Expoziția de bandă desenată „Disegnare la nuova Europa”

Expozitia de banda desenata Disegnare la nuova Europa

Institutul Francez din Milano, în colaborare cu cluster-ul EUNIC Milano, prezintă expoziția „Disegnare la nuova Europa/Creionând noua Europă" în cadrul festivalului Bookcity Milano 2016 în care propune publicului festivalului să descopere Europa benzii desenate și a romanului comic prin intermediul unei expoziții cu lucrări realizate de 8 autori și graficieni ce provin din tot atâtea țări. Evenimentul va avea loc la Galeria Institutului Francez din Milano, vernisajul este programat  joi, 3 noiembrie 2016, de la ora 18:30, expoziția va fi deschisă în perioada 4-19 noiembrie 2016, cu un finisaj programat in ultima zi. Intrarea este liberă. 

Expoziția este organizată de clusterul EUNIC Milano - Centrul Ceh din Milano, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, Consulatul General al Poloniei din Milano, Goethe-Institut Mailand, Institutul Cervantes din Milano, Ambasada Belgiei - Regiunea Valonă din Milano, Societatea Dante Alighieri din Milano și Institutul Francez din Milano în colaborare cu WOW Spazio Fumetto - Museo del Fumetto, dell'Illustrazione e dell'Immagine animata.

La cea de-a V-a sărbătoare a cărților din Milano se va vorbi despre banda desenată și romanul comic. Banda desenată este simbolul expresiei populare ușor de citit, iar romanul comic a devenit un gen literar foarte căutat, cu autori excepționali și succese editoriale care le depășesc de cele mai multe ori pe cele ale romanelor.  

Publicul va putea să se întâlnească cu autorii lucrărilor cu ocazia unor dezbateri și prezentări organizate de fiecare insitut în parte și-i poate vedea în plină desfășurare creativă în timpul celor două evenimente, inaugurare și finisaj, în galeria Institutului Francez din Milano. La vernisajul expoziției din 3 noiembrie 2016, Matteo Stefanelli, Directorul revistei Fumettologica, va prezenta sesiunea de desen interactiv realizată de Antonio Cossu, Monika Szydłowska și Alberto Madrigal, iar în cadrul finisajului expoziției din 19 noiembrie 2016 vor fi prezenți artiștii Larissa Bertonasco, Toy-Box, Claudio Stassi, Jérôme Ruillier și Sebastian Opriță.

Desenul, realizat de graficieni provenind din diferite țări europene, permite o abordare imediată, care ajută la depășirea diferențelor de limbă. Această mobilitate le este specifică celor care publică într-o altă țară decât țara în care s-au născut și scriu într-o limbă străină. Banda desenată și romanul comic au devenit mesagerii unei Europe deschise, unde cultura este îmbogățită cu povești care amestecă originile și inventează o formă de exprimare versatilă, adresându-se tuturor tipurilor de cititori, de la cei mai naivi până la experții jocurilor literare.



Programul întâlnirilor:

Joi, 3 noiembrie 2016, ora 18.30: Inaugurare

Participă:

Antonio Cossu pentru Regiunea Valonă a Belgiei

Alberto Madrigal pentru Spania

Sâmbătă, 19 noiembrie 2016, ora 18:00: Finisaj

Participă:

Larissa Bertonasco și Shorouk El Hariry pentru Germania

Sebastian Opriță pentru România

Jérôme Ruillier pentru Franța 

Despre participanți:

Larissa Bertonasco

Născută în 1972 în sudul Germaniei, a studiat ilustrație la HAW din Hamburg. Din 2003 este liberă profesionistă, a ilustrat numeroase cărți și a colaborat cu multe reviste. Predă, susține workshop-uri, prezintă expoziții și este co-editorea și autoarea revistei SPRING, încă de la prima apariție pe piață.

Antonio Cossu

Antonio Cossu s-a născut în Sardinia, dar s-a transferat, de tânăr, în Belgia. Publicat de cele mai importante edituri belgiene și franceze, el abordează teme dedicate identității și integrării. Influența Desenele sale sunt influențate de genul Noir.

