Artă „Constantin Brâncuși“, Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu, Galeriile de Artă din Hunedoara, Galeria „Arta“ a UAP din Craiova, și la Galeriile de Artă din Târgu Jiu, unde a prezentat „Vasile Fuiorea - Traseele cristalizării stilistice în cariera de plastician“. Pe plan internațional, a participat la Festivalul Internaţional al Artelor Vizuale „Gorjfest“ la Târgu Jiu și la Muzeul de Arte Moderne din Silistra, Bulgaria, în 2010, precum și la ediția din 2013 a aceluiași festival. În 2013, lucrările sale au fost expuse la Salonul European de Artă Modernă din Gabrovo și la Muzeul de Artă Modernă din Ruse, Bulgaria, marcându-și astfel prezența în peisajul artei vizuale europene.

Armand Landh este un pictor român contemporan. Lucrările sale integrează în mod fluid experiențe vizuale americane caracterizate prin natura lor agresivă și consumistă, reprezentând o cultură concentrată pe satisfacția imediată mai degrabă decât pe repere durabile, rezultând într-o pânză care străbate timpul și spațiul. Abordarea artistică a lui Landh transcende simpla imitare sau reproducere mecanică, deoarece acesta se aprofundează în căutarea propriei identități într-o lume depersonalizată - o revenire la auto-reflecție după deziluzia visului american. Inspirându-se dintr-o gamă diversă de surse precum Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Jean-Michel Basquiat, Neo-Dada, Fluxus, sloganuri motivaționale, date istorice, Sărutul lui Brâncuși, MoMa și Târgu-Jiu, Armand Landh invită spectatorii în regatul captivant al Army Landh. Aici, subconștientul artistului se materializează în palimpseste postmoderne, oferind o privire unică asupra țesăturii complexe a gândurilor și experiențelor sale. Parcursul educațional al lui Armand Landh include obținerea unei diplome de licență de la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte și Design, în 2013, precum și studii la Facultatea de Arte, Universitatea Constantin Brâncuși din Târgu Jiu, din 2010 până în 2013. Înainte de a se dedica artei, a urmat studii în Sociologie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, din 2004 până în 2008, și și-a aprofundat fundalul academic cu studii în Litere la aceeași universitate din 2002 până în 2004. Și-a expus lucrările la nivel național.

Accesul este liber pe baza înregistrării prealabile la adresa de e-mail uawg@rkiwien.at sau telefonic la+43 (0) 13191081

Parteneri: Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România.