Conferința susținută de Bronwen Riley la Bampton deschide seria de evenimente „Vocile Zidului. Dacii și Zidul lui Hadrian”

ICR Londra organizează primul eveniment din seria „Voices from the Wall. Dacians on the Wall“ / „Vocile Zidului. Dacii și Zidul lui Hadrian”, duminică, 17decembrie 2023, la Bampton Memorial Hall din localitatea Bampton, comitatul Cumbria, în apropierea Zidului lui Hadrian. Cercetătoarea și autoarea Bronwen Riley va susține o scurtă conferință cu referire la contribuția cohortei romane formată din geto-daci, „Cohors I Aelia Dacorum”, la construcția și apărarea Zidului lui Hadrian, una dintre cele mai faimoase și iubite structuri romane care supraviețuiesc pe teritoriul Marii Britanii. De asemenea, în cadrul evenimentului, vor fi prezentate un scurt film documentar și o expoziție foto-documentară.

Săpături arheologice realizate în ultimele decenii au scos la iveală faptul că Zidul lui Hadrian, fortificație aflată în nordul Angliei, a fost construită și apărată și cu sprijinul „Cohors I Aelia Dacorum”, cohortă romană formată din geto-daci. Pornind de la acest fapt de o deosebită importanță istorică, scriitoarea și cercetătoarea Bronwen Riley a dezvoltat și derulat, cu finanțarea generoasă a Arts Council England și Heritage Lottery Fund, pe tot parcursul anului 2023, un program de conștientizare a acestui fapt în rândul numeroasei comunități de români din nordul Angliei, din zonele Manchester, Liverpool și Carlisle. Programul, derulat cu sprijinul scriitoarei româno-britanice Ioana Morpurgo, al arheologului și profesoarei Ioana Oltean de la Universitatea Exter și al arheologului Tony Wilmott, a constat într-un proiect de „scriere creativă” la care au fost invitați să participe adulți și copii, membri ai comunităților de români din nordul Angliei. Proiectul s-a bucurat de un real succes.

Odată cu evenimentul din 17 decembrie 2023, acest proiect intră ȋntr-o nouă etapă, seria de conferințe, filmul și expoziția fiind prezentate și la ȋnceputul anului viitor la Carlisle, Liverpool, Manchester și Londra.

Bronwen Riley este scriitoare și istoric britanic, veche prietenă a României. A locuit o vreme alături de ţăranii transilvăneni din îndepărtatele sate ale Apusenilor, studiind tradiţii şi obiceiuri locale. Este absolventă de studii clasice la Universitatea Oxford şi s-a specializat în arta post-bizantină din România la prestigiosul Institut Courtauld din Londra. A colaborat cu o serie de reviste şi ziare britanice și a fost, pentru mulți ani, editor al ghidurilor publicate de English Heritage. Este autoarea lucrării Journey to Britannia AD 130. From the Heart of Rome to Hadrian's Wall, în care vorbește pe larg despre contribuția cohortei dacice la construcția Zidului lui Hadrian.