Decizie cu privire la participarea României ca invitat de onoare la Salon du Livre

Participarea României ca invitat de onoare la Salon du Livre (martie 2013, Paris) este o ocazie excepțională de a etala, în mod convingător, valorile literaturii și artelor din țara noastră. Pregătirea participării se face de către Institutul Cultural Român, în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, precum și cu instituții franceze.
Din păcate, fosta conducere a Institutului Cultural Român a intârziat pregătirea, iar deciziile privind lista autorilor ale căror volume se traduc pe cheltuiala institutului sunt discutabile (lista fiind prea puțin reprezentativă și omițând scrieri și autori importanți).

Conducerea Institutului Cultural Român instalată recent consideră participarea României la Salon du Livre drept prioritate. Un grup condus de vicepreședintele Horia Răzvan Gârbea a preluat răspunderea pregătirii. Împreună cu Ambasada Franței și Institutul Francez, Institutului Cultural Român a constituit un grup comun de pregătire. Cerem Uniunii Scriitorilor, uniunilor de creație să participe la pregătire și la acțiunile care se vor desfășura în martie 2012, în capitala Franței.
În vederea pregătirii optime a participării prestigioase a României la Salon du Livre (Paris, martie 2013) – târgul de carte și acțiunile conexe – au fost numiți comisari ai părții române pentru participare doamna Ramona Călin, director adjunct al Institutului Cultural Român de la Paris, și domnul Horia Bădescu, fost atașat cultural al României la Paris. Institutul Cultural Român de la Paris le acordă întregul sprijin logistic și financiar pentru a acționa eficient, a realiza obiectivele la timp și a asigura reprezentarea optimă a României în capitala Franței.
Andrei Marga
Președinte