„Cronologia diplomației România-Israel (1948-1991)”. Lansare de carte cu Florin Stan și David Saranga la sediul ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza un eveniment dedicat diplomației, numit „Cronologia diplomației România-Israel (1948-1991)”, în cadrul căruia va fi prezentată cartea dlui. dr. Florin Stan, România-Israel. Relații bilaterale (1948-1991), apărută la Editura Argonaut (Cluj-Napoca, 2016), în prezența autorului și cu participarea extraordinară a ambasadorului desemnat al Statului Israel în România, dl. David Saranga, actualmente consilierul pe politică externă al președintelui israelian Reuven Rivlin.

Evenimentul, desfășurat în limba română, are loc miercuri, 5 decembrie 2018, ora 17:00, la sediul ICR Tel Aviv și este menit să marcheze 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și Statul Israel.

Volumul România-Israel. Relații bilaterale (1948-1991), prefațat de prof. univ. dr. Carol Iancu, are la bază o amplă documentare, cuprinzând cronologia integrală a relațiilor bilaterale româno-israeliene din perioada 1948-1991 și cuprinde un număr de 75 de documente, în majoritate inedite, care ilustrează amplitudinea relațiilor bilaterale româno-israeliene, lista documentelor bilaterale româno-israeliene, situația numerică a emigrării evreilor din România, reprezentanții diplomatici ai Statului Israel în România. Așa cum aprecia, în prefața cărții, prof. Carol Iancu – Director al Școlii de Înalte Studii ale Iudaismului din Franța, „acest volum își va atinge scopul: inițierea redării sistematice și integrale a istoriei relațiilor româno-israeliene, o istorie pasionată și pasionantă care a marcat epoca noastră, o istorie pe care autorul a reușit să o restituie într-o perspectivă științifică.”

Domnul Florin C. Stan este consilier relații I la Ministerul Afacerilor Externe, în cadrul Unității Arhivelor Diplomatice.

Domnul David Saranga momentan ocupă postul de consilier de politică externă al președintelui Israelului Reuven Rivlin. Este un diplomat de carieră, ce a avut misiuni în New York, Spania și România și care posedă o bună cunoaștere a culturii române.

În cadrul evenimentului, Florin Stan și David Saranga vor avea o discuție liberă și vor aduce în atenția publicului momentele-cheie ce au contribuit la construirea unui dialog politic și diplomatic special, consolidat de raporturi economice, culturale și educaționale în continuă dezvoltare.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.