„De la ișlic la joben” expoziție foto-documentară și conferință la Istanbul

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul în parteneriat cu Facultatea de Arte Frumoase din cadrul Universității Marmara organizează miercuri, 9 decembrie 2015, ora 14:00, în Galeria Principală a Facultății, vernisajul expoziției foto-documentare „De la ișlic la joben" semnată de dr. Cătălin D. Constantin, precum și o conferință pe aceeași temă, în data de 11 decembrie 2015 cu discursuri susținute de autorul expoziției, de conf. dr. univ. Hülya Tezcan de la Universitatea Nişantaşı din Istanbul și de artistul ceramist Yildiz Ibram. 

Fotografiile expoziției „De la ișlic la joben" sunt incluse în cartea-album De la ișlic la joben - Modă și lux la Porțile Orientului și surprind istoria vestimentară a societății românești din secolul al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, cu o evoluție culturală complexă, ascunzând o lume prinsă între două culturi și marcând trecerea de la tradițional și oriental, la modern și occidental.

Cătălin D. Constantin este fotograful și editorul ineditului album "De la ișlic la joben - Modă și lux la Porțile Orientului", construit pe textele semnate de istoricul Constanţa Vintilă-Ghiţulescu și publicat în anul 2013 de editura Peter Pan. Predă cursuri și seminarii de antropologie la secția de Studii Culturale, Etnologie în cadrul Facultății de Litere de la Universitatea București. Printre albumele de fotografie publicate, amintim: Ferestre din București și poveștile lor. Carte construită de Cătălin D. Constantin, Peter Pan ART, București, 2015, Mănăstirile din Bucovina, comentarii istorice de Neagu Djuvara, călătorie fotografică de Cătălin D. Constantin, Peter Pan ART, București, 2014, The Monasteries of Oltenia, historical notes by Neagu Djuvara, photographic jurney by Cătălin D. Constantin, Iniciativa Mercurio, Valladolid, Spania, 2012 etc.

Conf. univ. Dr. Hülya Tezcan a fost curatorul secțiunii de veșminte ale sultanilor Palatulului Topkapı din İstanbul. A publicat lucrări ample despre arta textilelor otomane printre care: Silks for the Sultans, Ottoman Imperial Garments from Topkapı Palace, (Milano: Editura Ertuğ & Kocabıyık 1996), Ipek, İmperial Ottoman Silks and Velvets  (with Nurhan Atasoy, Walter Denny, Louise Mackie) (Istanbul: Banca Economică Turcă 2001), Children of the Ottoman Seraglio : Customs and Costumes of the Princes and Princesses (Istanbul: Editura Aygaz 2006). Enumerăm și câteva articole de specialitate semnate de dna Tezcan: "Fashion at the Ottoman Court", P Dergisi 3 (Istanbul, Spring-Summer, 2000, p.2-49), "Sixteenth and Seventeenth Century Women's fashion at the Ottoman Palace" P Dergisi 3 (Istanbul, Spring-Summer, 2000, p.4-18), "Ottoman Fabric Weaving and Women's Fashion in the Eighteenth Century", P Dergisi 3 (Istanbul, Spring-Summer, 2000, p.18-30), "The Sultanic Costumes in the Attire Collection at the Topkapı Palace Museum", P Dergisi 3 (Istanbul, Spring-Summer, 2000, p.30-50), "Furs and skins owned by the Sultans", Ottoman Costumes From Textile to Identity, edited Suraiya Faroqhi and Christoph K. Neumann, (Istanbul: Eren, 2004). În prezent predă cursuri la Universitatea Nișantași și este președintele Secției Arhitectură de Interior a Facultății de Arhitectură din cadrul aceleiași universități.

Yildiz Ibram este un artist ceramist recunoscut internațional pentru opera sa, cu expoziții personale notabile. Dubla sa origine româno-turcă o plaseaza într-o poziție creativă privilegiată care se reflectă în lucrările sale aflate la interferența celor două culturi. ICR Istanbul se află la a doua colaborare cu artistul invitat la conferință, susținând în anul 2013 organizarea expoziției de ceramică „Straie de curte otomană la Yildiz Saray" reprezentând caftane otomane care au inspirat și straiele boierești de curte din Țările Române. Aceeași expoziție a fost vernisată în anul 2014 la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) și în anul 2015, la Muzeul Național al Țăranului Român.