Expoziția de fotografie „El Camino” de Călin Piescu, la ICR Madrid

Institutul Cultural Român de la Madrid găzduiește, în perioada 8 mai - 3 iunie 2024, expoziția de fotografie „El Caminoˮ, semnată de Călin Piescu. Evenimentul este organizat de ICR Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cu sprijinul Uniunii Artiștilor Plastici filiala Timișoara. Expoziția, care cuprinde 36 de fotografii, este curatoriată de Ruxandra Dreptu, critic și istoric de artă. Vernisajul va avea loc miercuri, 8 mai 2024, ora 19.00, în prezența fotografului Călin Piescu și a curatorului expoziției Ruxandra Dreptu.

Renumit încă din Evul Mediu, drumul a fost străbătut pe jos de autorul fotografiilor, care a parcurs zilnic în jur de 30 de kilometri. Cel mai important traseu pornește din sudul Franței și străbate Munții Pirinei, până aproape de țărmul din nord-vestul Spaniei, unde mormântul apostolului ar fi fost descoperit de un cioban în prima jumătate a secolului al IX-lea. Pe acel loc s-a construit catedrala, care a devenit unul din principalele locuri de pelerinaj ale creștinilor, după Ierusalim și Roma.

Fotografiile lui Călin Piescu înfățișează peisaje de o mare diversitate, întâlnite în timpul călătoriei, figuri de pelerini, îndeletniciri surprinse pe anevoiosul traseu, de la mese luate pe fugă până la oblojirea picioarelor rănite, sugerând că drumul, unul inițiatic și bun prilej de meditație în singurătate, este chiar mai important decât ajungerea la catedrala care reprezintă punctul final al pelerinajului. Fotografiile mai evidențiază două trăsături esențiale ale creștinismului, ospitalitatea și iubirea, și îndeamnă la reflecție asupra existenței și a condiției omului creștin în societatea actuală.

Călin Piescu este un artist multimedia, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala din Timișoara, cu un traseu existențial surprinzător. Absolvent al Facultății de electrotehnică din Timișoara, lucrând până în prezent ca inginer în Viena, pe la mijlocul vieții se orientează spre artă și teologie urmând un masterat în fotografie la Universitatea de Vest din Timișoara și un altul la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din București. Cele trei abilități se îmbină armonios contribuind prin disciplină, rigoare, imaginație, mister și credință, la definirea lui ca artist care surprinde realitatea în scena de teatru, portret și peisaj. Printre expozițiile personale și colective, se remarcă cea din 2006 „Seară de seară la teatru” de la Muzeul Național al Literaturii Române din București, unde revine în 2023 cu fotografii realizate în timpul celor două pelerinaje la Santiago de Compostela 2007 și 2022 „El Camino”, iar în Timișoara cu o expoziție de portrete de personalități „Călător între Viena și Timișoara” la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara în 2021 și alta de peisaje urbane vieneze „Viena.O nouă zi” la Galeria PARK.

Ruxandra Dreptu este absolventă a Universității Naționale de Artă, Facultatea de Istoria și Teoria Artei, doctor în arte vizuale, expert în artă modernă românească atestat de Ministerul culturii, expert la Casa de licitații Artmark, conferențiar universitar, membru al Uniunii Artiștilor Plastici. Ruxandra Dreptu este președinta Filialei Critică și Istoria Artei a UAP.

„Expoziția de fotografie a lui Călin Piescu, care documentează pelerinajul spre Santiago de Compostela, se adresează atât unui public cunoscător și experimentat, cât și unuia care dorește să vizualizeze drumul devenit celebru încă din evul mediu, într-o interpretare unică, personală, căci, după cum spunea papa Francisc: «pelerinul duce după el propria sa istorie și credință precum și luminile și umbrele vieții sale. Fiecare persoană ascunde în inima sa o dorință specială sau o rugă personală. Cei care pătrund imediat în sanctuar se simt acasă, bineveniți, înțeleși și ajutați». Pentru un timp, Călin Piescu a lăsat în urmă preocupările de zi cu zi, spre a porni într-o aventură al cărei final avea să fie o surpriză, o schimbare, rezolvarea problemelor sau pur și simplu o rupere de ritm, o noutate.

Prin fotografiile de înaltă ținută artistică cu un deosebit impact estetic, el împărtășește experiența pelerinului mergând pe jos cam 30, 40 de kilometri pe zi, purtând un rucsac de 12 kg, o adevărată performanță sportivă dublată, inerent, de cea spirituală, aflându-se vremelnic într-un interval în care timpul și spațiul sunt coordonate ale misterului existențial. El observă și fixează pe peliculă peisaje cu orizontul coborât sub apăsarea cerului care rivalizează cu nemărginirea, drumuri sau cărări fără sfârșit, creează naturi moarte cu merinde în popasurile sale sau surprinde expresivitatea altor pelerini întâlniți pe drum, sugerând comuniunea cu natura și solidaritatea umană. Astfel, călătoria, prilejuind meditația în solitudine, devine inițiatică; pașii urmează calea bătătorită de alți pași, în timp ce gândurile pelerinului refac și corectează scenografia propriei existențe, urmând etapă după etapă până la finalul care este apoteoză și cădere, adică revenire în cenușiul cotidian.

Imaginile redau starea de spirit a călătorului într-un amestec de bucurie și speranță, îngrijorare și suferință și reamintesc că obiectivul aparatului este, așa cum l-a notat Paul Virilio, «ochiul memoriei», iar fotografia instantaneul viziunii subiective a realității.

Această expoziție este un îndemn pentru fiecare dintre noi, ca din când în când, să se oprim din lupta pentru supraviețuire și să acordăm timp pentru a observa «drumul» și frumosul înconjurător.” - Ruxandra Dreptu

Perioada de vizitare: 8 mai- 3 iunie 2024
Orar: de luni până vineri, 10:00 - 17:00
Intrarea este liberă.