Shorouk El Hariry

Născută în 1992 la Cairo. S-a transferat la Hamburg în 2014, studiază jurnalism și folosește poezia pentru a construi o punte între viața ei în Europa și patria sa.

Alberto Madrigal

Alberto Madrigal s-a născut în Spania și trăiește la Berlin din 2007. După câteva scurte experiențe și diferite colaborări ca și ilustrator freelance, a debutat în lumea benzilor desenate cu opera Un lavoro vero în 2013. Cel de-al doilea roman comic, Va tutto bene, a fost publicat în 2015 și în acest an a publicat cel de-al treilea volum, Berlin 2.0, cu texte de Mathilde Ramadier, care va apărea în Spania și Italia în 2017.

Sebastian Opriță

Născut în 1980 în Deva, România, este ilustrator și profesor de mai bine de 11 ani. Este membru fondator al  Clubului Ilustratorilor din România. Este fascinat de narațiunea vizuală. Realizează ilustrații, fotografii și animații stop-motion. A ilustrat pentru editura "Pro Editura și Tipografia" volumul "Mi piace il latte secco" din colecția "Gatto insieme". A făcut parte din juriile a diverse concursuri UNESCO.

Jérôme Ruillier

Născut în 1966 în Madagascar, Jérôme Ruillier a scris și ilustrat numeroase volume pentru copii și adulți. În 2012 obține premiul BD Award pentru volumul Se ti chiami Mohamed, un roman comic ce povestește istoria imigrației arabe în Franța (editura Il Sirente). În 2016 a apărut volumul L'Étrange, în care povestește viața  unui imigrant ilegal, care are trăsăturile unui urs cu ochii triști.

Claudio Stassi

Născut în 1978 la Palermo, trăiește și lucrează la Barcelona, în Spagna, și a publicat pentru numeroase edituri italiane și străine. Printre publicațiile sale amintim Brancaccio (Bao Publishing), Per questo mi chiamo Giovanni (Rizzoli), Rosario, l'amore e la morte (Coconino Press) și La Banda Stern (Rizzoli-Lizard).

Monika Szydłowska

Născută în Varșovia, a studiat grafica în Poznan. În 2013 s-a transferat în Edinburgh, Scoția. Acocneput primul său blog Na emigracji,  unde, prin intermediul desenelor sale, povestește cu ironie și umor scene din viața cotidiană a polonezilor din Marea Britanie.  În 2015  editura Centrala a publicat aceste ilustrații în volumul Do You Miss Your Country? Profilul său de Facebook Na emigracji este urmărit de peste 16 000 de persoane.

Toy-Box

Toy-Box a studiat scenografia și literatura la Praga. Ilustrațiile sale își au rădăcinile în cultura tehno. În afara ilustrațiilor și benzilor desenate, care abordează în principal teme sociale, autoarea își dedică timpul și street-art-ului. Il mio libro Vinnetou este volumul său de debut ca autor.  



Autori invitați: Larissa Bertonasco și Shorouk El Hariry pentru Germania, Monika Szydłowska pentru Polonia, Toy-Box pentru Republica Cehă, Claudio Stassi pentru Italia, Alberto Madrigal pentru Spania, Jérôme Ruillier pentru Franța, Sebastian Opriță pentru România și Antonio Cossu petru Regiunea Valonă - Belgia.

Galeria Institutului Francez din Milano (Corso Magenta 63).

Inaugurare: joi, 3 noiembrie 2016, ora 18:30

Finisaj: sâmbătă, 19 noiembrie 2016, ora 18.00

Expoziția va fi deschisă în perioada 4 - 19 noiembrie 2016

Contact

Institut français Milano

Michele Pili

Palazzo delle Stelline

Corso Magenta 63

20123 Milano

T (+39) 02 48 59 19 26

stampa-milano@institutfrancais.it

www.institutfrancais-milano.com