Concerte JazzyBIT la celebrul Blue Note Jazz Club din Beijing și Shanghai, cu sprijinul ICR Beijing

ICR Beijing, în parteneriat cu Asociația Timișoara 2023, Ministerul Culturii și Consulatul General al României la Shanghai, organizează, pe data de 9 și 10 noiembrie, două concerte ale trupei JazzyBIT la Blue Note Jazz Club din Beijing și Shanghai.

Proiectul este dedicat promovării Programului Cultural Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” în comunitatea culturală din China. De asemenea, evenimentul își propune să faciliteze conexiuni între artiștii români și rețelele culturale din China, oferind un teren propice schimbului de idei și experiențe.

În data de 9 noiembrie, ora 10:00, va avea loc o conferință de presă despre Programul Cultural Național „Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, la sediul ICR Beijing din Galaxy SOHO, Chaoyangmen.

Primul concert JazzyBIT din China este programat în 9 noiembrie 2023, în Blue Note din Beijing, iar în ziua următoare trioul timișorean va concerta în clubul Blue Note din Shanghai.

„În 2019 am cântat la Blue Note New York, concert ce a marcat un highlight al carierei noastre de până acum. Suntem foarte recunoscători că reușim să cântăm la alte două cluburi de jazz din prestigioasa rețea Blue Note, prezentă doar în orașe precum New York, Tokyo, São Paulo, Rio de Janeiro sau Milano”, au anunțat cei de la JazzyBIT.

JazzyBIT este un renumit trio de loud jazz din Timișoara, format din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe), ce activează din 2012 și oferă o combinație energică de jazz și rock, presărată pe alocuri cu blues, latin și funk. Grupul își descrie stilul ca fiind loud jazz. All About Jazz compară JazzyBIT cu Esbjörn Svensson Trio: „JazzyBIT amintește de Esbjörn Svensson Trio, dar adaugă o atitudine rock armoniilor vibrante presărate cu melodii vioaie.”

Trupa desfășoară o bogată activitate concertistică, numărând peste 250 de concerte în 10 ani de activitate. Până în prezent, JazzyBIT a concertat în 17 țări de pe trei continente, participând la câteva dintre cele mai renumite festivaluri de jazz din lume, precum Blue Note Jazz Festival New York, Jarasum International Jazz Festival în Seul (Coreea de Sud), Katara European Jazz Festival în Doha (Qatar), A to JazZ Festival în Sofia (Bulgaria), Belgrade Jazz Festival (Serbia), Vilnius Mama Jazz Festival (Lituania) și mai multe apariții la Gărâna Jazz Festival și Jazz in the Park în Cluj-Napoca. Cântă și în multe cluburi de jazz cu tradiție, precum Porgy & Bess (Viena), Reduta Jazz Club (Praga), Sunset Sunside (Paris), PizzaExpress Jazz Club (Londra) sau Budapest Jazz Club. Pe lângă circuitul jazz, trupa a cântat și în cadrul unor festivaluri cu muzică de mai multe genuri, precum festivalul Sziget din Ungaria, Exit din Serbia sau Untold din România, dar și în cadrul unor cluburi cunoscute din circuitul european, precum A38 din Budapesta sau Control din București.

Blue Note este unul dintre cele mai emblematice cluburi de jazz internaționale, prezent în locuri precum New York, Hawaii, Tokyo, Milano, Beijing și Shanghai. Cu o reputație solidă pentru atmosfera sa intimă și spectacolele de calitate, clubul a fost inaugurat în China în anul 2016 și continuă să sprijine tinerii artiști și talentele emergente din lumea jazzului. Evenimentul este deschis atât publicului larg, cât și profesioniștilor din industria culturală și mediul artistic.