Concert de muzică clasică la Bilbao cu ocazia Zilei Naționale a României

 Concert de muzica clasica la Bilbao cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei

Cu prilejul Zilei Naționale a României, Institutul Cultural Român, în colaborare cu Asociația Puente Cultural Rumano Gallego şi Consulatul României la Bilbao, a organizat, în ziua de 1 decembrie 2015, la ora 19.30, la Sociedad Bilbaina, în Bilbao - Țara Bascilor, un recital de muzică clasică românească susținut de cinci muzicieni români deosebit de apreciați în Spania. Creațiile au fost interpretate de Ștefan Madru (vioară), Mateus Johann Mai-Antal (vioară), Adriana Grigoraș (violă), Adrian Florescu (vioară) și Dragoș Bălan (violoncel). Recitalul a cuprins lucrări de George Enescu - Aubade, Paul Constantinescu - Concert pentru orchestră de coarde și Béla Bartók - Dansuri populare românești.

Prin acest eveniment s-a dorit atingerea mai multor obiective: marcarea Zilei Naționale a României printr-un eveniment cultural de elită, promovarea muzicii camerale a compozitorilor  George Enescu și Paul Constantinescu, mari creatori ai secolului XX prea puțin cunoscuți și interpretați în Spania, sporirea vizibilității diasporei culturale românești în Regatul Spaniei. Toate orchestrele simfonice din această țară au în componența lor muzicieni români extrem de bine apreciați. Mulți dintre ei au funcții de conducere, sunt concert-maeștrii sau soliști. De asemenea sunt profesori la instituții de învățământ superior și duc mai departe tradițiile școlii românești de interpretare muzicală, una dintre cele mai bune din Europa.

Concertul a avut loc la Centrul Socio-Cultural „Sociedad Bilbaina", centru cultural de elită a capitalei Țării Bascilor fondat în anul 1839, acum 176 de ani, și un punct de referință pentru societatea bască din punct de vedere cultural, social și de dezbatere. De-a lungul anilor, acest centru și-a consolidat poziția de aleasă instituție, devenind depozitarul unei moșteniri istorice de importantă și indubitabilă valoare.

Salonul dedicat activităților muzicale, unde s-a  desfășurat concertul, este situat în clădirea din centrul orașului Bilbao, care a fost declarată, în anul 2000, Bun cultural din categoria monumentelorși are o capacitate de 200-250 de locuri.

Asociația Puente Cultural Rumano Gallego a organizat de-a lungul anilor evenimente culturale importante la Santiago de Compostela. A avut ca invitați pe Grigore Leșe, Toma Enache, Claudiu Bleonț, Alexander Bălănescu, Ada Milea, Emy Drăgoi și alții. Prin activitatea desfășurată, asociația a promovat muzica clasică, jazz-ul, muzica populară și teatrul românesc, precum și pictură, prin expoziții colective cu artiști plastici din România.

La eveniment au participat oficialități civile și militare din cadrul circumscripției consulare, care cuprinde următoarele şase comunități autonome: Țara Bascilor, Navarra, La Rioja, Galicia, Principatul Asturias și Cantabria, oameni de cultură (din lumea academică şi din mediul de afaceri), personalități din elita românească rezidentă în Nordul Spaniei, care ocupă poziții importante în societatea spaniolă sau sunt vectori de opinie în domeniul lor de activitate, reprezentanți ai cultelor religioase românești și spaniole și, nu în ultimul rând, membrii Corpului Consular acreditat în Bilbao, care însumează reprezentanți a peste 40 de state din întreaga lume și comunitatea românească rezidentă în Țara Bascilor (comunitatea de români se ridică la aproximativ 22 000 de cetățeni români, distribuiți în cele 3 provincii basce). 

„A fost o mare plăcere să particip la un eveniment atât de deosebit şi m-am bucurat nespus să pot oferi, împreună cu colegii mei, un mic exemplu al culturii romaneşti. Am simtit multă apreciere din partea numeroaselor personalităţi reprezentative ale mediului administrativ, cultural şi antreprenorial din regiunea Vizcayaˮ - Ştefan Madru, membru al orchestrei simfonice din Bilbao

„Mulţumim Consulatului Român din Bilbao şi Institutului Cultural Român pentru invitaţia primită. A fost un eveniment minunat, iar întâlnirea cu comunitatea de români a fost, ca de obicei, una extrem de plăcută. Aşteptăm ca astfel de evenimente să aibă o frecvenţă mai ridicată, cu susţinerea ICR, pentru recunoaşterea bogaţiei culturale româneşti în rândul populaţiei spaniole care a primit extrem de bine acest eveniment de seamăˮ - Aurel Truţă - singurul primar din Spania, primar Paramo de Boedo